26.7.24

«Θόλος τριών επιπέδων» και πυραυλικές συστοιχίες παντού στο Αιγαίο. Του Χρήστου Μαζανίτη

Αποφασισμένο να δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο θόλο, που θα αναπτύσσεται σε 3 διαφορετικά επίπεδα, είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ ταυτόχρονα προωθεί το σχέδιο εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων σε κάθε νησί, δημιουργώντας δεκάδες απόρθητα φρούρια.
«Τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ο πόλεμος στον Καύκασο και η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, απέδειξαν ότι οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας χρήζουν άμεσων απαντήσεων» ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο υπογράφων στην Realnews της Κυριακής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, με στόχο την ολοκλήρωση και πλήρη ολοκλήρωση του σχεδίου καθολικής προστασίας του Αιγαίου, έναντι οιασδήποτε απειλής.
Ο θόλος, που βρίσκεται σε σταδιακή υλοποίηση, περιλαμβάνει τρία διαφορετικά επίπεδα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει διαφορετικής φύσης απειλές. 
Αυτά είναι θόλοι:
Αντί-drone
Anti-aircraft
Anti-missile

Σε ό, τι αφορά το πρώτο σύστημα, η Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια έχει προωθήσει και εξυπηρετεί με συνέπεια την κατασκευή και εξέλιξη drones παντός είδους. Είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά τους επί του πεδίου ή όχι, η Τουρκία μπορεί να παρατάξει σμήνη από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV), με δυνατότητες επιθέσεων κορεσμού της αντίπαλης άμυνας. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ότι έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό και έχει αποφασίσει να επενδύσει στον τομέα της άμυνας δημιουργώντας κάθε δυνατό σύστημα αντιμετώπισης των drones. Δεν σημαίνει ότι δεν προωθούνται λύσεις κλεισίματος της ψαλίδας, όμως προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της απειλής.


Ήδη σε συνεργασία με του Ισραηλινούς έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο εντοπισμού, παρακολούθησης και παρεμβολών των drones. Τώρα κύριο μέλημα είναι η πύκνωση αυτού του δικτύου με ακόμη περισσότερα μέσα και συστήματα ακόμη και αυτόματης κατάρριψης.
Ο θόλος anti-aircraft περιλαμβάνει την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων αντιαεροπορικών συστοιχιών που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν κάθε απειλή, προχωρώντας σε εντοπισμό και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών πριν αυτά βρεθούν εντός εμβέλειας πλήγματος. Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να μπορεί να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει με τα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Viper και Rafale – και τα επόμενα χρόνια με τα F-35 – χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί δυνάμεις στον τομέα της αναχαίτισης, επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις βομβαρδισμού στρατηγικών στόχων της αντίπαλης άμυνας.

Ο θόλος anti-missile στοχεύει στην δεύτερη αναδυόμενη απειλή της Τουρκίας, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και κατασκευή πυραυλικών συστημάτων κάθε είδους. Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, που προτάσσονται τον τελευταίο 1,5 χρόνο από Άγκυρα και Αθήνα δεν σβήνουν ούτε τις προσπάθειες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ούτε το Casus Belli που ακόμη είναι εν ισχύ, ούτε το νεοφερθέν ανυπόστατο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», που εσχάτως έγινε μέρος και της διδακτέας ύλης στα τουρκικά σχολικά βιβλία. Όπως όλα αυτά παραμένουν εν ισχύ, έτσι παραμένουν και οι δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή τις δοκιμές του εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής πυραύλου Tayfun. «Οι πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα αν δεν ηρεμήσουν οι Έλληνες» επαναλάμβανε ο Τούρκος Πρόεδρος την εποχή της ρητορικής έξαρσης αλλά και των συνεχών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάπτυξη του “anti-missile dome” (αντι-πυραυλικού θόλου) θα ολοκληρώσει το αδιαπέραστο πλέγμα προστασίας έναντι κάθε απειλής.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό και ανάπτυξη του θόλου είναι η αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής – πυραυλικής ή drones – όχι μόνο από αέρος αλλά και από θαλάσσης. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιδεικνύει όλο και πιο συχνά Μη Επανδρωμένα Ταχύπλοα τα οποία είτε ανήκουν στην κατηγορία των καμικάζι drones είτε φέρουν οπλισμό, με δυνατότητες εξαπόλυσης πυραύλων.
Συμπληρωματικά, λοιπόν, στον «θόλο των τριών επιπέδων», ο Νίκος Δένδιας προωθεί την ιδέα της ανάπτυξης πυραυλικών συστοιχιών παντού στο Αιγαίο. «Θα σφραγίσει όλο το Αιγαίο με ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων σε κάθε νησί αν χρειαστεί» φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του υποστηρίζοντας την ιδέα ότι όλα τα νησιά θα γίνουν μικρά φρούρια. «Δε θα μείνει ούτε σπιθαμή ακάλυπτη» φέρεται να έχει τονίσει εμφατικά.

Ουσιαστικά, το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το πλεονέκτημα της πολυνησίας στο Αιγαίο, εγκαθιστώντας παράλληλα με τον «Θόλο» πυραυλικές συστοιχίες που θα μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε είδους απειλή από θαλάσσης και αέρος.

Με το χαρακτηριστικό της νησιωτικής πυκνότητας στο Αιγαίο, η ενεργοποίηση πυραυλικών συστοιχιών δεν θα σφραγίσει μόνο κάθε «γωνία», που είναι το κυρίως ζητούμενο, αλλά θα δημιουργήσει και ένα πυκνό δίκτυο αλληλοκάλυψης κάθε νησιού. Κάτι που θα αποδεσμεύσει από τον ρόλο της φύλαξης δεκάδες πολεμικά πλοία, τα οποία θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες επιχειρήσεις με τις μεγάλες μονάδες επιφανείας να μεταφέρουν το βάρος των επιχειρήσεών τους στην ανοιχτή θάλασσα, όπου φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο ενδιαφέρον της πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα.

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ