23.4.24

Εκδήλωση τιμής στα «Τάχνιστα» για τους μαχητές του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη κατά του ναζισμού-ΦΩΤΟ

Έγινε την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η προγραμματισμένη εκδήλωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης) και της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ για τους 28 μαχητές του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στα Τάχνιστα στις 18-4-1943.
Στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του παραρτήματος τόνισε ανάμεσα στα αλλά: «Στις 18 του Απρίλη συμπληρώθηκαν 81 χρόνια από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ, το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), στην τοποθεσία «Τάχνιστα» στην Κάτω Μηλιά.

Η μάχη δόθηκε εναντίον των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής που από τον Απρίλη του 1941, δυο χρόνια πριν, εισέβαλαν στην Ελλάδα και την κατέλαβαν, διορίζοντας τις δικές τους προδοτικές κυβερνήσεις.

Η κύρια και μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση, το ΕΑΜ, ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ που, αν και παράνομο, προσέφερε την οργανωτική και πολιτική του εμπειρία και τα καλύτερα παιδιά του σ’ αυτόν τον δύσκολο και γεμάτο κινδύνους αγώνα κατά της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής.

Στις αρχές του 1943 το αντάρτικο άρχισε να φουντώνει και οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων…
Η σημερινή εκδήλωση δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα ούτε είναι μόνο ένα μνημόσυνο για τους νεκρούς μαχητές του ΕΛΑΣ.
Δεν είναι αγγαρεία την οποία κάνουμε για να βγούμε από την υποχρέωση.

Είναι μια υπενθύμιση για τους κινδύνους της εποχής μας, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει το ανθρωποφαγικό αυτό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός και η μετεξέλιξη του σε ιμπεριαλισμό.
Είναι ένα προσκλητήριο μάχης για το σήμερα και το αύριο .

Είναι η συνεχής μεταφορά της μνήμης του αγώνα και της αντίστασης στη σημερινή νέα γενιά έως ότου «πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Για αυτό λοιπόν βροντοφωνάζουμε από τον τόπο αυτό της θυσίας και του αγώνα


ΑΙΤΗΜΑΤΑΝα σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας, να μην παρασχεθεί καμιά διευκόλυνση σε έδαφος, θάλασσα και αέρα στους ΝΑΤΟικους δολοφόνους.
Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.
Ζητάμε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία .
Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Παλαιστινη, στη Συρία και στη Λιβύη. Να αναγνωριστεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακο κράτος.
Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τις θάλασσές μας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Να σταματήσουν οι ασκήσεις ξένων –αμερικανικών στρατευμάτων στο Λιτόχωρο.
Παλεύουμε ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.

Καλούμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις Γερμανικές Επανορθώσεις και πολεμικες Αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

ΖΗΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ».

Στη συνέχεια έγινε απαγγελία αντιστασιακών ποιημάτων και προσκλητήριο νεκρών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και το πένθιμο εμβατήριο.



ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης)