19.9.24

Επιδόθηκαν οι «Βεβαιώσεις Σπουδών» στις/στους νέες/ους του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» (Ε.Π.Δ.) του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου

Ανακοινώθηκε το νέο project του Ε.Π.Δ. για το καλλιτεχνικό έτος 2024-25.

Σε μία λιτή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, επιδόθηκαν οι «Βεβαιώσεις Σπουδών» στις/στους νέες/ους του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» (Ε.Π.Δ.) του ΟΡ.ΦΕ.Ο., οι οποίες/οι ολοκλήρωσαν τον βασικό κύκλο σπουδών του.

Τα ονόματα των δώδεκα (12) νέων, που παρέλαβαν τις «Βεβαιώσεις», ήταν οι: Σταυρίνα Βάια, Πασχαλίνα Γιαννάκη, Θεοδώρα Λαζάρου, Γιώργος Μυτελέτσης, Σωτηρία Παπαζήση, Αικατερίνη Παπαναστασίου, Αναστασία Παπαναστασίου, Ευαγγελία Παπαναστασίου, Πάμελα Πετάλλι, Νάνσυ Τζιόλη, Διονυσία Φωτιάδου και Ελένη Τόκα.

Στην απονομή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, η Δ/ντρια της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας κ. Νόπη Τριανταφυλλίδου, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Λένα Γεωργούλη, ο υπεύθυνος του Ε.Π.Δ. κ. Νικόλαος Γραίκος και ο κ. Ναούμ Ευαγγελόπουλος από τη Γραμματεία της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας.

Πριν την επίδοση των «Βεβαιώσεων» ο Πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στο πολυσχιδές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο που επιτελεί το Ε.Π.Δ., για μία περίπου μία δεκαετία, υπό την καθοδήγηση του κ. Ν. Γραίκου. Επισήμανε τη σημασία που αποδίδει το Φεστιβάλ στις εκπαιδευτικές δράσεις, τις οποίες εκπροσωπεί με καλλιτεχνική ποιότητα και «επαγγελματισμό» το Ε.Π.Δ. Αναφέρθηκε στη σημασία της κινητοποίησης των νέων για την ενεργή τους συμμετοχή τους στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις του Φεστιβάλ. Ευχαρίστησε τον κ. Ν. Γραίκο εκ μέρους του Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο. για τις πολυετείς, εργώδεις και εθελοντικές του προσπάθειες, οι οποίες ανέδειξαν το Ε.Π.Δ. σε μία πρότυπη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δράση του Φεστιβάλ, και συνεχάρη τις/τους νέες/ους του Ε.Π.Δ., οι οποίες/οι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον βασικό κύκλο σπουδών του.
   
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η προσκεκλημένη της εκδήλωσης κ. Νόπη Τριανταφυλλίδου, Δ/ντρια της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της τέχνης στην ισορροπημένη ψυχική και πολιτισμική ανάπτυξη των νέων. Επαίνεσε το Ε.Π.Δ. και το Φεστιβάλ Ολύμπου, για το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του έργο, και ρώτησε τα παιδιά του «Εργαστηρίου» για τις εμπειρίες τους από την πολυετή τους φοίτηση σ΄ αυτό. Στη συνέχεια επέδωσε τις «Βεβαιώσεις Σπουδών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σύντομη αναδρομή της εννεαετούς πορείας του Ε.Π.Δ., από τον υπεύθυνο του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού του σχεδιασμού κ. Ν. Γραίκο. Ο κ. Γραίκος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Εργαστηρίου», το οποίο λειτουργεί ως «σχολή» μη τυπικής εκπαίδευσης με βάση τη μεθοδολογία της έρευνας-δράσης (action research).

Tο Πρόγραμμα Σπουδών έχει διεπιστημονικό και πολυτροπικό περιεχόμενο, συνδυάζοντας τις τέχνες, την επιστήμη και την κοινωνική δράση, περιλαμβάνοντας:

·         Θεωρητικά μαθήματα Ιστορίας και Ερμηνείας έργων Τέχνης, Θεατρολογίας, Λογοτεχνίας, Φιλοσοφίας, Οπτικής Επικοινωνίας, Πολυτροπικού γραμματισμού κ.ά.  

·         Πρακτική και βιωματική άσκηση στις επιτελεστικές και παραστατικές τέχνες, όπως βασικές αρχές σχεδίου και ζωγραφικής, μουσικής, χορού και κινησιολογίας, δημιουργικής γραφής, θεατρικής έκφρασης, performance κ.ά.

·         Σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια σ΄ όλους τους προαναφερόμενους θεωρητικούς και καλλιτεχνικούς τομείς, από εξειδικευμένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης και της επιστήμης.

·         Πολυτροπικά projects, όπως θεατρικές παραστάσεις, performances, εικαστικές εκθέσεις και installations.  

·         Εκδόσεις και ψηφιακές καταγραφές του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου.            

              


Ο κ. Γραίκος ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Φεστιβάλ Ολύμπου και προσωπικά τον Πρόεδρό του κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο, για την αμέριστη συμπαράσταση τους στο πολύμορφο έργο του «Εργαστηρίου». Ευχαρίστησε, επίσης, τη Δ/ντρια της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας, κ. Νόπη Τριανταφυλλίδου, η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση. Στη συνέχεια συνεχάρη τις μαθήτριες/τές που ολοκλήρωσαν τον βασικό κύκλο σπουδών με πνεύμα μαθητείας και προσήλωσης στους καλλιτεχνικούς και πολιτισμικούς στόχους του «Εργαστηρίου». Επισήμανε, επίσης, τη θέλησή τους για τη συνέχεια της δράσης του και για την κοινωνική εμβέλεια του εγχειρήματός τους, κάτι που εκφράστηκε έμπρακτα με τη σύνταξη του «μανιφέστου» της ομάδας, το οποίο ήδη κυκλοφορεί δημόσια προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση.

Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον υπογράμμισε το γεγονός ότι μπορεί φέτος να κλείνει ο πρώτος κύκλος μαθητείας του «Εργαστηρίου», ωστόσο, τώρα αρχίζει μια νέα και πολλά υποσχόμενη δημιουργική περίοδος, στην οποία οι νέες και οι νέοι του Ε.Π.Δ. συνεχίζουν το καλλιτεχνικό τους έργο με ανανεωμένες δυνάμεις και νέες προοπτικές, οργανώνοντας το νέο project με τίτλο: «Utopias | Ουτοπίες», το οποίο θα επεξεργαστούν συνεργατικά το τρέχον και το επόμενο έτος 2024-25. Απώτερος στόχος του project είναι η παρουσίασή του το καλοκαίρι του 2025 και στο πλαίσιο της ενότητας «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» του 54ου Φεστιβάλ Ολύμπου (περισσότερες πληροφορίες στο blog του Ε.Π.Δ.).

Για τον σκοπό αυτό, το «Εργαστήριο» επιδιώκει τη συνεργασία και με άλλους εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε νέες και νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στην καλλιτεχνική του ομάδα.

Πληροφορίες:
https://ergpoldrast.blogspot.com/
https://www.youtube.com/channel/UCoqYTG5jXGNsRk3xol6KwBw
E-mail: graikos@otenet.gr
Τηλ.: 6977.40.20.88 (Νικόλαος Γραίκος)