16.7.24

53ο Φεστιβάλ Ολύμπου-Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Τα έργα των Σέρβων εικαστικών παράλληλα με την «Εικαστική Συνύπαρξη» -30 φωτο


Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, έξι καλλιτέχνες της Πιερίας συνυπάρχουν καταθέτοντας τα έργα τους, με αναφορά τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη ψηφιδογραφία, οδηγώντας μας σε ένα φωτεινό ταξίδι των χρωμάτων, της αρμονίας και του τρισδιάστατου κάλλους.
Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση Σέρβων καλλιτεχνών (Τιμώμενη φετινή Χώρα) με σαράντα έργα ζωγραφικής, που εντυπωσιάζουν. Έργα πρωτότυπα, πλημμυρισμένα από την αύρα της "ανατολικής" ζωγραφικής και σαφείς επιρροές της Ρωσικής σχολής. Έργα με ιδιαίτερη ταυτότητα και τεχνοτροπία, με τη σφραγίδα της Σερβίας τόσο στη ζωγραφική όσο και την γλυπτική. 
Τα έργα των ζωγράφων της τιμώμενης χώρας ανέρχονται σε σαράντα ένα και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα από την συλλογή Artijia της διεθνούς έκθεσης Biennale που εκτίθενται στο Πάρκο Μνήμης «Πόνος και Περιφρόνηση» προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το αιματοκύλισμα της Βέρμαχτ, στην περιοχή Σουμαρίτσε του Κραγκούγιεβατς.

Στην τελετή των εγκαινίων την Σερβία εκπροσώπησαν, οι, Tamara Babic υπεύθυνη των πολιτιστικών στο Δήμο Κραγκούγιεβατς, Miloš Jurišić, διευθυντής του εθνικού μουσείου της περιοχής της Σουμαρίτσε και Nenad Ristović, επιμελητής και υπεύθυνος της έκθεσης.

Στην υποδοχή και υλοποίηση της συνεργασίας με την αντιπροσωπεία των μελών της τιμώμενης χώρας, ο Ραφαήλ Μετενίδης, ο οποίος ως μέλος της διοίκησης του ΟΡ.ΦΕ.Ο. δραστηριοποιείται στις διεθνείς συνεργασίες του Οργανισμού.

Στην τρίτη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, λειτουργεί  έκθεση φωτογραφίας της ομάδας «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών.