10.9.24

Eπέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό και σε άλλα επαγγέλματα- Πρόταση του Σπύρου Κουλκουδίνα

Μια σημαντική πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας προς την Υπουργό Εργασίας κ.Κεραμέως, προκειμένου να υπάρξει εισοδηματική κάλυψη για τους εποχικά εργαζόμενους για τους μήνες που δεν εργάζονται.

Ο κ.Κουλκουδίνας επικαλείται τις νέες συνθήκες με την αύξηση του κόστους ζωής, προτείνοντας την αναλογική, χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης.

Δηλαδή οι τέσσερις μήνες εποχιακής εργασίας να αντιστοιχούν σε επίδομα ανεργίας τεσσάρων μηνών, ενώ οι πέντε και πάνω μήνες εποχιακής εργασίας να αντιστοιχούν σε επίδομα ανεργίας πέντε μηνών.

Όπως τονίζει ο Βουλευτής Πιερίας «πέρα από την ορθολογική και κοινωνική διάσταση αυτής της παρέμβασης, υπάρχει και μία άλλη διάσταση: αυτή που λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία για τους εποχιακά εργαζόμενους.

Σήμερα, το επίδομα ανεργίας στη κατηγορία των συγκεκριμένων εργαζομένων ισχύει για τρεις μήνες ανεξάρτητα από το χρόνο της εποχικής τους απασχόλησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης που κατέθεσε ο κ.Κουλκουδίνας:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

κ.ΚΕΡΑΜΕΩΣ Νίκη

ΘΕΜΑ: «Επέκταση, αναλογικά, του επιδόματος ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό»

Κυρία Υπουργέ,

Οι νέες συνθήκες, επιβάλλουν την εισοδηματική κάλυψη των εποχιακά ανέργων όπως είναι κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, το επίδομα ανεργίας στη κατηγορία των συγκεκριμένων εργαζομένων ισχύει για τρεις μήνες ανεξάρτητα από το χρόνο της εποχικής τους απασχόλησης.

Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους διαβίωσης, επιβάλλουν την εισοδηματική κάλυψη των εποχιακά εργαζόμενων όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στα άλλα επαγγέλματα.

Μια ορθολογική πρόταση που έχει κατατεθεί αφορά στην αναλογική, χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης. Δηλαδή οι τέσσερις μήνες εποχιακής εργασίας να αντιστοιχούν σε επίδομα ανεργίας τεσσάρων μηνών, ενώ οι πέντε και πάνω μήνες εποχιακής εργασίας να αντιστοιχούν σε επίδομα ανεργίας πέντε μηνών.

Πέρα από την ορθολογική και κοινωνική διάσταση αυτής της παρέμβασης, υπάρχει και μία άλλη διάσταση: αυτή που λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία για τους εποχιακά εργαζόμενους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Προτίθεται να εξετάσει την πρόταση για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό και σε άλλα επαγγέλματα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας