2.10.24

Επιστήμονας υποστηρίζει ότι μπορεί να ζούμε σε μία προσομοίωση τύπου «Matrix» – «Είμαστε χαρακτήρες σε έναν προηγμένο κόσμο AI και η απόδειξη κρύβεται στην Βίβλο»

Αν νιώθετε ότι ζείτε σε μια πειστική εικονική πραγματικότητα παρόμοια με αυτήν του «Μάτριξ», ίσως να μην κάνετε λάθος, σύμφωνα με τον καθηγητή Melvin Vopson, αναπληρωτή καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

Ο Vopson υποστηρίζει ότι το σύμπαν μας μπορεί να είναι μια προηγμένη υπολογιστική προσομοίωση και η απόδειξη αυτής της λεγόμενης θεωρίας προσομοίωσης ενδέχεται να κρύβεται στα λόγια της Βίβλου.
Η Βίβλος και η υπόθεση της προσομοίωσης μέσω AI

Σύμφωνα με τον καθηγητή Vopson, η Βίβλος μπορεί να μας αποκαλύπτει ότι ζούμε σε μία προσομοίωση και μας υποδεικνύει ποιος την ελέγχει.

Όπως ανέφερε στη MailOnline ο καθηγητής, η προσομοίωση πραγματοποιείται από μία τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ο Vopson επισημαίνει το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, το οποίο ξεκινά με την φράση: «Εν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὁ Λόγος ἦν προς τον Θεόν και Θεός ἦν ὁ Λόγος». Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αυτός ο «Λόγος» αναφέρεται στον κώδικα που διέπει και ελέγχει την προσομοίωση.

Όπως αναφέρεται στην ταινία «Matrix», κάθε προσομοίωση αποτελείται από γράμματα και αριθμούς που δημιουργούν τους κανόνες του σύμπαντος.

Ο Vopson συνεχίζει την ανάλυσή του, αναφέροντας ότι το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει επίσης: «Πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, και χωρίς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδἕν». Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η δήλωση υποστηρίζει τη θεωρία της προσομοίωσης, υπονοώντας ότι ο δημιουργός της προσομοίωσης χρησιμοποίησε τον «Λόγο», δηλαδή τον κώδικα, για να φέρει το σύμπαν στην ύπαρξη.
  

Η δημιουργία του κόσμου μέσω προγραμματισμού

Η θεωρία του καθηγητή Vopson προσφέρει μια εξήγηση σε ένα κλασικό ερώτημα που πολλοί παλεύουν να κατανοήσουν: πώς δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο σε έξι ημέρες;
Εάν πιστέψει κανείς τη θεωρία, το έκανε δημιουργώντας μια προσομοιωμένη πραγματικότητα ενσωματωμένη σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή – κάτι που γνωρίζουμε ότι είναι εφικτό.

Ο Vopson εκθέτει τις απόψεις του στο βιβλίο του Reality Reloaded: The Scientific Case for a Simulated Universe, όπου αναλύει λεπτομερώς την υπόθεσή του.
Όπως λέει, δεν είναι απαραίτητα κάτι στο οποίο πιστεύει, αλλά αποτελεί μια «σημαντική παρατήρηση που απαιτεί προσοχή»

«Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι η ερμηνεία ταιριάζει απόλυτα με τα σημερινά γεγονότα: την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ακριβώς προβλέπει και η ταινία ”Matrix.” λέει στη Mail Online.

Αν και οι σκέψεις του καθηγητή μπορεί να φαίνονται βλάσφημες σε μερικούς, υποστηρίζει ότι η θεωρία της προσομοίωσης θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες για τη χριστιανική θεολογία.
Πιστεύει ότι υπάρχει ένα σημείο σύγκλισης, όπου η πίστη σε ένα προσομοιωμένο κόσμο και η πίστη σε έναν παντοδύναμο δημιουργό μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.
Πού βασίζεται η θεωρία της προσομοίωσης

Ο καθηγητής Vopson υποστηρίζει ότι υπάρχουν διάφορες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι είμαστε χαρακτήρες σε έναν προηγμένο ψηφιακό κόσμο.

Για παράδειγμα, οι περιορισμοί στην ταχύτητα του φωτός και του ήχου μπορεί να οφείλονται στην ταχύτητα ενός υπολογιστικού επεξεργαστή.
Οι νόμοι της φυσικής που διέπουν το σύμπαν είναι παρόμοιοι με τους κανόνες ενός υπολογιστικού κώδικα, ενώ τα στοιχειώδη σωματίδια που συνθέτουν την ύλη μοιάζουν με τα pixels σε μια οθόνη.

Επιπλέον, η συμμετρία που παρατηρούμε στη φύση, όπως στα λουλούδια, τις πεταλούδες και τις νιφάδες χιονιού, μπορεί να αποτελεί μια τεχνική εξοικονόμησης ενέργειας από τις «μηχανές» που δημιουργούν τον ψηφιακό μας κόσμο.

Στηρίζει τη θεωρία και ο Έλον Μασκ

Οι περισσότεροι μιλούν για θεωρία συνωμοσίας, όμως έχει κερδίσει και αρκετούς διάσημους υποστηρικτές, ανάμεσά τους ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk και ο αστροφυσικός Neil Degrasse Tyson.

Ο Musk είχε αναφέρει σε ένα συνέδριο το 2016 ότι οι πιθανότητες να ζούμε σε μία «βασική» πραγματικότητα και όχι σε μια προσομοίωση είναι «μία στο δισεκατομμύριο».

Αν και οι σκέψεις αυτές μπορεί να φαίνονται επιστημονική φαντασία, ο Vopson υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να απορρίπτονται εύκολα, καθώς προσφέρουν μια εναλλακτική και ίσως συμπληρωματική προοπτική στη θρησκεία και τη θεολογία.
Ακόμα κι αν η θεωρία της προσομοίωσης εγείρει πολλά ερωτήματα, ορισμένοι τη θεωρούν μια εξήγηση για το νόημα και τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής. Παρά την πολυπλοκότητα της, η ικανότητά μας να αμφισβητούμε τη φύση της πραγματικότητας είναι, όπως είχε πει ο Γάλλος φιλόσοφος René Descartes, απόδειξη ότι «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

Πηγή: FOXreport.gr