13.7.24

Γιατί οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη - Τα συν και τα πλην της πόλης

Ένα από τα πράγματα που μάθαμε στο πρόσφατο παρελθόν εν μέσω πανδημίας ήταν ότι μπορούμε να δουλέψουμε από παντού. Οι δια ζώσης συναντήσεις έγιναν… zoom calls, ο χώρος του γραφείου εξαφανίστηκε και ένα λάπτοπ ήταν υπεραρκετό προκειμένου ο εργαζόμενος να είναι συνεπής στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Παρότι απομακρυνόμαστε χρονικά από τις …μαύρες ημέρες της πανδημίας και η απήχηση της τηλεργασίας άρχισε να ξεθωριάζει, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, κάποια επαγγέλματα και εργασίες συνεχίζουν να γίνονται από μακριά.

Οι ψηφιακοί νομάδες, που αποτελέσαν το νέο αίμα εργαζομένων, καθώς δουλεύουν από απομακρυσμένες περιοχές, εκτός των χωρών όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν, συνεχίζουν να επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να εργαστούν εκ του μακρόθεν και να βιώσουν νέες εμπειρίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε 108 χώρες, το Global Remote Work Index 2023 της εταιρείας Nord Layer, κατέταξε την Ελλάδα στην 32η θέση, ενώ, σύμφωνα με έτερη αξιολόγηση του Nomads List, η χώρα μας καταλαμβάνει την 29η θέση παγκοσμίως. Πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων που επιλέγουν την Ελλάδα έρχεται η Αθήνα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, το Πήλιο και η Κρήτη.

Τι αρέσει και τι όχι στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι φημισμένη για την καλή νυχτερινή της ζωή, αρκετοί κάτοικοί της θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα με την ασφάλεια και την εγκληματικότητα, ενώ πολλοί -εντός και κυρίως εκτός Θεσσαλονίκης- θεωρούν την πόλη συντηρητική.
Διαφορετική άποψη για τα παραπάνω, που για πολλούς αποτελούν κοινή πεποίθηση, έχουν οι ψηφιακοί νομάδες, οι άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη ως τόπο εργασίας για μερικούς μήνες τον χρόνο ή για περισσότερο διάστημα.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από τα στοιχεία του NomadList, ηλεκτρονικού κόμβου όπου καταγράφονται πληροφορίες για εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο, στις οποίες οι ψηφιακοί νομάδες θα μπορούσαν να ζήσουν και να εργαστούν, η Θεσσαλονίκη παίρνει άριστα στην ασφάλεια, στην προσβασιμότητα, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ χαρακτηρίζεται φιλική προς τους ξένους, τις γυναίκες, αλλά και την LGBTQ κοινότητα. Μάλιστα στη βαθμολόγησή τους οι ψηφιακοί νομάδες που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη κάνουν λόγο για πολιτική ηρεμία και υψηλά επίπεδα ελευθερίας του λόγου. Χαρακτηρίζουν καλό το γενικό επίπεδο ζωής στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη συστήνουν σε οικογένειες.

Ικανοποιημένοι από την ταχύτητα του Ίντερνετ
Οι εργαζόμενοι που κάνουν πράξη το «όπου γης και πατρίς», για τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη επιλέγουν, κατά κύριο λόγο, πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες, με άνετους χώρους που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε χώρο εργασίας και φυσικά ταχύτατη γραμμή internet. Την ίδια ώρα βαθμολογούν ως «καλό» το free wi-fi της πόλης, ενώ βαθμολογούν ως «εξαιρετικούς» τους χώρους από τους οποίους μπορεί κάποιος να εργαστεί από απόσταση.

Υψηλό μορφωτικό επίπεδο
Πόλη που ενδείκνυται για τη δημιουργία start up επιχείρησης χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη, ενώ βαθμολογούν ως υψηλό το μορφωτικό επίπεδο των Θεσσαλονικέων επισημαίνοντας πως μπορούν να συνεννοηθούν ικανοποιητικά στα αγγλικά.

Υγρασία και ζέστη
Αναφορικά με τον καιρό της πόλης, δεν φαίνεται να αρέσει και πολύ καθώς απαντούν πως η Θεσσαλονίκη έχει πολλή υγρασία και ζέστη.

Και όμως η νυχτερινή ζωή δεν… αρέσει
Μπορεί για τους Θεσσαλονικείς η νυχτερινή ζωή της πόλης να αποτελεί έναν από τους άσους στο …μανίκι της, ωστόσο οι ψηφιακοί νομάδες που ζουν εδώ και συνέβαλαν με τις πληροφορίες που έδωσαν στο NomadList, μάλλον έχουν διαφορετική άποψη, καθώς τη χαρακτηρίζουν «κακή», ενώ τη γενικότερη διασκέδαση ως «μέτρια». Πάντως για την ποιότητα του φαγητού είναι πιο…γαλαντόμοι στη βαθμολογία τους καθώς του χαρίζουν τον χαρακτηρισμό «έξοχο».

Τι είναι ο ψηφιακός νομάς

Ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) αποκαλούνται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου – συνήθως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μπορεί για παράδειγμα ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων, ένας συγγραφέας ή ένας σχεδιαστής μόδας από την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ να έρθει και να ζήσει για έναν χρόνο στην Ελλάδα, κάνοντας δουλειά από τον φορητό υπολογιστή του και απολαμβάνοντας παράλληλα τις διακοπές και τις ομορφιές της χώρας μας.

Λίνα Τσιρέκα
Φωτογραφία: Pexels/Andrea Piacquadio