Αυτή την φορά, η πρώτη πεντάδα με τα καλύτερα street food του κόσμου είναι:
Garantita, Αλγερία
Guotie, Κίνα
Siomay, Ινδονησία
Birria tacos (Quesabirria), Μεξικό
Parotta, Ινδία
Μάλιστα, στην λίστα με τα καλύτερα 50 street food, βρίσκονται και δύο ελληνικά φαγητά, τα οποία έχουν σημαδέψει την κουζίνα της χώρας μας. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να είναι άλλα από το κοντοσούβλι που βρίσκεται στην 19η θέση, αλλά και ο γύρος, στην 23η θέση.
«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά, που έχει σαν αποτέλεσμα την πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβερνών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», γράφει το Taste Atlas.