26.9.24

Κερδίζει έδαφος η πρόταση Κουλκουδίνα για τη δημιουργία οστρακογεννητικού σταθμού για τις μυδοκαλλιέργειες

Θετικά αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οργανισμός για την έρευνα και την υποστήριξη δράσεων στον πρωτογενή τομέα, τις προτάσεις του Βουλευτή Πιερίας κ.Σπύρου Κουλκουδίνα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία.

Όπως είναι γνωστό, ο κ.Κουλκουδίνας είχε αναδείξει το πρόβλημα που δημιούργησαν η άνοδος της θερμοκρασίας άνοδος και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές οι μυδοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα η παραγωγή γόνου που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Ο κ.Κουλκουδίνας, πέραν των άλλων μέτρων, πρότεινε και τη δημιουργία οστρακογεννητικού σταθμού γόνου με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε έγγραφη απάντηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς τον κ.Κουλκουδίνα, που υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Καθηγητής κ.Βιδάκης συμφωνεί με την πρόταση του Βουλευτή, αναφέροντας ότι «η δημιουργία ενός οστρακογεννητικού σταθμού γόνου θα αποτελούσε ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο θα λειτουργούσε καταλυτικά στην ανάκαμψη του τομέα και στην ασφαλή διατήρηση των αποθεμάτων».

Παράλληλα αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις μυδοκαλλιέργειες και αναφέρει ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι έτοιμο να συμβάλλει στον εντοπισμό των προβλημάτων και την άμεση λήψη μέτρων.

Εκτιμά επίσης ότι κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθούν επιστημονικά προγράμματα βιοπαρακολούθησης των μυδοκαλλιεργειών αλλά και περιβαλλοντικής παρακολούθησης της ποιότητας και της θερμοκρασίας των θαλασσίων υδάτων στην περιοχή.https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/12691993.pdf