Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν και σε μια ασιατική χώρα, την οποία αρνήθηκαν να κατονομάσουν, όπου όπως είπαν, ο Ρώσος Πρέσβης έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την Προεδρία.
Ποιοι έδιναν τις μίζες
Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν χρησιμοποιήσει επίσης εταιρείες-βιτρίνες, δεξαμενές σκέψης και άλλα κανάλια για να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει μια αυξημένη πολιτική μυστικών χρηματοδότησεων από τη Ρωσία, το 2014. Και το μεγάλο πρόβλημα στην αμερικανική πολιτική σκηνή είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για τη ρωσική διείσδυση στις ΗΠΑ, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Putin ξεκίνησε εκστρατεία για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 ώστε να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο D. Trump, γράφει η Ουάσινγκτον Ποστ.
Η εφημερίδα γράφει ότι το πρόγραμμα των ρωσικών χρηματοδοτήσεων μερικές φορές εποπτευόταν από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές, ενώ στην διεκπεραίωσή του συμμετείχε και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας. Κατονομάζονται επίσης, Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι συμμετείχαν σε “χρηματοδοτικά σχήματα”, συμπεριλαμβανομένων των Yevgeniy Prigozhin και Aleksandr Babakov.
Ο Σεφ
Ο Prigozhin, γνωστός ως “σεφ του Putin”, αφού κέρδισε τεράστια ποσά από συμβάσεις τροφοδοσίας της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, το 2018, για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Συνδέθηκε με την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner και καταζητείται από το FBI. Ο Babakov είναι Ρώσος βουλευτής ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν βρει ότι η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα για να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας συχνά λογαριασμούς και πόρους ρωσικών Πρεσβειών για να το κάνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, της Ποστ, η οποία επικαλείται το γνωστό έγγραφο.
«Κατά τους επόμενους μήνες, η Ρωσία μπορεί ολοένα και περισσότερο να βασίζεται στη μυστική εργαλειοθήκη επιρροής της, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων και να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία», σύμφωνα με το έγγραφο.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το μεγάλο αγκάθι για τις ΗΠΑ είναι η αμερικανική πολιτική σκηνή η οποία παραμένει μια σημαντική πρόκληση που απαιτεί συνεχή δουλειά για τη διαφύλαξη του πολιτικού συστήματος και των εκλογών των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε και αυτήν την τρωτότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ: Ε-ΝΙΚΟΣ