24.6.24

Η ιστορική έκδοση με το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Πιερικού

Ο Νίκος και Δημήτρης Ξενίδης στη μνήμη Δημήτρη Αδαμόπουλου

Αποτέλεσε κατάθεση ψυχής για την ομάδα «Πρωτοβουλία Ιστορίας Πιερικού» που μεριμνά για την συλλογή των ιστορικών δεδομένων του ξεχωριστού σωματείου της Κατερίνης, η ανεύρεση της εφημερίδας με το δημοσίευμα του πρώτου επίσημου αγώνα του Πιερικού, όταν πλέον ο σύλλογος της πόλης μας απέκτησε νομική υπόσταση μετά τη συνένωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ολύμπου και ξεκίνησε τη λαμπρή του διαδρομή.

Πρόκειται για τη συνάντηση Πιερικού-Ολύμπου Κατερίνης με σκορ 11-1, της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 1961. Το ιδιαίτερης αξίας πρώτο ρεπορτάζ στην ιστορική διαδρομή του Σ.Φ.Κ. Πιερικός το δημοσιεύει δύο ημέρες μετά (Τρίτη 12-9-1961) η εβδομαδιαία εφημερίδα των Αθηνών, η ΟΜΑΔΑ.

Με τα αγωνιστικά δεδομένα της εποχής η νεόδμητη Πιερική ομάδα έκανε αγωνιστική πρεμιέρα στο πρωτάθλημα της Κεντροδυτικής Μακεδονίας και κατακτώντας την πρωτιά οδηγήθηκε την ίδια περίοδο στη δεύτερη φάση, στο πρωτάθλημα της δεύτερης εθνικής κατηγορίας.

Όλα αυτά τη χρονιά 1961-1962, όπου ο Πιερικός με νικηφόρα πορεία αναδεικνύεται πρωταθλητής τόσο του τοπικού, όσο και της δεύτερης κατηγορίας και ανέρχεται πανηγυρικά στο κορυφαίο Ελληνικό πρωτάθλημα, την τότε πρώτη εθνική κατηγορία. Απόλυτη επιτυχία μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο.

Οι καθόλα αξιέπαινοι, άοκνοι και πρωτοπόροι συλλέκτες αδελφοί Νίκος και Δημήτρης Ξενίδης, μαζί με τον αείμνηστο Δημήτρη Αδαμόπουλο, μεταξύ των πολλαπλών σχεδιασμών των τελευταίων χρόνων, ήταν η ανεύρεση της εφημερίδας με το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Πιερικού.

Την αναζήτησαν σε διάφορες πηγές και κατάφεραν τελικά να την βρουν και να την εντάξουν τις τελευταίες ημέρες στο πολύτιμο αρχείο τους. Βέβαια με όποιο κόστος, από το προσωπικό τους υστέρημα. Καθότι ρομαντικοί και ιδεολόγοι δεν φείδονται χρημάτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει τα περί της συνάντησης Πιερικού-Ολύμπου στο πλαίσιο ενός γενικότερου ρεπορτάζ (Άρχισαν οι αγώνες για την ανάδειξη των 43 ομάδων που θα μετάσχουν στο πρωτάθλημα της β΄ Εθνικής Κατηγορίας) με το επίγραμμα επί του κειμένου, ότι «μετά τη νίκη ο Πιερικός έδειξε ότι μπορεί να ανεβεί ψηλά.» Όπερ και εγένετο.

Τα γκολ από πλευράς νικητών, οι Μπήκας (5) από δύο Ορφανίδης και Καραφουλίδης και από ένα οι Φουλίδης, Χριστοφορίδης. Το γκολ των ηττημένων ο Κατής.

Ο Νίκος και ο Δημήτρης Ξενίδης συγκινημένοι από την πρόσφατη απώλεια ενός πολύτιμου συμπορευτή σε αυτή την προσπάθεια, του Δημήτρη Αδαμόπουλου, του αφιερώνουν την έκδοση που κοσμεί και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο αρχείο τους, μιας και ο αείμνηστος Δημήτρης Αδαμόπουλος συνέβαλε εν ζωή καθοριστικά στην ανεύρεση της ιστορικής έκδοσης.

Ίσως είναι κατά τι κουραστικό να επαναλαμβάνω την σημαντικότητα της συλλογής και του αρχείου της Πρωτοβουλίας. Ενός ντοκουμέντου το οποίο οι συλλέκτες δηλώνουν στους φορείς της πολιτείας ότι το συλλεκτικό τους υλικό το διαθέτουν για τη υλοποίηση ανάλογης έκδοσης υπό μορφή λευκώματος, καθώς και δημιουργίας μουσειακού χώρου, αλλά δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα μέχρι τώρα. Εν αναμονή λοιπόν.







Σχόλιο: Περικλής Χατζηγιάννης