30.9.24

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας “Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος” - Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΝΩΝΕΙ...(120 φωτογραφίες από τις τριήμερες εκδηλώσεις)


Tο τριήμερο, 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας, ανήκει πλέον στην ιστορία καταγράφοντας "ποιητικές" εμπειρίες, που εκ των πραγμάτων "αποκαλύπτουν" τις προσλαμβάνουσες των δημιουργών στις 5 ηπείρους!
33 ποιητές από 16 χώρες του κόσμου και 5 ηπείρους προσήλθαν στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας “Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος” και κατέθεσαν την ψυχή τους, με τους στίχους, τον λυρισμό, τα μηνύματά τους.
Σύμφωνα με την διοργανώτρια κ. Ξανθή Χονδρού -Χιλλ, "οι προσκλήσεις συμμετοχής έγιναν με γνώμονα την πολιτιστική διπλωματία που στοχεύει στη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη μέσω της ποίησης! 
Έτσι κλήθηκαν ποιητές από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν και το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο!"

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Μπικηρόπουλος Θεοχάρης

Αποδείχθηκε στην πράξη, ότι η συμμετοχή σε γιορτές ποίησης εστιάζεται στον κοινό στόχο, την ενεργή δηλαδή συμμετοχή και την επιθυμία να μοιραστούμε τη χαρά να συνδιαλεγόμαστε με ομότεχνους ανθρώπους, για τη συνάντηση, τη σύνθεση και την ανταλλαγή λογοτεχνικών γνώσεων, σκέψεων και ιδεών...
Αλλά και ως παρέα "πολιτών του κόσμου", να συντονίσουμε τον βηματισμό μας, στο πεδίο του πολιτισμού, με το βλέμμα στο μέλλον, στη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.
Όλα αυτά μέσα από την αρμονία, την αισθητική και την ευγένεια που χαρίζουν τα γράμματα και οι τέχνες. Γιατί η ποίηση ενώνει και ονειρεύεται έναν κόσμο καλύτερο.
Τρεις ημέρες γέμισε η "Ηρωική πόλη της Νάουσας" με επώνυμους των χωρών τους ποιητές, που απαγγείλανε σε διάφορους ιστορικούς χώρους ενώ το εργαστήριο για τα Χαικού είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Με την συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης το οποίο διοργάνωσε η Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 πρόσφερε συγκινήσεις παρόλα τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε οργάνωση.
Οι χώροι διεξαγωγής του φεστιβάλ ήταν το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ και η Αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ.
Η πόλη της Νάουσας εντυπωσίασε, βουτηγμένη στο πράσινο, τα νερά του ποταμού να ηχούν τη ροή του πολιτισμού στο χρόνο, τα παραδοσιακά κτίρια και τα σύγχρονα κτίρια, το πάρκο με την πανοραμική θέα στον κάμπο, με τα θεμέλια να φτάνουν βαθιά μες τις αρχαίες ρίζες!
Είναι μια όμορφη πόλη που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας:
από την αρχαιότητα ως τα σήμερα είναι διάσπαρτα τα σημάδια της ιστορίας, ενώ συνεχίζει να πασχίζει και να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με τη νέα γενιά δηλώνοντας παρούσα στο 2024. Η Νάουσα φαίνεται ότι έχει το σθένος να αντιστέκεται στην αστυφιλία, κρατώντας εκεί τα παιδιά της.

Το Φεστιβάλ είχε τη στήριξη από διάφορους διεθνείς οργανισμούς  όπως: PEN Greece, CIESART,  PYTHIAN GAMES, WORLD POETS SOCIETY, UMEA... 
Εκ μέρους του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών CIESART, που εδρεύει στη Βαρκελώνη, ο Ευρωπαϊκός τηλεοπτικός σταθμός του, μετέδωσε διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο τα δρώμενα:
ξεναγήσεις στα αρχαία μνημεία της περιοχής, αναγνώσεις ποιημάτων και σε παραδοσιακά κτήρια – όπως στο Εργαστήριο παραδοσιακής ενδυμασίας της οικογένειας Τόμτση, το Λαογραφικό Μουσείο των Βλάχων και το Αρχείο της Αργυρούπολης στην Εύξεινο Λέσχη και στο Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ.






Αξίζει όχι μόνο να μνημονεύσουμε αλλά και να συγχαρούμε τους ντόπιους επιχειρηματίες για την στήριξη σε έναν θεσμό που οδεύει αισίως στην 4η οργάνωσή του το 2025.
Απέδειξαν την παιδεία και την ευαισθησία τους, με τη στήριξη, σε έναν θεσμό, που με όχημα την ποίηση διαφημίζει τη Νάουσα σε κάθε γωνιά της γης.
Τα καταστήματα της Νάουσας, πρόσφεραν πλουσιοπάροχα, εδέσματα, φρούτα, τοπικά προϊόντα αλλά και τη φιλοξενία τους, με τρόπο εμφαντικό.
Κάθε πόλη θα ζήλευε αυτή τη συμμετοχή των χορηγών, την έμπρακτη στήριξη στα πολιτιστικά δρώμενα και δη σε ένα φεστιβάλ ποίησης.
   
Την έναρξη του Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Κουτσογιάννης, ο οποίος παρέλαβε τόμο -ανθολογία, ποιημάτων από το πρώτο Φεστιβάλ.

Για την ψυχή του φεστιβάλ ποίησης Νάουσας την κ.  Ξανθή Χονδρού-Χιλλ αξίζει φυσικά ιδιαίτερη μνεία, για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει, να αναδείξει την ποίηση και να εδραιωθεί ένας θεσμός, συλλέγοντας εμπειρίες,  
σταχυολογώντας τα υπέρ και τα κατά, 
για την μελλοντική του πορεία. Ένας φάρος ρίχνει το φως του από την ηρωική πόλη της Μακεδονίας και όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό της για να ανθίσει ο θεσμός.
Το Φεστιβάλ με τρία χρόνια στην "πλάτη" του, βρίσκεται πλέον μπροστά σε νέα δεδομένα που θα κρίνουν την πορεία του. 
Η κ. Ξανθή Χονδρού-Χιλλ, είναι πρωταγωνίστρια σε μια προσπάθεια, σε μια κίνηση, για τα γράμματα και τον πολιτισμό. Στηρίζουμε αυτούς τους πρωταγωνιστές της ζωής, γιατί προσφέρουν την ψυχή τους για τον τόπο, πασχίζουν για το πολιτισμό, "ματώνουν" με την προσωπική τους προσπάθεια και συμβολή -ακόμη και οικονομικά-, για την αγάπη τους στην ποίηση και τον τόπο. 

Το φεστιβάλ, ολοκληρώθηκε με την απονομή των ποιητικών βραβείων “Αριστοτέλης”, την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής, τη βράβευση από το Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών [CIESART] που εδρεύει στη Βαρκελώνη, από την Πρόεδρο Lily Baylon (Περού) και τον Αντιπρόεδρο Fransisco Heredia (Ισπανία) του Έλληνα ιατρού και ποιητή 
 Δημητρίου Π. Κρανιώτη καθώς και ο ορισμός του ως Προέδρου της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Νάουσας.

 

Οι 33 συμμετέχοντες ποιητές: 
 

Έλληνες ποιητές:

Ράνια Αγγελακούδη / Rania Angelakoudi – Greece / Sweden

Λίνα Βατατζή / Lina Vatatzi – Greece

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου / Andromachi Diamantopoulou – Greece

Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου / Yioula Ioannou Patsalidou – Cyprus

Πέρθα Καλέμη / Pertha Kalemi – Greece

Ανδρέας Καρακόκκινος / Andreas Karakokkinos – Greece / Cyprus

Σπύρος Κιοσσές / Spyros Kiosses – Greece

Χλόη Κουτσουμπέλη / Chloe Koutsoumbeli – Greece

Δημήτρης Π. Κρανιώτης / Dimitris P. Kraniotis – Greece

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος / Theocharis Bikiropoulos – Greece

Ελένη Νέστορα / Eleni Nestora – Greece

Αθηνά Ξανθίδου / Athina Xanthidou – Greece

Αντρούλα Σιάτη / Androula Shati – Cyprus

Σοφία Τομάσο / Sophia Tomaso – Greece

Ηλίας Τσέχος / Ilias Tsechos – Greece

Έλλη Φρεγγίδου / Elli Frengidou – Greece

Ξανθή Χονδρού-Χιλλ / Xanthi Hondrou-Hill – Greece / Germany

Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου / Andry Christofidou Antoniadou – Cyprus


Ξένοι ποιητές:

Ashraf Aboul Yazid (Ashraf Dali) – Egypt

Lily Baylon – Peru/Spain

Andy El-Arabi – Egypt

Hussein Habash – Kurdistan / Germany

Fransisco Heredia – Spain

Helen Jarvis – Australia / UK

Jeton Kelmendi – Belgium / Kosovo

Mick Mezza – Australia

Alexandra Nicod – Switzerland

Peter Nyberg Mollung – Sweden

Aycan Sarachoglou – Cyprus

Olga Sotto – Portugal

Lucilla Trapazzo – Switzerland / Italy

George Wallace – USA

Bob Whelan – USA

Μεταξύ των άλλων, στο Φεστιβάλ ξεχώρισε το Ποιητικό εργαστήριο για τα τρίστιχα ποιηματα γνωστά ως Χαϊκού από τον Bob Whelan – USA, μια εμβόλιμη performance, 
η παρουσίαση της Ανθολογίας «Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος» του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας και οι απαγγελίες  
των ποιημάτων στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.



































       
  

         






   



































   








ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
 ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ 
στην  ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΛΗ 
ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

GALLERY