15.9.24

«Το Ελληνικό Φως»-Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα 10

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» στο πλαίσιο των δράσεών του για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα του δημόσιου χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανακύκλωση, στον σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην ανάδειξη του έργου νέων και παλιών καλλιτεχνών διοργανώνει για 10η φορά την εκδήλωση «Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα -Μόνο Ανακύκλωση, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας.
Για την 10η, επετειακή, «Νέα Παραλία-Νέα Πασαρέλα»-μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά, η οποία θα γίνει φέτος σε συνδιοργάνωση με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιλέξαμε ένα ιδιαίτερο θέμα: «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ»
Πρόθεσή μας είναι να ανακαλέσουμε ή να εκτρέψουμε τις μορφές και τα φαντασιακά που συνδέονται με τη λαϊκή φορεσιά και ευρύτερα με την ελληνική λαογραφία. Όχι ως αντιγραφή, αλλά ως μια φρέσκια ματιά, μια σπουδή που οδηγεί σε έναν διάλογο αμφισβήτησης στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τις δυνατότητες δανεισμού, φορμαλιστικού και τεχνικού, από τις λαϊκές φορεσιές, τα κοψίματά τους, τα χρώματα και τις χειροποίητες τεχνικές τους. Μια μεγάλη πρόκληση για κάθε δημιουργό!
Είναι γνωστό πως καταξιωμένοι σχεδιαστές και οίκοι μόδας, έχουν συνδυάσει λαϊκές ή παραδοσιακές φορεσιές με την υψηλή ραπτική, αναδεικνύοντας τις συνέχειες που συνθέτουν την ιστορία της μόδας και τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και λαϊκής κουλτούρας.
Με την αποκλειστική χρήση ανακυκλωμένων ή μεταχειρισμένων υλικών και μέσω της προβολής των δημιουργιών επαγγελματιών σχεδιαστών, ερασιτεχνών της μόδας, καλλιτεχνών του χώρου της ζωγραφικής και του θεάτρου, η Δράση στοχεύει να φέρει αντιμέτωπο το ευρύ κοινό με το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών και των αποβλήτων, να μεταφέρει το μήνυμα του σεβασμού στον πλανήτη, να προωθήσει την επανάχρηση και την ανακύκλωση, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για Ζωή στα «ευτελή» υλικά που προορίζονταν για τα σκουπίδια.
Η μουσική θα είναι ο δεύτερος πρωταγωνιστής της εκδήλωσης που θα συνοδεύσει την πασαρέλα. Ζωντανή μουσική από νέους καλλιτέχνες, που εμπνέονται και δημιουργούν πάνω στον καμβά της παράδοσης τα δικά τους χνάρια. Οι πρωτότυπες θεματικές δημιουργίες και η ζωντανή θεματική μουσική θα συνδιαλεχθούν σε έναν γόνιμο, μοναδικό, διάλογο ανάμεσα στην παράδοση και την σύγχρονη οπτική.
Πρωτότυπη σύνθεση, εκτέλεση: Σταμάτης Πασόπουλος
Φωνή: Νατάσα Τσακηρίδου
Παρουσίαση: Στυλιάνα Γκαλινίκη
Υποστήριξη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΕΕΑΑ)
Η δράση επιχορηγείται από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργική Ελλάδα"
Αιγίδα: Δήμος Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη
Σύνδεσμος εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/948281400364168/

Οι σχεδιάστριες / σχεδιαστές / ομάδες σχεδιαστών που συμμετέχουν είναι:

1. Σοφία Βυζοβίτη με την ομάδα "Prêt a Plier"
2. Bernard Cuomo
3. Σοφία Γεωργιάδου
4. Γεωργία Μελαδίνη & Μαρία Καμενίδου
5. Γεωργία Σταυρίδου
6. Λιζέττα Φώτογλου
7. Ομάδα «Hocus Pocus» Ευαγγέλια Σταμάτη, Θεοδοσία Τουρτόγλου, Ναυσικά Κατσικέα
8. Ειρήνη Μητούδη
9. Σοφία Μπομπορίδου
10. Μαρία Μιχαέλα Ράπτη
11. Βασιλική Μικρού
12. Αναστασία Παπαδοπούλου
13. Άννα Καλιφατίδου
14. Ιωάννα Καραγιώργου, Αθηνά Ανανιάδου
15. Στέλιος Χατζηαδαμίδης & Κατερίνα Παπαδάκη
16. Καλλιόπη Στράντζη
17. Νικολέτα Τσικώτη
18. Μελαχρινή Χατζή
19. Ασημίνα Ψύρρα
20. Σωματείο τέχνης – Τεχνήεσσα
21. Φωτεινή Μιχαλέου
22. Χριστίνα Παστελά & Ελισσάβετ Κουλτζιόγλου
23. Κατερινα Σολομού
24. Νίκος Γλαβίνας
25. Κρίστυ Αργυροπούλου
26. Πώλα Γιάννα & Ιουλία Κακουλίδου
27. Αγγελική Ταλιαδούρου
28. Ράνια Αφεντούλη
29. Στεφανία Τούμπα
30. Αθανάσιος Βασιλειάδης