ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ
φωτογραφίες
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ
«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση - Ενημέρωση - Πρόληψη για την ασφάλεια στη θάλασσα», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, Safe Water Sports. Σημείωσε δε πως αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό αν αναλογιστούμε πως αυτό που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού, να έχουμε δηλαδή όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ζωών, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά στα θύματα από πνιγμό στο νερό.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένας ασφαλής προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό και υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής και να αποτελέσει παράδειγμα για τον συστηματικό και οργανωμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των πνιγμών και ατυχημάτων στο υδάτινο περιβάλλον. «Είμαστε ένας τόπος εξαιρετικά προικισμένος μ’ έναν μοναδικό φυσικό πλούτο. Είμαστε ένας τόπος ο οποίος είναι εξαρτημένος από τον τουρισμό. Ο δε τουρισμός μας συνδέεται, πρωτίστως, με την θάλασσα. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να είμαστε καινοτόμοι και στα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια στη θάλασσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της εθελοντικής πρωτοβουλίας Safe Water Sports, που υποστηρίζεται αποκλειστικά από την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την υποδειγματική συνεργασία που μπορούν να έχουν Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί με φορείς της πολιτείας λειτουργώντας αρμονικά και φέρνοντας τελικά εντυπωσιακά αποτελέσματα για την κοινωνία. «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε ως χώρα να είμαστε καινοτόμοι στον τομέα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Επέμεινε δε πως η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων είναι πολύ σημαντική προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα και ένας νέος τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στο υδάτινο στοιχείο συμπληρώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με την αξιοποίηση πρωτότυπων εργαλείων.
Σημειώνεται πως χάρη στο παρατηρητήριο ατυχημάτων του Safe Water Sports, όχι μόνο υπάρχει η λεπτομερής καταγραφή όλων όσοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη θάλασσα και τις περιοχές που συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά γίνεται γνωστό και το προφίλ τους. Το 75% των ανθρώπων αυτών είναι 3ης ηλικίας.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Φίλες και φίλοι,
Είμαι σήμερα εδώ για δύο λόγους: ο πρώτος είναι πιο προσωπικός. Είμαι εδώ για να τιμήσω και να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Πασχαλάκη για την εξαιρετική προσφορά του μέσα από αυτή την καταπληκτική δραστηριότητα την οποία έχει ξεκινήσει. Ένας άξιος συμπολίτης μας, ο οποίος βρήκε τη δύναμη μέσα από την προσωπική του δοκιμασία, μέσα από την προσωπική του τραγωδία, να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να μετατρέψει τον πόνο του σε προσφορά. Αγαπητέ Παναγιώτη, είσαι παράδειγμα προς μίμηση και σου είμαστε όλοι βαθιά υποχρεωμένοι, όχι μόνο για το τι έχεις κάνει με τη Safe Water Sports. Αλλά και για το συνολικότερο παράδειγμα, το οποίο δίνεις μέσα από την δημόσια διαδρομή σου. Ο δεύτερος λόγος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, είναι για να αναδείξω στο ανώτερο επίπεδο την τεράστια σημασία την οποία προσωπικά αποδίδω στην ασφάλεια στη θάλασσα. Αναλογιστείτε λίγο τα νούμερα τα οποία μόλις είδαμε στην παρουσίαση η οποία έγινε: 340 - 350 νεκροί, χαμένοι συμπολίτες μας, αλλά και επισκέπτες στη χώρα μας, κάθε χρόνο από θανάτους -κυρίως πνιγμούς- αλλά και ατυχήματα στη θάλασσα. Ο διπλάσιος αριθμός από τα θύματα τα οποία έχουμε θρηνήσει μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό. Κάθε χρόνο. Και βέβαια και εδώ -όπως στον κορονοϊό- κυρίως ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας.
Η προστασία και η ασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας. Η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία είτε είναι στην ξηρά, είτε είναι στη θάλασσα, είτε κάποιος κινδυνεύει από τον κορονοϊό, είτε κάποιος κινδυνεύει από ένα ατύχημα στη θάλασσα, είτε κάποιος κινδυνεύει από πνιγμό. Η ανθρώπινη αξία δεν αποτιμάται σε χρήμα και προτεραιότητα της πολιτείας είναι να την προστατεύει με κάθε δυνατό τρόπο. Κι εδώ, σε αυτή την πρωτοβουλία έχουμε πετύχει κάτι εξαιρετικό. Και έχουμε πετύχει κάτι εξαιρετικό, διότι καταφέραμε όχι μόνο η δική μας Κυβέρνηση -και χαίρομαι που βλέπω εδώ και Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης οι οποίοι υποστήριξαν αυτό το εγχείρημα- έχουμε πετύχει να συνεργαστούμε. Ποιοι ακριβώς; Η Κυβέρνηση μέσω του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και τα υπόλοιπα Υπουργεία τα οποία βρίσκονται, σήμερα, εδώ. Το Λιμενικό Σώμα, το οποίο θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ξεπήδησε μέσα από την κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των δραστηριοτήτων στη θάλασσα, οι αθλητές μας -ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες- οι οποίοι στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε ως χώρα να είμαστε καινοτόμοι στον τομέα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Είμαστε ένας τόπος εξαιρετικά προικισμένος με έναν μοναδικό φυσικό πλούτο. Είμαστε ένας τόπος ο οποίος είναι εξαρτημένος από τον τουρισμό. Ο δε τουρισμός μας συνδέεται, πρωτίστως, με την θάλασσα. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να είμαστε καινοτόμοι και στα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια στη θάλασσα. Και πράγματι οι πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναπτύξει ο κ. Πασχαλάκης αφενός στον τομέα της εκπαίδευσης και αφετέρου στον τομέα της τεχνολογίας, είναι πραγματικά καινοτόμες. Εξ ου και έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον άλλων χωρών και μεγάλο ενδιαφέρον να μεταφραστεί το υλικό αυτό και σε άλλες γλώσσες ώστε να μπορεί να είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, αλλά γιατί όχι να μεταφέρουμε και αυτήν την τεχνογνωσία εκτός Ελλάδας.
Αυτή λοιπόν η σύμπλευση όλων των αρμοδίων φορέων μας οδηγεί στο σημερινό αποτέλεσμα. Η πολιτεία έχει υποχρέωση όπως ήδη το πράττει να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο. Είναι η δική μας δουλειά, η δουλειά του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργείου να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει και την κύρια αρμοδιότητα της εποπτείας των παραλιών της χώρας μας με το Υπουργείο Τουρισμού για να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα των πνιγμών που έχουμε δυστυχώς σε πισίνες, την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και βέβαια την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας έτσι ώστε τα παιδιά μας, τα νέα παιδιά, μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πολύ πρωτότυπα παιχνίδια να εξοικειώνονται με το θαλάσσιο στοιχείο, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η επαφή με τη θάλασσα με το υγρό στοιχείο εν γένει. Να ενημερώνονται από μικρή ηλικία για το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται όταν ερχόμαστε σε επαφή με τη θάλασσα.
Δεν είμαστε σχεδιασμένοι ως είδος για να βρισκόμαστε στη θάλασσα, δεν είναι ένα φυσικό πεδίο για το ανθρώπινο είδος. Είμαστε φιλοξενούμενοι κάθε φορά που μπαίνουμε στο υγρό στοιχείο. Και όσο και αν αγαπάμε πολύ τη θάλασσα -και εγώ προσωπικά την αγαπώ ιδιαίτερα και προσπαθώ το καλοκαίρι να κολυμπώ όσο περισσότερο μπορώ- απαιτείται να την αντιμετωπίζουμε με τον απαραίτητο σεβασμό. Και τον απαραίτητο σεβασμό, βέβαια, δεν αρκεί να τον δείχνουν μόνο όσοι κολυμπούν στα νερά μας, τον απαραίτητο σεβασμό πρέπει να τον δείχνουν και όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των θαλάσσιων σπορ και της παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τη θάλασσα και το εν γένει τουριστικό μας προϊόν. Και γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά η οποία γίνεται από το Λιμενικό Σώμα και η αυστηρή εποπτεία η οποία πρέπει να ασκείται στους επαγγελματίες του κλάδου. Και θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους παραβιάζουν, Αρχηγέ μου, Υπουργέ μου, την κείμενη νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα. Όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πάνω από όλα πρέπει να φροντίζουν την ασφάλεια των πελατών τους. Διότι οι ασφαλείς θάλασσες σημαίνει ταυτόχρονα και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος το οποίο τόσο εξαρτημένο είναι από τον θαλάσσιο τουρισμό.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω γιατί νομίζω ότι όλοι σας έχετε πάρει πια μία γεύση για το πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία. Θέλω και πάλι να συγχαρώ όλες και όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Ένα ξεχωριστό και μεγάλο ευχαριστώ στο Λιμενικό Σώμα για ό,τι έχει κάνει, για ό,τι κάνει, όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα, αλλά και στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας.
Και, βέβαια, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Παναγιώτη τον οποίον γνώρισα για πρώτη φορά όταν ήμουν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Συγκινήθηκα από την προσωπική του ιστορία, αλλά κυρίως από το πάθος του για προσφορά. Και τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ και εγώ, αλλά και οι Υπουργοί μας να υποστηρίξουμε με ενθουσιασμό αυτό το σπουδαίο έργο το οποίο έχει ξεκινήσει και το οποίο εύχομαι να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό για να μπορέσουμε σε λίγα χρόνια από τώρα, αν όχι να μηδενίσουμε, διότι δεν μπορεί ποτέ κανείς να αποφύγει πλήρως τα ατυχήματα, αλλά να περιορίσουμε σημαντικά αυτήν την απαράδεκτη εικόνα των πολλών συμπολιτών μας, αλλά και επισκεπτών που χάνονται άδικα κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια παρακολούθησε διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο έλαβαν μέρος μικροί μαθητές απαντώντας σε ερωτήσεις για την ασφάλεια στο υδάτινο στοιχείο.