4.10.24

Αγορά Κατοικίας: Ράλι τιμών και στο γ' τρίμηνο - Πώς διαμορφώνονται σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Το μειωμένο απόθεμα κατοικιών και η διάθεση για απόκτηση του δικού τους… κεραμιδιού, που αποτελεί αδήριτη ανάγκη για πολλά νοικοκυριά, ωθεί, μεταξύ άλλων, τις τιμές των ακινήτων σε ξέφρενο ράλι.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο γ´ τρίμηνο του έτους, συγκρινόμενο με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι τιμές των ακινήτων στον δήμο Θεσσαλονίκης εκτοξεύτηκαν κατά 10,9% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2.400 ευρώ το τ.μ.. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, η αύξηση τιμών στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης άγγιξε το 9,5% με τη μέση τιμή να βρίσκεται πλέον στα 1.709 ευρώ. Όσο για το υπόλοιπο του νομού, όπου οι κατοικίες είναι οι πλέον οικονομικές, η μέση τιμή του τμ είναι στα 922 ευρώ, με την αύξηση, ωστόσο, να είναι διψήφια σε σχέση με το περσινό γ´ τρίμηνο, ήτοι 13,9%.

Όσο δε για τις τιμές ενοικίασης, που ακολουθούν ανηφορική πορεία και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης λόγω των φοιτητικών κατοικιών, στον δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται σε 9,67 ευρώ το τμ, τιμή αυξημένη έναντι του περσινού γ ´ τριμήνου κατά 10,5%. Στους περιφερειακούς δήμους οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν 8,2% με αποτέλεσμα να αγγίζουν πλέον τα 7,22 ευρώ το τμ, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος τιμών παρουσιάζεται στα υπόλοιπα του νομού με 20%. Πάντως η μέση τιμή ενοικίασης είναι από τις πλέον χαμηλές πανελλαδικά και συγκεκριμένα στα 4,5 ευρώ ανά τμ.

Και μπορεί η διαμορφωθείσα κατάσταση να προβληματίζει και τους ανθρώπους του real estate, πέρα από τους εν δυνάμει αγοραστές, για τους οποίους, συχνά, η απόκτηση κατοικίας μετατρέπεται σε πονοκέφαλο, ωστόσο η ανοδική πορεία των τιμών δεν φαίνεται να ανακόπτεται, παρά το γεγονός πως το εν λόγω προϊόν χαρακτηρίζεται, ενίοτε, υπερτιμημένο.

Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, με τον νομό Καβάλας να πρωτοστατεί στην αύξηση τιμών πώλησης (20,9%) και το τμ να διαμορφώνεται στα 1.630 ευρώ. Διψήφια, 13,8%, είναι και η αύξηση τιμής ενοικίασης στην Καβάλα, με το τμ στα 7 ευρώ.
Τσιμπημένη αλλά με τη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα η τιμή ενοικίασης στη Χαλκιδική


Την ανηφόρα έχουν τραβήξει οι τιμές πώλησης (14,1%) και στη Χαλκιδική με το τμ να φτάνει στα 2.444 ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης του τμ, που ούτως ή άλλως είναι άκρως τσιμπημένη, είναι στα 30 ευρώ, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μείωση κατά 10%. Σημειώνεται πως είναι η μεγαλύτερη μείωση τιμής πανελλαδικά και μάλιστα την ώρα που στην πλειονότητα των νομών της χώρας καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις.
Κατά 17,5% αυξήθηκε η τιμή πώλησης του τμ στα Γρεβενά αγγίζοντας τα 787 ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης ενισχύθηκε κατά 6,5% και πλέον είναι στα 5,11 ευρώ το τμ.

Αύξηση κατά 6,8% παρουσίασαν οι τιμές πώλησης στον νομό Έβρου με το τμ να είναι στα 1.467 ευρώ, ενώ οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνονται σε 7,61 ευρώ, με άνοδο 14,1%.
Οριακή άνοδο κατά 0,6% εμφάνισαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στον νομό Ημαθίας με την τιμή του τμ στα 769 ευρώ, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 5 ευρώ, ενισχυμένη κατά 5,7%.
Στον νομό Κιλκίς η μέση τιμή πώλησης του τμ είναι στα 685 ευρώ, αυξημένη κατά 8,7% έναντι του γ ´ τριμήνου του 2023, ενώ η τιμή ενοικίασης παρέμεινε στα περσινά επίπεδα, στα 4,17 ευρώ.

Άνοδο 1,5% παρουσίασε η μέση τιμή πώλησης στην Κοζάνη, με το τμ να βρίσκεται στα 667 ευρώ. Η μέση τιμή ενοικίασης του τμ είναι στα 6 ευρώ, ενισχυμένη κατά 5,1%.

Ανοδική είναι η πορεία τιμών πώλησης και ενοικίασης στον νομό Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 6,4%, αγγίζοντας τα 1.064 ευρώ το τμ, ενώ η τιμή ενοικίασης είναι στα 7,14 ευρώ, αυξημένη κατά 0,6%.

Η χαμηλότερη τιμή πώλησης του τμ, η οποία μάλιστα παρέμεινε σταθερή στα περσινά επίπεδα, εντοπίζεται στην Καστοριά, στα 588 ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης, που κατέγραψε άνοδο κατά 14,2%, αγγίζει τα 5,48 ευρώ.

Αυξήσεις αλλά και… μειώσεις
Μείωση κατά 6,6% παρουσίασαν οι τιμές πώλησης στη Δράμα (685 ευρώ ανά τμ) ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στις ενοικιάσεις, καθώς παρουσίασαν αύξηση κατά 15,7% (5,65 ευρώ ανά τμ).

Αύξηση κατά 10,2% παρουσίασαν οι τιμές πώλησης στον νομό Πέλλας, με το τμ να διαμορφώνεται στα 843 ευρώ, ενώ οι τιμές ενοικίασης διολίσθησαν κατά 8,2%, με το τμ να αγγίζει τα 4,37 ευρώ.

Οι προκλήσεις για το real estate
Στις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πρόσφατη μελέτη του το Ελληνομερικανικό Επιμελητήριο, επισημαίνοντας πως μεταξύ αυτών είναι τα υψηλά επιτόκια, αλλά και το υψηλό κατασκευαστικό κόστος, την ίδια στιγμή που ο κλάδος των κατασκευών αντιμετωπίζει και το σημαντικό ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ότι θα γίνεται εντονότερο όσο προχωρούν τα μεγάλα έργα. Πληθωρισμός, υψηλό κόστος ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσιτή στέγαση, που έχει αναχθεί πλέον σε ένα πιεστικό κοινωνικό ζήτημα, περιλαμβάνονται επίσης στις μεγάλες προκλήσεις, όπως και οι ανεπαρκείς υποδομές ή οι καθυστερήσεις σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η μελέτη αναφέρεται επίσης και στο πολύ σημαντικό κομμάτι των περιβαλλοντικών προκλήσεων που γίνονται συνεχώς εντονότερες.

https://www.voria.gr