
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας αναφέρθηκε στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και την διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με αυτές:
-Διευρύνεται ο αριθμός και η περίμετρος των δικαιούχων που εκτός από τους ευάλωτους πολίτες μπορούν πλέον να συμπεριληφθούν και πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη.
-Αυξάνονται και διπλασιάζονται τα εισοδηματικά κριτήρια για να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό το 85% των οφειλετών.
-Θεσπίζεται η υποχρέωση του πιστωτή οποία (δηλαδή τράπεζες, servicers ή και το ίδιο το δημόσιο ) να καταθέτει υποχρεωτικά έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού , μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης.
-Διευκολύνονται και προστατεύονται οι οφειλέτες στις περιπτώσεις κατασχέσεων.
Μέχρι σήμερα ο οφειλέτης μπορούσε να ενταχθεί στο ενδιάμεσο πρόγραμμα και να αποφύγει την κατάσχεση αν είχε κάνει αίτηση εντός 60 ημερών πριν από την κατάσχεση. Στο εξής ο οφειλέτης θα μπορεί να κάνει αίτηση τουλάχιστον 20 μέρες πριν από τον πλειστηριασμό.
-Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ενταχθούν σε πλαίσιο ρύθμισης για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εγγύηση που δόθηκε για τη σύναψη του δανείου.
Παράλληλα ο Σπύρος Κουλκουδίνας έκανε και ένα σύντομο απολογισμό και αξιολόγηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών, σύμφωνα με τον οποίο:
-Έχουν ήδη γίνει ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν 33.432 οφειλέτες.
-Μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό διαγράφηκαν χρέη ευάλωτων πολιτών συνολικού ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τράπεζες.
Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση με το σχέδιο «Ηρακλής» μείωσε τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που ήταν σε ποσοστό 40,9% του Ιούλιο του 2019 στο 4,6% και τόνισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιούλιο του 2019 ήταν στο 52% των συνολικών δανείων ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2024 είχαν μειωθεί στο 30%.«Οι πολίτες θέλουν λύσεις, λύσεις πρακτικές στα πραγματικά τους προβλήματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο και αν κάποιοι επιμένουν στην τοξικότητα χωρίς να έχουν τίποτα θετικό να προτείνουν», επισήμανε ο Σπύρος Κουλκουδίνας.