19.9.24

Το ψηλότερο δένδρο στην Ελλάδα η σεκόγια η αειθαλής, βρίσκεται στη Μόρνα Πιερίας- 15 φωτό

Η αφορμή για το δημοσίευμα αυτό, ήταν η ανάρτηση του Makis Voultsidis στο facebook που κοινοποίησα στο δικό μου προφίλ: 
" Το πιο ψηλό δέντρο στην Πιερία, και στην Ελλάδα!! Η τελευταία μέτρηση του ύψους του έγινε πριν 4 χρόνια ! Τότε είχε ύψος 45 μέτρα!!". 
Ανάρτηση που συνοδεύουν οι φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε(ευχαριστούμε για την πληροφορία και τις φωτογραφίες). Η "καλή" και χρήσιμη  πλευρά των social media... 
Το πιο σημαντικό είναι ότι γνωστοί και φίλοι Πιεριείς σχολίασαν την ανάρτηση δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες, για το γιγάντιο δένδρο ψηλά στα Πιέρια. Διαβάστε τα σχόλιά τους.
  



Ο Παρασκευάς Καλπακτσόγλου γράφει: 

"Σεκόια! Βρίσκεται στη Μόρνα, στις έρημες εγκαταστάσεις του δασικού εργοστασίου. Πριν 55 χρόνια έκοψα ένα κλαδάκι της γιά να το τοποθετήσω στο Φυτολόγιο του μαθήματος της Συστηματικής Βοτανικής στη Γεωπονική Σχολή. Τότε ο καθηγητής απόρησε που το βρήκα! 
"Αυτό το δένδρο δεν υπάρχει στην Ελλάδα! Από την Καλιφόρνια στο στείλανε;" μου είπε.

Ο Μέλιος Πίτσιας εκλεκτός δάσκαλος με τη σειρά του γράφει:

"Βρίσκεται στη Μόρνα, Χάρη, και φυτεύτηκε το 1936 πειραματικά, σύμφωνα με ένα δασικό πρόγραμμα. Ήρθε, τριάντα πόντους, από το Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έκανε λάθος. Αποδείχθηκε ότι ήταν ο τόπος του και ευδοκίμησε. 
Με φιλοξένησε πολλές ώρες στη σκιά του όταν ήμουν παιδί. 
Το θέμα είναι ότι κανένας αρμόδιος δεν την νοιάστηκε από τότε όπως και τις τόσες άλλες σεγκόγιες που την περιβάλλουν όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Και το πιο τραγικό: 
Γιατί δεν συνεχίστηκε το πρόγραμμα όταν διαπιστώθηκε ότι θα είχε ένα θαυμάσιο μέλλον;"

      
Πηγή φωτογραφίας: Διεύθυνση Δασών Πιερίας
Ο φυσιολάτρης Λευτέρης Κηπόπουλος κοινοποίησε το παρακάτω σχετικό δημοσίευμα

H Sequoia Sempervirens (σεκόγια η αειθαλής), ένα ξενικό είδος μεγάλου κωνοφόρου δένδρου με ύψος 45μ. και στηθαία διάμετρο 2,30μ. αναπτύσσεται στο δημόσιο δάσος των Σκοτεινών Πιερίας σε υψόμετρο 700μ, σύμφωνα με ανάρτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στο Facebook.
Φυτεύτηκε πειραματικά πριν από 64 χρόνια από δασολόγο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών από σπόρους που προέρχονταν από την Αμερική. Συνήθως αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής, όπου φθάνει σε ύψος τα 115 μέτρα, διάμετρο τα 8 μέτρα και ζει έως 1800 χρόνια ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον βοτανολόγο S. Sillett, καθηγητή του Humboldt State University, ο οποίος ειδικεύεται στα ψηλά δέντρα, οι σεκόγιες προσαρμόζονται έτσι ώστε να επιβιώνουν ακόμη και στις πιο καταστροφικές πυρκαγιές εξαιτίας του ινώδους, ανθεκτικού στην φωτιά φλοιού τους που μπορεί να φτάσει σε πάχος τα 60 εκατοστά. Η θερμότητα της πυρκαγιάς ωθεί τα κουκουνάρια να ανοίξουν και ενώ οι φλόγες εξαλείφουν τα ανταγωνιστικά φυτά, η τέφρα τους χρησιμεύει ως λίπασμα για τους σπόρους της σεκόγιας. (https://greenagenda.gr)


ΥΓ. Δε γνωρίζουμε πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο δένδρο, καθώς είναι ένα ζωντανό μνημείο της φύσης. 
Ελπίζουμε να το βρούμε και να το καμαρώσουμε !!!