15.12.25

Γιατί Πρέπει να Τρώμε «Ακτινίδια»


Ο γνωστός Γεωπόνος Βασίλης Έξαρχος, με μία νέα παρέμβαση προσπαθεί αυτή τη φορά να μας ενημερώσει για τα οφέλη που θα έχει ο οργανισμός μας, εάν υιοθετούσαμε στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, το ακτινίδιο.

Το Ακτινίδιο ως Υπερτροφή

Το ακτινίδιο είναι μία πραγματική “Υπερτροφή” διότι περιέχει υψηλά ποσοστά:

·         Σε Βιταμίνες C (περισσότερο ακόμη και από το πορτοκάλι)

·         Σε Βιταμίνες Κ και Ε

·         Σε Φυλλικό οξύ και Πολυφαινόλες

·         Σε Κάλιο, Μαγνήσιο, Φώσφορο και Χαλκό

·         Σε Φυτικές ίνες, Καροτενοειδή κ.α.

Είναι μία “βόμβα” Βιταμινών και Αντιοξειδωτικών, αποτελώντας παράλληλα και το απόλυτο “Αντιγηραντικό” όπλο για τον άνθρωπο.

 

Ακτινίδιο και Υγεία

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, είναι βασικά ένα φρούτο με λίγες θερμίδες(61 θερμίδες/100γρ)και χαμηλό “γλυκαιμικό” δείκτη(Γ.Δ. 38).

 

Επιγραμματικώς μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής οφέλη για την υγεία:

·         Βελτίωση του ανοσοποιητικού

·         Βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος

·         Βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας

·         Βελτίωση της όρασης

·         Βελτίωση της υγείας του δέρματος

·         Βελτίωση της λειτουργίας του αναπνευστικού και προστασία από το άσθμα

·         Βελτίωση του ύπνου

·         Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης

·         Βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών

 

Ελάχιστες Περιπτώσεις στις οποίες δεν ενδείκνυται να τρώμε ακτινίδιο

·         Άτομα που έχουν αλλεργία με το φρούτο και αυτό φαίνεται, εύκολα με την πρώτη φορά που κάποιος θα το δοκιμάσει.

·         Άτομα που κάνουν “δίαιτα” Καλίου.

·         Άτομα που έχουν πρόβλημα με πέτρα στα νερά και την χοληδόχο κύστη, λόγω του οξαλικού ασβεστίου που περιέχει.

 

Το Ακτινίδιο ως Βιολογικό Προϊόν

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του φρούτου είναι ότι το ακτινίδιο είναι ένα βήμα πριν τη «Βιολογική» γεωργία ή εάν θέλουμε να το πούμε διαφορετικά, ΔΕΝ έχει μεγάλη επιβάρυνση σε φυτοπροστατευτικές ουσίες(φυτοφάρμακα).

Ο λόγος είναι σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, ότι το φυτό της ακτινιδιάς δεν έχει πολλούς “Εχθρούς”(δηλαδή, Έντομα)και “Ασθένειες”(δηλαδή, Μύκητες και Βακτήρια) που το προσβάλλουν σε σχέση με τα άλλα οπωροφόρα φρούτα, με αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να ψεκάζεται στο ελάχιστο με φυτοφάρμακα.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια κατά πολύ τις φυτοπροστατευτικές ουσίες που είναι εγκεκριμένες  για το Ακτινίδιο, επιτελώντας έτσι έμμεσα και αυτή με αυτό τον τρόπο στο χαμηλό αποτύπωμα του φρούτου σε χημικές ουσίες.

Δικαίως το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. με βάση τη “Διατροφική” αξία από όλα τα παραγόμενα φρούτα του πλανήτη, έδωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο κίτρινο και το πράσινο ακτινίδιο.

Τέλος, ο κ. Έξαρχος μας επισημαίνει ακόμη ότι το Ελληνικό” ακτινίδιο είναι ανώτερο ποιοτικά, λόγω των Εδαφοκλιματικών συνθηκών της χώρας μας, οι οποίες του προσδίδουν υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ανώτερης βιολογικής αξίας ουσίες.

 



Προτάσεις
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ “SUPER-FOOD”

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΡΟΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΚΑΙ ΔΡΟΣΕΡΗ ΓΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ