Όταν πρόκειται να καταναλώσουμε φρούτα και λαχανικά, το θέμα του πλυσίματος είναι
το σημαντικότερο. Για να είμαστε
σίγουροι ότι είναι πραγματικά καθαρά δεν πρέπει να βιαζόμαστε, αλλά να ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
1) Βάζουμε τα λαχανικά σε μία λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα, τα πλένουμε με καθαρό τρεχούμενο νερό.
2) Δίνουμε προσοχή στα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια (μαρούλια, λάχανα, μπρόκολο κ.α). Πρέπει να επιμένουμε αρκετά σε μερικά σημεία.
3) Πριν βάλουμε τα λαχανικά για βράσιμο, πρέπει να τα πλένουμε προσεκτικά, να ξεχωρίζουμε τα μέρη τους και να τα ελέγχουμε λεπτομερώς μήπως υπάρχει κάποιο ζωύφιο. Επίσης, αφού πάρουν την πρώτη βράση, καλό είναι να πετάμε το νερό και να τα βράζουμε ξανά με νέο καθαρό νερό.
4) Τα χόρτα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να τα πλένουμε με μπόλικο νερό, μετά να τα τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και ξύδι και τέλος να τα ξεβγάζουμε με τρεχούμενο νερό.
5) Τα πλαστικά σκεύη που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι πολύ καθαρά.