15.4.25

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για τη χρήση AI από μαθητές

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να αλλάζει ριζικά τη ζωή όλων μας καθώς εισβάλλει σε όλο και περισσότερους τομείς, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που εκφράζουν ανησυχία για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και τις κοινωνικές ανισότητες που ενδέχεται να δημιουργήσει.
Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα εργαλεία AI για να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο, για τη βαθμολόγηση γραπτών ή και τη δημιουργία διδακτικού υλικού για μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν φαίνεται να προκρίνουν την εκτεταμένη χρήση των εργαλείων αυτών από την πλευρά των μαθητών τους, υπό τον φόβο ότι αυτό θα οδηγήσει σε αντιγραφές ή απλή παράθεση στοιχείων χωρίς κριτική σκέψη και βαθιά γνώση του αντικειμένου, ενώ πιστεύουν ότι διαταράσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις στον πυρήνα της διδασκαλίας και της μάθησης.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες AI ισχυρίζονται ότι τα εργαλεία τους μπορούν να «μεταμορφώσουν», να «εξατομικεύσουν» και να «επιταχύνουν» τη μάθηση, κάτι που πολλά παιδιά έχουν διαπιστώσει όταν έχουν να παραδώσουν σε σύντομο διάστημα δύσκολες εργασίες.

Αντιγραφή ή βοήθεια;

H AI «χρησιμοποιείται ήδη από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών», λέει η Τζένιφερ Κάρολαν, η οποία υπήρξε καθηγήτρια Ιστορίας και πλέον είναι επικεφαλής εταιρείας που επενδύει σε εργαλεία μάθησης AI.
Το chatbot Gemini της Google, για παράδειγμα, μπορεί να εξετάζει τους μαθητές με ερωτήσεις που τους προτρέπουν να επιδείξουν και να εξασκηθούν σε αυτά που γνωρίζουν. Τι γίνεται όμως με αυτά που τους δίνονται με ευκολία, χωρίς κόπο και μελέτη;

Ο Άλεξ Μπάρον, διευθυντής σε δημόσιο σχολείο στην Ουάσινγκτον, θεωρεί τις ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές μαθηματικών – όπου οι μαθητές γράφουν «δείξε μου τα βήματα επίλυσης» ή «δείξε μου πώς» – μια μορφή αντιγραφής.

Ο ίδιος όμως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη δική του δουλειά. Για παράδειγμα, αναλύει ακαδημαϊκά και συμπεριφορικά δεδομένα των μαθητών και στη συνέχεια τους χωρίζει σε ομάδες για στοχευμένη υποστήριξη.


η συνέχεια εδώ: https://www.in.gr