4.10.24

Η Μαρία Τσόκου σχολιάζει την ποιοητική συλλογή «Εποχές και αδέσποτες λογοκοντυλιές» της Θεοφανίας Ζέττα Τσεντικίδου. ΦΩΤΟ

Η Μαρία Τσόκου με ευαισθησία, λογισμό και γνώση αγγίζει εύστοχα και σχολιάζει ευγενικά τα ποιήματα της συλλογής «Εποχές και αδέσποτες λογοκοντυλιές» της Θεοφανίας Ζέττα Τσεντικίδου. Απευθυνόμενη άμεσα στη δημιουργό, με τον συγκινητικό και γοητευτικό λόγο της αποδεικνύει την ψυχωφέλιμη μέθεξη που μπορεί να γεννηθεί ανάμεσα σε έναν ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ καλοπροαίρετο, καλλιεργημένο, με ανοιχτές νοητικές κεραίες και ανόθευτους καρδιακούς παλμούς και σε ένα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ, γραμμένο με τρυφερότητα, εκλεπτυσμένο στοχασμό, αγάπη και λεκτική μαεστρία.

"Ήταν συναρπαστικό το ταξίδι με τους στοχασμούς και τις λογο-κοντυλιές σου, Θεοφανία!Νομίζω ότι το εισιτήριο για την απογείωσή σου είναι η πολύ καλή γνώση της γλώσσας. Την κατέκτησες αυτή την τόσο πλούσια γλώσσα μας και τη χειρίζεσαι αριστοτεχνικά, με σεβασμό και αγάπη. Αυτό φαίνεται είστε στον πεζό λόγο σου είτε στον ποιητικό. Οι λέξεις αραδιασμένες, σωστά τοποθετημένες, με τη δύναμη που έχουν δημιουργούν όμορφες εικόνες στον αναγνώστη! Η αγάπη σου για τη φύση και τον άνθρωπο είναι εμφανέστατη σε αυτό το ποιητικό σου πόνημα. Η φύση, ο κύκλος των εποχών ερμηνευμένες και σαν ανθρώπινες φάσεις ζωής, ο έρωτας, η φιλία, η αγάπη, οι προβληματισμοί και οι αναμνήσεις του ανθρώπου, δοσμένα με τόση ευαισθησία αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση και συγχρόνως γαλήνη μέσα μας! Τα φύλλα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στο πρώτο μέρος! Πόσο μοιάζει η ζωή τους με τη ζωή των ανθρώπων! Δεν θα μπορούσα ποτέ να το σκεφτώ, αν δεν μου το μετέφερες εσύ μέσα από την ποίηση! Τώρα, τι να πω για τις αδέσποτες λογο-κοντυλιές! Ποιο ποίημα να ξεχωρίσω, που χτύπησαν όλα τις ευαίσθητες χορδές μου..! Θα σταθώ σε ένα, γιατί με γύρισε πίσω στην παιδική μου ηλικία! Νόμιζα ότι αυτές τις θύμησες τις είχα διπλοκλειδωμένες στο κουτί που έχουμε όλοι μέσα μας και αποθηκεύουμε αυτά που έχουμε ζήσει. Τελικά, αρκεί ένα ερέθισμα, για να εκτιναχθούν και να σε πλημμυρίσουν!! Και αυτό ήταν «Οι αλλοτινές εποχές». Περιγράφεις τη ζωή στο πατρικό μου ακριβώς!!! Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο αυτό το αριστούργημα… να βρεθεί σε χέρια ευαίσθητων ανθρώπων.. άλλωστε σε αυτούς αφιερώνεις τα έργα σου!!! Να έχεις υγεία σωματική και πνευματική μέχρι τα βαθιά γεράματα και να γράφεις, να γράφεις ασταμάτητα! Όλον τον πλούτο, που έχεις μέσα σου, να τον μοιραστείς με τους αναγνώστες!!!"

Τρεις από τους 12 θεματικούς πίνακες που πλαισιώνουν τα ποιήματα και διαφοροποιούν την αισθητική του βιβλίου.








***  Το βιβλίο προς το παρόν διατίθεται στο βιβλιοπωλείο «Νέστωρ», στην Κατερίνη.