Πώς εκπαιδεύονται τα γλωσσικά μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης; Για πρώτη φορά ένας επιστήμονας πληροφορικής και ένας νομικός επιστήμονας ρίχνουν φως στα βήματα εκπαίδευσης μοντέλων AI, εξηγώντας πώς μία τέτοια διαδικασία παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην παρουσίαση της διεπιστημονικής μελέτης «Copyright & Training of Generative AI - Technological and Legal Foundations» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα ο καθηγητής Tim W. Dornis (Πανεπιστήμιο Ανόβερου) σε συνεργασία με τον καθηγητή Sebastian Stober (Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου) μέσω της έρευνάς τους συγκεντρώνουν για πρώτη φορά από κοινού και σε τόσο μεγάλη κλίμακα στοιχεία σχετικά με τα βήματα επεξεργασίας στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.
Το έργο των καθηγητών στοχεύει στην αξιολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων κατά την επεξεργασία προστατευόμενου υλικού για την εκπαίδευση της ΤΝ: «Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην τεχνολογία των παραγωγικών μοντέλων ΤΝ, κατανοήσαμε πως η εκπαίδευση τέτοιων μοντέλων δεν είναι μια συνθήκη εξόρυξης κειμένου και δεδομένων. Πρόκειται για μία περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων - χωρίς καμία εξαίρεση σύμφωνα με τη γερμανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων», αναφέρει ο καθηγητής Dornis.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Stober εξηγεί ότι «τμήματα των δεδομένων εκπαίδευσης μπορούν να απομνημονεύονται στο σύνολό τους ή τμηματικά από τα τρέχοντα παραγωγικά μοντέλα - LLM και μοντέλα (λανθάνουσας) διάχυσης - και επομένως μπορούν με τις κατάλληλες διορθώσεις από τους τελικούς χρήστες να αναπαραχθούν εκ νέου».
Ο Axel Voss, Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε πως «η μελέτη προσφέρει ιδέες για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης».
«Η μελέτη αυτή πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, διότι αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας μεγάλης κλίμακας. Το “μπαλάκι” είναι τώρα στο γήπεδο των πολιτικών προκειμένου να διεξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την κλοπή εις βάρος των δημοσιογράφων και άλλων δημιουργών», σχολίασε η Hanna Möllers, νομική σύμβουλος της DJV και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ).
Η Katharina Uppenbrink, διευθύνουσα σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Urheberrecht, τονίζει: «Μιλάμε για ένα σοβαρό θέμα, ειδικά εάν έχουμε πλέον αποδείξεις ότι η αναπαραγωγή έργων από ένα μοντέλο ΤΝ σχετίζεται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και, επιπλέον, ότι η διάθεσή τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να παραβιάζει το δικαίωμα της διάθεσης στο κοινό».
Ο συνθέτης και εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, Matthias Hornschuh, σχολιάζει: «Θα μπορούσε να υπάρχει μια νέα, κερδοφόρα αγορά αδειοδότησης στον ορίζοντα, αλλά εν τέλει δεν υπάρχει καμία αμοιβή (σ.σ. των δημιουργών), ενώ η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζεται να αντικαταστήσει στη δική της αγορά εκείνους από το περιεχόμενο των οποίων ζει. Αυτό (...) δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, του πολιτισμού ή της οικονομίας».
Πηγή: urheber.info