2.9.24

Οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό παρά τη ραγδαία αύξηση των ΣΜΝ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Μια έκθεση που εκδόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνει ότι οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν λιγότερα προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή από ό,τι στο παρελθόν, ενώ το ένα τρίτο των Ευρωπαίων εφήβων αρνείται ευθέως να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 242.000 15χρονοι σε 42 χώρες από το 2004 έως το 2022. 
Διαπιστώθηκε πως η χρήση προφυλακτικού μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων μειώθηκε από 70% σε 61% για τα αγόρια και από 63% σε 57% για τα κορίτσια. Πρέπει να αναρωτηθείτε αν αυτοί οι έφηβοι θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι νοσούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και προκύπτουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνης και αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει όλα αυτά να συμβούν. Γιατί υπάρχει! Κοστίζει μόλις μερικά ευρώ ή εντελώς τσάμπα αν τα σουφρώσει κάποιος από την τουαλέτα του πατρικού ή το κομοδίνο του μεγάλου αδερφού του!



Στις ΗΠΑ, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση προφυλακτικού μεταξύ των μαθητών λυκείων έχει μειωθεί από 63% το 2003 σε 54% το 2019 – άρα δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή τάση. Το CDC έχει πει ότι το εφηβικό σεξ στην Αμερική βρίσκεται σε πτώση, αλλά ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι αναφορές του στη σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων έχουν στην πραγματικότητα παραμείνει σταθερές – απλώς η χρήση προφυλακτικού έχει μειωθεί δραματικά. Η έκθεση αναφέρει ότι μερικές από τις πιο απότομες μειώσεις παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως στη Σκωτία και την Ουαλία.


Ο Hans Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, λέει ότι όλα αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη λανθασμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στην απόλυτη αντίσταση σε τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Υποστηρίζει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν οδηγεί σε αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα αλλά μάλλον σε πιο έξυπνη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι έφηβοι ούτως ή άλλως θα κάνουν σεξ, οπότε γενικώς ας φροντίσουμε να τους μάθουμε πώς να το κάνουν με ασφάλεια -και να τους παρέχουμε εύκολη πρόσβαση στην αντισύλληψη.

Δεν είναι περίεργο που σύμφωνα με την έκθεση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη. Η σύφιλη, τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορούν εύκολα να προληφθούν, με έναν απλό τρόπο: το προφυλακτικό.


Βανα Κραβαρη