Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής ανέφερε: “Λόγω του συγχρωτισμού και του εγκλεισμού, θα αναρωτιόνταν κανείς, ποιός έχει διάθεση για σεξ κάτω από αυτές τις συνθήκες; Ο άνθρωπος όταν στριμωχτεί βγάζει τα ατομικά του ένστικτα επιβίωσης περισσότερο, δηλαδή θέλει μια ψυχική ευφορία, το ερωτικό του ένστικτο θα βγει και σαν ερωτική βία που θα καταλήξει και σε ένα καλό σεξ, που θα αμβλύνει και τις συγκρούσεις, γιατί στο κρεβάτι λύνονται πάρα πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στα ζευγάρια”.
Και προσθέτει: “Επίσης οι άνθρωποι βρήκαν χρόνο να είναι μαζί. Αυτή η εποχή ήταν και ένα είδος διακοπών, στο διαμέρισμα μεν, αλλά ήταν μαζί και χαλάρωσαν. Το ένστικτο της σεξουαλικότητας είναι η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή. Γιατί γίνεται πιο έντονο αυτό το ένστικτο; Ο φόβος, το πάθος, το μίσος και ο έρωτας έχουν την ίδια βιοχημική διαδρομή. Είναι αυτή η ουσία που ονομάζουμε ντοπαμίνη. Ο φόβος προκαλεί την ντοπαμίνη γιατί ο άνθρωπος πρέπει να αντιδράσει, να επιβιώσει. Το ένστικτο επιβίωσης στηρίζεται πάνω σε αυτά τα δύο ‘υποένστικτα‘ που λέγονται σεξ και αναπαραγωγή. Μετά τους πολέμους, μετά τους σεισμούς, μετά τις καταστροφές, αυξάνονται οι γεννήσεις. Στην πόλη Γιουχάν μετά τον εγκλεισμό, παρατηρήθηκε αύξηση των γεννήσεων. Ο έρωτας είναι αντίδοτο του θανάτου“.
Αύξηση της βίας και των αιτήσεων διαζυγίου
Όσον αφορά την βία, στην ερώτηση αν “αυτή την περίοδο νιώθετε μεγαλύτερη απειλή από σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία“, το 80,33% απάντησε όχι, ενώ ναι είπε το 19,67% . “Υπάρχει ένα ποσοστό αύξησης της βίας, μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία που είναι στο 30%, στην Ελλάδα είναι περίπου στο 20%. Στα αστικά καθεστώτα οι άνθρωποι είναι μακριά από την οικογένεια. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα οικογενειακό περιβάλλον που μάλλον αμβλύνει αυτή την βίαιη συμπεριφορά των ανθρώπων. Υπάρχει ένας σεβασμός στην γυναίκα, είναι και η μητριαρχική παράδοση που έχουμε στην Ελλάδα και ίσως αυτό να μην ευνοεί τόσο την ενδοοικογενειακή βία. Στην Αμερική για παράδειγμα, σφάζονται” δήλωσε ο καθηγητής.
Στην ερώτηση αν έχετε ξεκινήσει διαδικασία διαζυγίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού, το 80,17% είπε όχι. Το 11,67% το σκέφτηκε και το 8,17% έχει, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία. Σε σύγκριση με την Ιταλία, που παρουσίασε αύξηση των διαζυγίων κατά 30%, η χώρα μας έρχεται δεύτερη, αφού μόνο δύο στις δέκα γυναίκες σκέφτηκαν ή ζήτησαν διαζύγιο.“Αυτό είναι αποτέλεσμα του συγχρωτισμού και της σύγκρουσης. Ο άνθρωπος έχει μια διαλεκτική σχέση και με την ηδονή και με την σύγκρουση αλλά και με το μίσος. Όταν συγχρωτίζεται καθημερινά θα βγουν και συγκρούσεις. Όσο πιο κοντά είσαι στον άλλο τόσο πιο συχνά θα συγκρουστείς. Για παράδειγμα στον εβραϊκό και ινδικό πολιτισμό, , τα ζευγάρια απαγορεύεται να συνομιλούν την ώρα του φαγητού, έχουν κανόνες για το πότε θα κάνουν σεξ. Στην φάση του συγχρωτισμού βγήκαν και ακραία ένστικτα επιθετικότητας“.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1800 άτομα απ όλη την Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες.
Με πληροφορίες από το Ράδιο Θεσσαλονίκη
https://www.flash.gr/woman/1629289/ereyna-stin-ellada-to-11-dilose-oti-ekane-pano-apo-5-fores-tin-evdomada-seks-stin-karantina