Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.
Τι προβλέπεται και οι αντιδράσεις
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι εντός των ορίων των οποίων βρίσκονται τα ζώα. Οι δήμοι, για τους οποίους προβλέπεται σχετική χρηματοδότηση, θα πρέπει να λειτουργούν καταφύγια για αδέσποτους σκύλους και γάτες, οι προδιαγραφές των οποίων ορίζονται επίσης σαφώς.
Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι κάθε ζώο που υιοθετείται υποχρεωτικά θα καταγράφεται στο μητρώο ζώων και ιδιοκτητών. Παράλληλα, δημιουργείται γραμμή καταγγελιών, όπως και μητρώο παραβατών, στο οποίο θα καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση των διατάξεων του νόμου και θα αποκλείονται από τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ζώο για τουλάχιστον δέκα έτη.
Η συνολική ευθύνη για την άσκηση της πολιτικής για τα ζώα συντροφιάς, τον συντονισμό και την εποπτεία του συστήματος περνά πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει πολύ υψηλά διοικητικά πρόστιμα για τα περιστατικά κακοποίησης ζώου, από 30.000 έως 50.000 ευρώ, αδίκημα που μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για εγκατάλειψη νεογέννητων σκυλιών και γατιών.
Τα πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων και διατίθενται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των δαπανών των καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου εστιάζουν κυρίως στη διάταξη της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, διεκδικώντας το δικαίωμα στην «αρτιμέλεια» του συντρόφου τους ή και στην αναπαραγωγή του. Χαρακτηριστικά, το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, είχε 1.082 σχόλια σε σύνολο 3.008.