12.6.24

Προβληματισμός μετεωρολόγων από τις υψηλές θερμοκρατίες τόσο νωρίς

Σύμφωνα με τον διευθυντη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά: «έρχονται δύο δύσκολες ημέρες, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει τους 37 με 40 βαθμούς στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα. Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα αγγίξει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους -κυρίως στην ανατολική Στερεά- τους 43 βαθμούς Κελσίου. «Στην Αττική αυτό το διήμερο, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες» πρόσθεσε ο κ. Κολυδάς μιλώντας στο Star.
Ο διευθυντής ερευνών του εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, είπε ότι «το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ήδη με τις θερμοκρασίες που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, ξεπεράστηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ».

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, τα φαινόμενα και είναι πιο έντονα και έχουν και μία ευρύτητα στο χρόνο. Δηλαδή αρχίζουν πολύ νωρίς και τελειώνουν πιο αργά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος: «Ενδέχεται να δημιουργήσει ρεκόρ σε κάποιες περιοχές, για δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στον 20ο αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν από τις 19 Ιουνίου. Τον 21ο αιώνα είχαμε αρκετούς καύσωνες τον Ιούνιο -για παράδειγμα το 2007, το 2010, το 2016, το 2017 και το 2021- όλοι όμως συνέβησαν μετά τις 15 Ιουνίου».