20.9.24

Βραδιά μνήμης στο Ηρώδειο για τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη -Οι συγκινητικές στιγμές. Φωτο, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Ανάμεσα σε τραγούδια και παιδικές διηγήσεις για τις μάχες που κερδήθηκαν με τη βοήθεια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», η φωνή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ακούστηκε ξανά στο επιβλητικό Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού. Αποσπάσματα από ομιλίες της έστειλαν τα διαχρονικά της μηνύματα για τη δύναμη της θέλησης και την ανάγκη για ελπίδα και προσφορά, στη μουσική παράσταση που διοργανώθηκε στη μνήμη της.

Στη βραδιά που διοργάνωσε η οικογένεια Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ, οι φίλοι της εκλιπούσης ήταν εκεί, κρατώντας εκατοντάδες κεράκια που φώτιζαν τις κερκίδες, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Από νωρίς το απόγευμα οι καλεσμένοι πολιορκούσαν το ωδείο κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και οι τουρίστες απορούσαν για την κινητοποίηση. «Είναι όλοι διάσημοι εδώ, τιμούν τη μνήμη μιας σπουδαίας Ελληνίδας» εξηγούσε ο υπάλληλος του πάρκινγκ κοντινού εστιατορίου στους ξένους που ρωτούσαν τι συμβαίνει.

Ποιοι βρέθηκαν στο Ηρώδειο

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν περιστοιχισμένη από όλους τους ανθρώπους που η γυναίκα - σύμβολο της αλληλεγγύης είχε κοντά της. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, πολιτικοί αρχηγοί -όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου-, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπουργοί -όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Χρίστος Δήμας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Δένδιας-, βουλευτές, ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του, ισχυροί επιχειρηματίες, διακεκριμένοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όλοι τους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέκλυσαν το Ηρώδειο.

Ένα μικρό κορίτσι ντυμένο στα λευκά άφησε ένα μπαλόνι να υψωθεί στον ουρανό. Ήχοι και εικόνες σε μια αλληλουχία υψηλής αισθητικής υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη φώτισαν τη διαδρομή της «Ελληνίδας θεάς», όπως την αποκάλεσε στον χαιρετισμό της η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO. Συγκινημένη περιέγραψε την τελευταία τους συνάντηση στο Παρίσι το 2023 όταν η UNESCO τίμησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την πολύτιμη προσφορά της. «Σιγοτραγουδούσε το "Χάρτινο το φεγγαράκι" της Νάνας Μούσχουρη» είπε η κ. Azoulay, σημειώνοντας ότι «διαδραμάτισε έναν μοναδικό ρόλο στην όμορφη χώρα σας», προτού κλείσει τη σύντομη ομιλία της με στίχους από την «Ιθάκη» του Καβάφη.