Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι συχνά λένε πως σήμερα, πολλοί άνθρωποι συνδέονται με τους άλλους με ένα «μοντέλο μείωσης κινδύνου». Γι αυτό πολλοί αποφεύγουν να εμβαθύνουν στις προσωπικές και συναισθηματικές τους σχέσεις ώστε να μην πληγωθούν ή απογοητευτούν- ή για να μην ραγίσουν την καρδιά τους.
«Είναι αδύνατο να πορευτούμε στην ζωή χωρίς εμπιστοσύνη: αυτό πρέπει να φυλακίζεται στο χειρότερο κελί κάποιου.» -Γκράχαμ Γκρην
Η συναισθηματική ενέργεια που «σώζουμε» συγκρατώντας τα συναισθήματα μας, μας φέρνει σε ένα στάδιο με φτωχές σχέσεις. Το αποτέλεσμα; Οι εφήμερες σχέσεις που πάνε και έρχονται δεν φτάνουν πέρα από την επιφάνεια. Με άλλα λόγια, μειώνουμε κάθε ρίσκο για να μην πληγωθούμε. Καταλήγουμε σε ακίνδυνες σχέσεις αντί στην ευτυχία. Ωστόσο, πραγματικά θέλουμε να ζήσουμε έτσι; Αξίζει να μην επιτρέψουμε κάτι αυθεντικό να ανθίσει;
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός ότι ο γενετικός «προγραμματισμός» μας είναι να εμπιστευόμαστε τους άλλους. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε με όλη μας τη δύναμη. Κατά κάποιο τρόπο, η επιβίωση μας εξαρτιόταν πάντα από τα άτομα που αποτελούν την κοντινότερη κοινωνική μας ομάδα.
Κανείς δεν κερδίζει αν συνεχώς έχει δυσπιστία για τους άλλους. Κερδίζετε μόνο με την ανάπτυξη των πόρων, της ενέργειας και των προθέσεων, με το να είστε συναισθηματικά θαρραλέοι και ανοιχτοί έχοντας μια θετική στάση και ξέροντας πως υπάρχουν τρία πράγματα που δεν πρέπει να προδώσετε: την εμπιστοσύνη, τις υποσχέσεις και τις καρδιές.
Πράγματα που δεν πρέπει να προδίδετε
Η διόρθωση της χαμένης εμπιστοσύνης είναι ένα από τα πιο σύνθετα, λεπτότερα και δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς. Ως παιδιά, ίσως μάθατε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που δεν μπορείτε να σπάσετε. Ίσως επειδή κοστίζουν χρήματα, επειδή είναι παλιά και αναντικατάστατα, ή απλώς επειδή τα θρυμματισμένα πράγματα δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.
Ωστόσο, σπάνια μας μαθαίνουν ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που σπάνε πιο συχνά, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα δούμε ή να τα αγγίξουμε. Στην πραγματικότητα, ορισμένα αόρατα πράγματα μπορούν να σπάσουν ακριβώς όπως τα οστά στο σώμα μας και για κάποιο λόγο αυτά χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν. Μιλάμε για την εμπιστοσύνη, τις υποσχέσεις, τον σεβασμό και την αγάπη.
Μερικές φορές, τα μάτια ενός παιδιού μαθαίνουν από νωρίς να παραμελούν αυτά τα πολύτιμα δώρα επειδή και οι γονείς του έκαναν το ίδιο. Επειδή η ανατροφή των παιδιών με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις αφήνει ένα σημάδι. Επειδή το να μεγαλώνουμε χωρίς να έχουμε πραγματική εμπιστοσύνη στους γονείς μας αφήνει μια μόνιμη ουλή. Αυτά τα πράγματα συχνά διαμορφώνουν την συμπεριφορά μας και το πώς συνδεόμαστε με τους άλλους.
Τα πράγματα που δεν πρέπει να “σπάτε” είναι η καρδιά και η αληθινή αγάπη. Είναι αόρατα αλλά απαραίτητα.
Η ανθρώπινη καρδιά
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές πτυχές του εγκεφάλου που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε. Μία από αυτές είναι η ποικιλία των τρόπων με τους οποίους αντιδρούν οι άνθρωποι σε ένα τραύμα. Μερικοί άνθρωποι φτάνουν σε μια κατάσταση μόνιμης ανικανότητας, ένα είδος χρόνιου στρες όπου οι ισχυρές και χαρούμενες σχέσεις είναι απίθανες. Άλλοι ωστόσο διαμορφώνουν μια στάση απέναντι στην ζωή που τους δίνει συναισθηματική δύναμη.
Κάποιοι στο παρελθόν παρασύρθηκαν μαζί με τα σπασμένα τους κομμάτια. Αλλά τώρα, ακόμα και αν έχουν πληγωθεί, ξέρουν ότι μόνο αυτοί που εμπιστεύονται τον εαυτό τους αξίζουν την εμπιστοσύνη. Μερικοί άνθρωποι δεν ξεχνούν ποτέ τις υποσχέσεις τους. Τις κρατούν ότι και να γίνει επειδή ξέρουν πόσο πονάει η προδοσία.
Αυτοί οι ανθεκτικοί, ακτινοβόλοι άνθρωποι καταλαβαίνουν επίσης πόσο πολύτιμη είναι η καρδιά. Αλλά δεν ξεχνούν πόσο εύθραυστη είναι μερικές φορές. Πόσο φοβισμένη είναι όταν διακυβεύεται η αγάπη, όταν τρέφεται με ψέματα, αμφιβολίες, με καμουφλαρισμένες προδοσίες και όταν χειραγωγείται.
Αυτοί που μιλούν την γλώσσα της εμπιστοσύνης, που κατανοούν το νόημα των υποσχέσεων και ξέρουν να ακούν τις καρδιές των άλλων ανθρώπων χωρίς να τις καταστρέφουν… αυτοί οι άνθρωποι δίνουν και αξίζουν να πάρουν. Αξίζουν τα ίδια δικαιώματα και δώρα. Κάνουν τον κόσμο μας ένα πιο αξιοσέβαστο και χαρούμενο μέρος.
Μάγεια Τ.
ΠΗΓΗ: https://www.awakengr.com