Οι φυσιολογικοί χωρισμοί με ανθρώπους με ενσυναίσθηση μπορεί να συμβούν λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων και αλλαγής στις συνθήκες της ζωής, αλλά οι νάρκισσοι και οι ψυχοπαθείς χωρίζουν για πολύ διαφορετικούς λόγους και ποτέ δεν έχουν ‘τελειώσει’ μαζί σου οριστικά, ακόμη και μετά τον χωρισμό.
Μάλιστα, η Δρ. Σαχίντα Αράμπι ερεύνησε και κατέγραψε τους πραγματικούς κύριους λόγους που νάρκισσοι και ψυχοπαθείς χωρίζουν και απορρίπτουν μια ή έναν ερωτικό σύντροφο, που είναι οι εξής: Σου κάνουν gaslighting (γκασλάιτιν)* για να πιστέψεις ότι εσύ ήσουν πάντα το πρόβλημα και να διασφαλίσουν ότι είναι εκείνοι ή εκείνες που φεύγουν ‘πρώτα’ στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού δύναμης. Είναι πιθανό ότι σε βομβάρδιζαν ερωτικά κατά διαστήματα μέσα στη σχέση, δίνοντάς σου ψεύτικες ελπίδες ότι θα γίνονταν ξανά το γλυκό, γεμάτο αγάπη άτομο που σου παρουσίασαν στην αρχή της σχέσης για να σε κρατήσουν κολλημένη ή κολλημένο.Μπορεί ακόμη και να παρίσταναν ότι μετανιώνουν και να σε ικέτευαν για συγχώρεση πολλές φορές για να σε σταματήσουν να τους αφήσεις. Αυτό ήταν ένα παιχνίδι δύναμης ώστε να σε αφήσουν εκείνοι πρώτοι. Άλλωστε, αν τους ή τις χώριζες εσύ εξαιτίας της κακοποίησης, αυτό θα σήμαινε ότι αυτοί ή αυτές είναι το πρόβλημα, και θα αισθανόσουν ότι πήρες δικαιολογημένα αυτή την απόφαση.Ουσιαστικά θα κέρδιζες στον χωρισμό, έτσι βλέπουν οι νάρκισσοι ή ψυχοπαθείς ένα τέτοιο τέλος καθώς βλέπουν τις σχέσεις όχι ως συντροφικές σχέσεις αλλά μάλλον σαν παιχνίδι σκάκι. Αν βάλουν εκείνοι το τέλος έχουν την ευκαιρία να σε κάνουν να πιστέψεις ότι εσύ ήσουν το πρόβλημα πάντοτε, ενώ σε κατηγορούν για ιδιότητες που δεν έχεις.
Όταν σε χωρίζουν αισθάνεσαι τον χωρισμό απότομο, σκληρό και χωρίς συναίσθημα. Αυτό γιατί οι νάρκισσοι σχεδιάζουν την απόρριψη για πολύ περισσότερο από ότι φαντάζεσαι. Μια σχέση με νάρκισσο σχεδιάζεται στρατηγικά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο επάνω στο θύμα και να το εξευτελίσει.
Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για τον ή την νάρκισσο να διαλύσει συναισθηματικά την ή τον σύντροφο από τον χωρισμό. Όμως, μπορεί να επιστρέψει πολλές φορές μετά το τέλος της σχέσης για να σιγουρευτεί ότι έχει ακόμη δύναμη επάνω σου και πιθανώς για να σε χρησιμοποιήσει.
Σε χωρίζουν όταν δεν μπορούν πλέον να σε ελέγξουν, οπότε χρειάζονται χρόνο για να σε τραυματίσουν και να κυνηγήσουν θύματα που μπορούν να ελέγξουν. Είναι αλήθεια ότι οι νάρκισσοι και οι ψυχοπαθείς απολαμβάνουν τις προκλήσεις και παραμονεύουν για θύματα ανάμεσα σε ευφυείς, επιτυχημένους και δυναμικούς ανθρώπους.Αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι μπορούν να καταστρέψουν ακόμη και τα πιο δυνατά από τα θύματά τους εντοπίζοντας τις ευαισθησίες τους και χρησιμοποιώντας και τα δυνατά και τα λιγότερο δυνατά σημεία τους εναντίον τους. Όμως, ακόμη και οι νάρκισσοι και ψυχοπαθείς έχουν ‘όρια’.Αν αισθανθούν ότι δεν μπορούν πλέον να σε ελέγξουν επειδή είδες πίσω από τη μάσκα τους, είδες την πραγματική τους φύση με ακρίβεια, και ότι δεν είσαι πλέον θύμα της γοητείας τους, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να βάλουν πολύ περισσότερη προσπάθεια και χρόνο για να σε κρατήσουν κοντά τους. Κάτι που θα προτιμούσαν να αποφύγουν επειδή ξέρουν ότι μια πιο εύκολη ‘παράκαμψη’ είναι να σε τρομοκρατήσουν αρκετά ώστε να μην τους ξεχάσεις ποτέ και άθελά σου να δημιουργηθεί ένας τραυματικός δεσμός μαζί τους.
Παράλληλα, έχουν την ελευθερία να κυνηγήσουν άλλους πιο ευάλωτους στόχους που είναι πιο δεκτικοί στη χειραγώγησή τους. Μετά τον χωρισμό βέβαια, μπορεί να σου στείλουν ένα ‘μου λείπεις’ ή ‘σε σκέφτομαι’ εβδομάδες ή μήνες μετά. Πρόσεχε! Δεν τους λείπεις εσύ. Τους λείπει ο έλεγχος επάνω σου. Απλά ψάχνουν για μια ευκαιρία να σε κάνουν να συνεχίσεις να τους ή τις σκέφτεσαι και μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να σε κάνουν να ζηλέψεις κάποιον άλλο στόχο.
Να θυμάσαι: Αν επιλέξεις να ξανασυνδεθείς μαζί τους, να είσαι σίγουρη/ος, ότι θα ξεκινήσουν τη χειραγώγηση από την αρχή, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από ότι την πρώτη φορά. Απολαμβάνουν να τιμωρούν τα θύματα επάνω στα οποία έχασαν τον έλεγχο και επίσης απολαμβάνουν να εξευτελίζουν θύματα που θα τους ή τις ξαναδεχθούν.
Αν έχεις πέσει σε αυτή την παγίδα, είναι σημαντικό να μην κατηγορείς τον εαυτό σου, γιατί ο δεσμός τραύματος είναι και εθιστικός και δύσκολο να βγεις από αυτόν.
Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος
Πηγή: Dr. Shahida Arabi
*gaslighting: Αγγλικός όρος για τη μέθοδο ψυχολογικής χειραγώγησης με την οποία ο θύτης προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες στο θύμα, έτσι ώστε να μην είναι βέβαιο για την ίδια του τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική.
https://www.awakengr.com