Πάνω από την είσοδο του παλιού κτηρίου της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρίσκεται χαραγμένη η ιστορική
και χαρακτιριστική ρήση «Μούσαις χάρισι θύε» που σημαίνει «Θυσίαζε στις Μούσες και τις Χάριτες», εκφράζοντας απόλυτα το ακαδημαϊκό πνεύμα της σχολής.
Για της ιστορίας το αληθές, η φράση αυτή, κατόπιν έμπνευσης του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους καθηγητές της νεοσύστατης σχολής, κοσμεί την είσοδο του κτηρίου από το 1927, έτος ίδρυσης του πανεπιστημίου, και είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς σήμαινε την ανάθεση του πρώτου κτηρίου του ΑΠΘ στις Μούσες και τις Χάριτες.
Ποιες ήταν, όμως, οι Μούσες και οι Χάριτες; ‘Ήταν, σαφώς, αρχαιοελληνικές θεότητες, που σχετίζονταν άμεσα μεταξύ τους. Κατά την μυθολογία, οι μεν Μούσες ήταν εννιά με ξεχωριστές χάρες, που τις προσέφεραν γενναιόδωρα στους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα την μουσική, την ποίηση, τον χορό αλλά και την αστρονομία και την ιστορία. Οι δε Χάριτες ήταν τρεις, θέες της ομορφιάς και της γοητείας, κι αυτές έδωσαν στους ανθρώπους τα ταλέντα και την μαεστρία.
Το μήνυμα, λοιπόν, που θέλει να περάσει τούτη η φράση- σύνθημα είναι να προσφέρει κανείς τον εαυτό του τόσο στον βωμό της επιστήμης και της γνώσης όσο και στον βωμό της τέχνης και της ομορφιάς. Με άλλα λόγια, να καλλιεργούμε όχι μόνο το μυαλό μας αλλά και την ψυχή μας. Είναι αναγκαίο να μπορούμε να σκεφτόμαστε αλλά και συνάμα να νιώθουμε. Μόνο έτσι ο άνθρωπος είναι ολοκληρωμένος, μόνο έτσι είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
«Μούσαις χάρισι θύε», λοιπόν, μία συμβουλή που χρειάζεται να ακολουθήσουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ, όντας ο καθένας μας «υπηρέτης και κυνηγός όχι μόνο της γνώσης, αλλά και της ομορφιάς: της ομορφιάς της ζωής και της αρετής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Δ. Λυπουρλής, μιας ομορφιάς που ξεπερνά τα πλαίσια της οθόνης του κινητού και βρίσκεται πάνω από οποιοδήποτε like ή τιτίβισμα!
Γεωργία Καλπαζίδου
https://www.freeminds.gr/mousai_xarisi_thue/