31.7.23

2024 – Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού

Το 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού κηρύσσουν το 2024 «ΕΤΟΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», με στόχο να αναδείξουν και να τιμήσουν μέσα από μία σειρά δράσεων, το μεγάλο Βρετανό Φιλέλληνα και τη συνεισφορά του φιλελληνισμού διεθνώς και να θεσμοθετήσουν το διαρκή φιλελληνισμό ως το σύνολο αξιών στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των δυτικών κοινωνιών.Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού θα επιδοτήσουν μία σειρά δράσεων και προσκαλούν πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα και διεθνώς, να διοργανώσουν δράσεις και εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό.

Η οικονομική επιχορήγηση θα δοθεί σε δράσεις και εκδηλώσεις που προάγουν, ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Την ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού σχετικά με την ιστορία του Φιλελληνισμού, τον ρόλο του στη διαμόρφωση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και τον διαρκή Φιλελληνισμό.

Την ανάδειξη του έργου του Λόρδου Βύρωνα και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως κοιτίδας του δυτικού Πολιτισμού στη βάση των κλασικών αξιών.

Την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την ιστορική έρευνα σχετικά με εμβληματικές προσωπικότητες του Φιλελληνισμού.

Την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών με φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς, του διαλόγου, της ενεργού συμμετοχής του κοινού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα το κίνημα του Φιλελληνισμού και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη πραγματικότητα και το μέλλον.

Την ενίσχυση του πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ορεινές, νησιωτικές, δυσπρόσιτες και, εν γένει λιγότερο ευνοημένες περιοχές και την εμπλοκή των τοπικών φορέων και κοινοτήτων.

Την ευαισθητοποίηση των νέων για την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης και γνώσης του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την προσφορά βιωματικών εμπειριών.

Τη διεύρυνση της πολιτιστικής ατζέντας της χώρας με άξονα τις διαχρονικές αξίες που προσφέρει η αρχαία ελληνική γραμματεία και ο φιλελληνισμός.

Τη δημιουργία πλαισίου για την ανάπτυξη διακαλλιτεχνικών δράσεων που προάγουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, με έμφαση στους νέους που εδράζονται στην περιφέρεια, στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε ειδικά κοινά διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών.

Τη δημιουργία ανοιχτών δράσεων συμπερίληψης, στις οποίες θα συμμετέχουν άτομα ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας, φύλου, εθνικότητας, οικονομικής δυνατότητας, μορφωτικού και κοινωνικού υποβάθρου, απόψεων κ.ο.κ.