12.6.24

Taste Atlas: Αποθέωση για το τζατζίκι

Το Taste Atlas δημοσίευσε μια λίστα με τα καλύτερα dips στον κόσμο. Μπορεί να κατέκτησε την πρωτιά το λιβανέζικο τουμ, ωστόσο το τζατζίκι βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα.
Βέβαια, το τζατζίκι δεν ήταν το μοναδικό dip που εκπροσώπησε την ελληνική κουζίνα, αφού στην πρώτη 50άδα βρέθηκαν επίσης η σκορδαλιά, η τυροκαυτερή, η φάβα και η μελιτζανοσαλάτα.Η σελίδα TasteAtlas αποθέωσε το τζατζίκι, γράφοντας:

«Το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά, όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα πολύ παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προέρχεται από το ινδικό ντιπ raita.Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές να σερβίρεται με πιάτα όπως ο γύρος και το σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία».

Παράλληλα, αναφέρει και τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή του πιο διάσημου ελληνικού dip, που μεταξύ άλλων είναι το γιαούρτι, το σκόρδο, το αγγούρι και το λάδι.