12.6.20

«Safe Water Sports» παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -30 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Εκδήλωση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Δήμο Βάρης- Βούλας -Βουλιαγμένης και το
μη κερδοσκοπικό Οργανισμό
«Safe Water Sports»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και το μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Safe Water Sports» με θέμα την “Εκπαίδευση - Ενημέρωση -Πρόληψη για την ασφάλεια στη θάλασσα’’ η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο «Σοφία Βέμπο» την Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κος. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος. Γιάννης Πλακιωτάκης. 

            

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου με τον Οργανισμό και στις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών στη θάλασσα και να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους στο νερό.

Ο Δήμαρχος κος. Γ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στη πολυετή συνεργασία του Δήμου με τον Οργανισμό, στη σπουδαιότητα της ανάδειξης αυτής της ιδιωτικής μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας καθώς και στις ειδικές δράσεις που από κοινού έχουν υλοποιηθεί όπως: η λειτουργία του ψυχαγωγικού - εκπαιδευτικού κέντρου σε παραλία του Δήμου την καλοκαιρινή περίοδο, η σήμανση των παραλιών με τις ενημερωτικές πινακίδες που σχεδίασε το SafeWaterSports, καθώς και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων του Οργανισμού στα σχολεία του Δήμου.


Ο Πρόεδρος του Safe Water Sports αναφέρθηκε σε όλες τις σημαντικές δράσεις του Οργανισμού καθώς και στη συνεργασία του με αρμόδιους φορείς και Υπουργεία που υποστηρίζουν το έργο του. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσες στο Πληροφοριακό Σύστημα που ο Οργανισμός έχει δωρίσει στο Λιμενικό Σώμα (Ελλάδας και Κύπρου) για την ηλεκτρονική αδειοδότηση και τον συστηματικό έλεγχο των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό και τις παραλίες, στην προμήθεια φορητών συσκευών (tablets) και του ειδικού λογισμικού που ανέπτυξε και παραχώρησε δωρεάν το SafeWaterSports για την ψηφιοποίηση των ελέγχων και των επιθεωρήσεων σε όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, στην συνδρομή τους στις νομοθετικές αλλαγές, στην για πρώτη φορά λειτουργία του Παρατηρητήριου Ατυχημάτων και Πνιγμών για την καταγραφή όλων των συμβάντων στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και στη σύσταση του γραφείου «Ψηφιακής διαχείρισης ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων και ασφάλειας στη θάλασσα», στην Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των δράσεων ενίσχυσης της ασφάλειας στη θάλασσα. Το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να επεκταθεί και στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές) για πλήρη παρακολούθηση των συμβάντων στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας.



Στη παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε παράλληλα στην ψηφιακή πλατφόρμα (app / website) που έχει αναπτύξει το SafeWaterSportsγια τους πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας, (η οποία πρόσφατα έλαβε την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και Ναυτιλίας) και η οποία αποτελεί παγκόσμια καινοτομία στον τομέα της ολοκληρωμένες πληροφόρησης σχετικά με υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής.

Επιπλέον, τονίστηκε η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών από μικρή ηλικία, η σπουδαιότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει αναπτύξει το SafeWaterSportsκαι το οποίο έχει λάβει με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας(Ελλάδας και Κύπρου), καθώς στόχος όλων είναι η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό και τη θάλασσα να γίνει υποχρεωτική στα σχολεία.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού παρουσίασε τη νέα ενημερωτική καμπάνια που υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα των ανθρώπων της 3ης ηλικίας.

Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε «Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε το όραμά μας… Να μην έχουμε καμία άλλη ανθρώπινη απώλεια στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας.»

Ο Υπουργός Υγείας, κος. Βασίλης Κικίλιας μίλησε για την συνεργασία του Υπουργείου στο πλαίσιο της ενημερωτική εκστρατεία που υλοποιείται με τον Οργανισμό με στόχο να ενημερωθούν οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας για τους κινδύνους της θάλασσας και πως θα προφυλαχτούν.

Ο Υπουργός Τουρισμού, κος. Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στην αξία της ενημέρωσης των πολιτών και των τουριστών μέσα από την εφαρμογή για κινητές συσκευές που το SafeWaterSports έχει αναπτύξει για τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς και στις νομοθετικές ρυθμίσεις που το Υπουργείο έχει προωθήσει για την ενίσχυση της ασφάλειας στις κολυμβητικές δεξαμενές των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας μας.

Η Υφυπουργός Παιδείας, κα. Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τη αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών, από μικρή ηλικία, σε θέματα ασφάλειας στο νερό και τη θάλασσα, στην στενή συνεργασία του Υπουργείου σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που ο Οργανισμός έχει σχεδιάσει, και παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα η εκπαίδευση των μαθητών στον τομέα αυτό να ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε τη σημασία και τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των πολιτών στο υδάτινο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε πως «απαιτείται να αντιμετωπίζουμε την θάλασσα με τον απαραίτητο σεβασμό, τον οποίο πρέπει να δείχνουν όχι μόνο όσοι κολυμπάνε αλλά και όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των θαλασσίων σπορ και πως θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια στην θάλασσα.»

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Κατσαρός.




























Για περισσότερες πληροφορίες :

SafeWaterSports (κα. Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν)       
T:  +30 2108029428, e: infosafe@safewatersports.gr

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (κος. Αργύρης Παξινός)
+30 6977283156 press@vvv.gov.gr