25.8.23

Τα Αυγουστιάτικα blues υπάρχουν! Πώς να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή κατάθλιψη

Παρόλο την ξεγνοιασιά, τις διακοπές και τις ωραίες στιγμές, υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον Αύγουστο. Για πολλούς ανθρώπους, ο μήνας δημιουργεί ένα αίσθημα θλίψης. Και αυτό λέγεται καλοκαιρινή κατάθλιψη.
Καλοκαίρι και διακοπές. 
Ζέστη, υγρασία, άδειες πόλεις και άδεια γραφεία. Αύγουστος. Νιώθετε θλίψη; Δεν είστε οι μόνοι. Μπορεί να αντιμετωπίζετε καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Για κάποιους, η καλοκαιρινή κατάθλιψη προέρχεται από τη συνειδητοποίηση ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι ήδη πίσω μας. Η ποιήτρια Sylvia Plath το έθεσε ως εξής: «Αυγουστιάτικη βροχή: τα καλύτερα του καλοκαιριού πέρασαν και το νέο φθινόπωρο δεν γεννήθηκε ακόμη. Ο περίεργος άνισος χρόνος».

Ο Αύγουστος έχει «όλα τα συστατικά κατάθλιψης», αναφέρει ο Joshua Klapow, κλινικός ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ στην τηλεοπτική εκπομπή Today. «Σε ένα μικρό ποσοστό, δημιουργεί εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD)».
Να γιατί μπορεί να νιώθετε καλοκαιρινή κατάθλιψη
Για κάποιους το καλοκαίρι σημαίνει απόλυτη ελευθερία και είναι ο λόγος για να κάνουν υπομονή τους υπόλοιπους μήνες. Για άλλους, όμως, είναι μία περίοδος κρίσης, με έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα.

1. Είστε κολλημένοι στο σπίτι

Εάν ζείτε σε μια πολύ ζεστή και υγρή τοποθεσία, είστε αναγκασμένοι να παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους και η έκθεσή σας στο φυσικό φως του ήλιου μπορεί να μειωθεί σε σύγκριση με την άνοιξη και το φθινόπωρο.

2. Το πρόγραμμά σας μπορεί να είναι χαοτικό

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γονείς που προσπαθούν να προγραμματίσουν δραστηριότητες και διακοπές όταν το σχολείο είναι κλειστό ή προσπαθούν να προετοιμαστούν για την επιστροφή στο σχολείο τον Αύγουστο.

3. Σας κυριεύει η νοσταλγία

Για πολλούς ενήλικες, ο Αύγουστος είναι μια υπενθύμιση ότι το καλοκαίρι δεν είναι πλέον ξέγνοιαστες στιγμές στην πισίνα ή στην παραλία. Σκέφτεστε «Τι έκανα ως παιδί και τώρα δεν μπορώ να κάνω επειδή δουλεύω» σημείωσε ο Klapow.

4. Οι συνήθειές σας αλλάζουν

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξενυχτάτε, βγαίνετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να μην είναι ιδανικές, αλλά και πάλι πρέπει να πάτε στη δουλειά. Αυτό το καλοκαιρινό μοτίβο φθείρει το σώμα σας και μειώνει τη διάθεσή σας.

5. Κάνει πολλή ζέστη

Η ζέστη και η υγρασία επιβραδύνει τα πάντα, επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας, το μυαλό μας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει καλοκαιρινή κατάθλιψη.

6. Νιώθετε μοναξιά

Ίσως όλοι γύρω σας να φαίνονται ότι διασκεδάζουν ή είναι σε διακοπές, ενώ εσείς είστε κολλημένοι σε ένα άδειο γραφείο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν επίσης τη φιλοσοφία ότι «όλοι περνούν καλά, εκτός από εμένα». Επίσης, το καλοκαίρι είναι και η περίοδος που κάποιοι αναλογίζονται πόσο μόνοι τους νιώθουν, αν έχουν παρέες ή εάν η συντροφική σχέση τους λειτουργεί ικανοποιητικά.

7. Βλέπετε το χρόνο να περνά

Όταν πλησιάζει ο Αύγουστος αναρρωτιέστε: Το καλοκαίρι έχει σχεδόν τελειώσει, πού πήγε; Υπάρχει μια θλίψη για το τέλος της σεζόν.
8. Έχετε εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD)

Υπαρχουν άνθρωποι που έχουν πλήρη κατάθλιψη, η οποία προκαλείται από τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το καλοκαιρινό SAD επηρεάζει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, καθιστώντας το πολύ πιο σπάνιο από τη χειμερινό. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή διακρίνεται σε χειμερινή και καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Πρόκειται για μια διαταραχή που αφορά επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη όρεξη, προβλήματα ύπνου, ευερεθιστότητα και απώλεια βάρους.
Πως να διαχειριστείτε την καλοκαιρινή κατάθλιψηΦροντίστε το σώμα σας: Η βιολογική σας υγεία έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συναισθηματική σας υγεία. Αν νιώθετε πεσμένοι συναισθηματικά περιορίστε το αλκοόλ και το πρόχειρο φαγητό, κοιμηθείτε αρκετά και γυμναστείτε.
Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αρέσουν: Αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε είναι να επιτρέψετε στην καλοκαιρινή κατάθλιψη να σας απομονώσει. Πηγαίνετε σε κάποιο μέρος που έχει πισίνα ή σε ένα θερινό σινεμά. Αναγκάστε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα, μην μένετε μέσα.
Μην κοιτάτε συνεχώς τα social media: Υπάρχει η τάση να δείχνει κανείς ότι περνά καλά στο ψηφιακό περιβάλλον αγνοώντας τις πραγματικές του ανάγκες, όπως ξεκούραση, απομόνωση, ηρεμία. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι για κάθε χαρούμενη φωτογραφία διακοπών που ποστάρουν οι φίλοι σας, υπάρχουν άλλες 400 φωτογραφίες που δεν φαίνεται ότι δεν διασκεδάζουν.