15.12.25

Στην Κουζίνα της Γορτυνίας: Γορτυνιακά Μελομακάρονα!

Η γαστρονομική στήλη με τίτλο “Στην Κουζίνα της Γορτυνίας”, όπου φιλοξενούμε εκλεκτές γορτυνιακές και αρκαδικές συνταγές, όπως τις κρατούν ζωντανές οι άνθρωποι του τόπου μας. Μέσα από τα κιτάπια της εφημερίδας μας, ανασύρουμε μοναδικές παραδοσιακές συνταγές που έχουμε δημοσιεύσει, ζυμωμένες με αγάπη και μεράκι!
Μιας και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, τι πιο ταιριαστό από το να τιμήσουμε τα παραδοσιακά γλυκά: μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα καλούδια που μοσχοβολούν στα σπίτια.

Η συνταγή προέρχεται από την κα Χριστίνα Κουτρουμάνου, από τη Δήμητρα Γορτυνίας (από το Καραμέρι – ή αλλιώς Ακορίτα). Σπούδασε στο χωριό το 1960 στην Οικοκυρική Σχολή Δίβριτσας και, όπως λένε όσοι τη γνωρίζουν, «τα γλυκά της κας Χριστίνας είναι από τα καλύτερα»! Η ίδια για δεκαετίες ολόκληρες κρατά σημειωμένες σε κιτρινισμένα τετράδια τις συνταγές όπως τις έμαθε από τη μάνα και τη γιαγιά της, χωρίς βιασύνη, χωρίς “μοντέρνες” παραλλαγές, με εκείνη τη λεπτή ισορροπία γεύσεων που χαρακτηρίζει τα παλιά σπίτια της Αρκαδίας. Με την πείρα μιας ζωής και τη σοφία της παλιάς νοικοκυράς, μας παρέδωσε αυθεντικές συνταγές, από αυτές που περνούν από γενιά σε γενιά και αρωματίζουν αναμνήσεις!

Μελομακάρονα – Μεγάλη Δόση

Υλικά για τη ζύμη
• 9 φλυτζάνια λάδι
• 3 φλυτζάνια ζάχαρη και λίγο μέλι
• 1 φλυτζάνι κονιάκ
• 3 φλυτζάνια χυμό πορτοκάλι
• 1 κουταλιά γαρύφαλλο τριμμένο
• 4 κουταλιές κανέλα
• Ξύσμα από 4 πορτοκάλια
• 3 κουταλάκια σόδα
• 1 πακέτο (μισό κιλό) σιμιγδάλι ψιλό
• Αλεύρι όσο πάρει, ώστε η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη
________________________________________
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα
1. Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
2. Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό πορτοκάλι, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα.
3. Ρίχνουμε τη σόδα και αφήνουμε να αφρίσει ελαφρά.
4. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
5. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μαλακή, εύπλαστη ζύμη (όχι σκληρή).
6. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε σε ταψί.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170–180°C μέχρι να ροδίσουν (περίπου 25–30 λεπτά).
________________________________________
Υλικά για το σιρόπι
• 1 κατσαρόλα νερό (περίπου 1–1,5 λίτρο, ανάλογα τη δόση)
• 1 κατσαρόλα ζάχαρη (ίση ποσότητα με το νερό)
• Λίγο μέλι στο τέλος
________________________________________
Εκτέλεση για το σιρόπι
1. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
2. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο μέλι και ανακατεύουμε.
________________________________________
Μέλωμα
• Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά.
• Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό.
• Βουτάμε τα μελομακάρονα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να τραβήξουν όσο σιρόπι θέλουμε.


ΠΗΓΗ https://www.e-gortynia.gr