
Την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης οι κάτοικοι της Ρητίνης συνεχίζουν την τοπική παράδοση, το τοπικό πανηγύρι της γιορτής του δρακοκτόνου και προστάτη Αγίου Γεωργίου και το κάψιμο της ρόκας.
Μετά την θεία λειτουργία στην εκκλησία της Ιεράς Μονής, η εικόνα του Αη Γιώργη μεταφέρεται στην αυλή του μοναστηριού και ξεκινά ο χορός με το τραγούδι «Μπρος στ’ Άγιου Γιώργη την αυλή, ιδώ βαρούν τα σήμαντρα να μαζιφτούμι σήμιρα» και συνεχίζεται με άλλα τοπικά τραγούδια που περιγράφουν την δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων από τα δεινά που υπέφεραν από τους Οθωμανούς κατακτητές, αλλά και τραγούδια της χαράς της άνοιξης και της Πασχαλιάς.
Ο χορός μεγαλώνει και συνεχίζεται με την συμμετοχή όλων των πιστών, επισκεπτών. Πέρα απ΄ την χαρά και την ανάταση που προσφέρει ο τοπικός παραδοσιακός χορός και το τραγούδι, είναι ευχή και τάμα για πολλούς να χορέψουν στο πανηγύρι τιμής στην γιορτή του προστάτη Αη Γιώργη.
Ο μεγάλος χορός θα τελειώσει με το κάψιμο της ρόκας
Το «Κάψιμο της Ρόκας» είναι ένα ξεχωριστό τοπικό έθιμο της ορεινής Πιερίας και πραγματοποιείται στα χωριά που βρίσκονται γύρω από την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης τις μέρες του Πάσχα, συνήθως την Τρίτη μέρα. Υπάρχουν τοπικές παραλλαγές στο αφήγημα, στην οργάνωση, τα τραγούδια, τη διαδικασία.
Χορεύουν και τραγουδούν τραγούδια της άνοιξης, της Πασχαλιάς, αλλά και τραγούδια που αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της τουρκοκρατίας. Χωριά που υποφέρουν από επιδρομές των Οθωμανών κατακτητών, γυναίκες που αρπάζουν οι τούρκοι για το χαρέμι του Πασά, μάνες που χάνουν τα παιδιά τους, παλικάρια που συλλαμβάνονται και βασανίζονται.
Στο τελευταίο τραγούδι, σύμφωνα με το αφήγημα της προφορικής παράδοσης της Ρητίνης η ρόκα ανάβει, ο χορός σκορπίζει και η γυναίκα με τη ρόκα κυνηγά τον κόσμο.
Αυτό το δρώμενο έχει - κατά το αφήγημα – αναφορά σε ιστορικό γεγονός, όταν μια γυναίκα άναψε την ρόκα και άρχισε να κυνηγά τον κόσμο, διαπιστώνοντας πως τουρκικό απόσπασμα πλησίαζε για να συλλάβει τους άνδρες και τα παλληκάρια που κατέβηκαν από το βουνό για τις γιορτές του Πάσχα και του Αη Γιώργη. Το άναμμα της ρόκας και η αναστάτωση με το κυνηγητό του κόσμου, διέλυσε την συνοχή του τουρκικού αποσπάσματος με αποτέλεσμα τα παλληκάρια να βρουν δρόμο διαφυγής.
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση (καταγραφή διδασκάλου Σωκράτη Ζιάκα, 1960) στο πέρασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από την Ρητίνη, μεταξύ των όσων είπε στους Ρητινιώτες, ήταν και η προφητεία για τους τούρκους πως « … θα τους κυνηγάει μια Μάκου (γριά) με τη ρόκα και αυτοί θα φεύγουν χωρίς να κοιτούν πίσω». Φαίνεται πως αυτή η προφητεία επαληθεύτηκε σ αυτό το ιστορικό γεγονός με το άναμμα της ρόκας και το κυνηγητό του κόσμου.
- Τα τοπικά τραγούδια και τους χορούς συνοδεύει με την γκάιντα ο Αντώνης Μελέτης
- Στο μεγάλο χορό του πανηγυριού παίζει το συγκρότημα του Χαρ. Χανδόλια
Την οργάνωση της όλης εκδήλωσης έχει ο Χορευτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Ρητίνης με την συνεργασία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ρητίνης και την συνδρομή εθελοντών. Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα και η χορωδία του Συλλόγου.