25.2.25

Άγγελος Συρίγος & Κωνσταντίνος Φίλης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. 20 ΦΩΤΟ

Συναρπαστική η χθεσινή εκδήλωση την 24-2-2025 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με επίσημους ομιλητές και καλεσμένους
τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή της Ν.Δ. κ. Άγγελο Συρίγο και τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων & Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνου Φίλη. 
Η Εκδήλωση έγινε σε Συνδιοργάνωση με την Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Άγγελος Συρίγος:

  • Συνορεύουμε με μια χώρα που η ιδεολογία της είναι ότι αποτελεί συρρίκνωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και αναζητά τον ζωτικό της χώρο και να αναβιώσει το Αυτοκρατορικό της παρελθόν.
  • Αποτελεί πολιτική αυτοκτονία οποιασδήποτε Ελληνικής κυβέρνησης η συζήτηση περί Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.
  • Ο Εθνικοαπαλευθερωτικός Αγώνας του 1821 τελειώνει έναν αιώνα μετά, με την Μικρασιατική καταστροφή στο λιμάνι τα Σμύρνης.
  • Η Τουρκία το 1996 προέβη σε ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας διαφόρων μικρών αλλά και μεγάλων νησιών του Αιγαίου.
  • Από το 1987 και μετά, το ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία δε σημαίνει ότι εισέρχεται στην ουσία των θεμάτων ούτε ότι διαπραγματεύεται, ούτε ότι ξεπουλάει…
  • Οι μεγάλες Δυνάμεις και η Αμερική δεν είναι Διεθνές Δικαστήριο. Με την παρέμβαση τους αποτρέπουν τη σύγκρουση. Δεν δίνουν λύση.

Το 1971 η μάχη του Μάτζικερτ άνοιξε τις πύλες στους Τούρκους στην Ευρώπη. Μέχρι το 1453 επεδίωκαν τον εξισλαμισμό και τον εκτουρκισμό της Βυζαντινής κοινωνίας.

Οι Ελληνικές σχέσεις διακρίνονται σε τρείς φάσεις:

  1. Από το 1922 μέχρι το 1955 έχουμε σχετικά καλές σχέσεις.
  2. Από το 1955 και μετά ο αγώνας των ΕλληνοΚυπρίων για αυτοδιάθεση και ένωση με την Ελλάδα καταλήγει στην Τούρκικη εισβολή το 1974.
  3. Από το 1974 μέχρι σήμερα η Τουρκία εγείρει μια σειρά διεκδικήσεων:

-Κυριαρχικά Δικαιώματα.

-Δικαιώματα Έρευνας.

-Δικαιώματα συνεκμετάλλευσης και αυτοδιάθεσης.

 

Από τον Νοέμβριο του 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο και μέχρι το 1987 η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μέχρι να αρθεί το Κυπριακό. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών γινόταν μόνο μέσω των πρεσβειών. Έτσι οδηγηθήκαμε τον Μάρτιο του 1987 στην Κρίση λόγω αμοιβαίων παρανοήσεων και ανυπαρξίας διαύλου επικοινωνίας.




Κωνσταντίνος Φίλης:

  • Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τα ακραία όρια Ειρήνης, Ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα περιβάλλον ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο.
  • Μετά από διακυβέρνηση 23 ετών η Ευρώπη κατάλαβε ότι ο Ερντογάν δεν αποτελεί πολιτική παρένθεση.
  • Το 2016 με το αποτυχημένο πραξικόπημα από Γκιουλενιστές ο Ερντογάν κατόρθωσε να εδραιωθεί στο εσωτερικό της χώρας και να κάνει ακόμη πιο αυταρχική την επιβολή του.
  • Είναι κατάκτηση της Ελλάδας ότι τα ΕλληνοΤουρκικά και τα ΚυπροΤουρκικά θέματα έγιναν πλέον ΕυρωΤουρκικά.
  • Από το 2009 και μετά όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις εργάστηκαν για την Εδραίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.
  • Μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και άναρχο, όπου κυριαρχεί το «δίκαιο της πυγμής» η Ελλάδα οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και επιφυλακή.


Ο Ερντογάν θεωρήθηκε από τον δυτικό κόσμο όταν εξελέγη το 2002 ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ως υπόδειγμα Ισλαμιστή ηγέτη που εξέφραζε το μετριοπαθές Ισλάμ. Μετά το 2007-2008 άρχισε να απομακρύνεται από την ένταξη στην Ε.Ε. γιατί ήταν κυρίως μια Χριστιανική Ένωση.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. είναι πλέον συναλλακτικές. Δεν είναι σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες και αρχές γιατί δεν υπάρχουν. Αυτό που επιδιώκουμε ως Ελλάδα είναι οι σχέσεις να εντάσσονται σε ένα προσδιορισμένο πλαίσιο και κυρίως στην στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο που είναι μέλη της Ε.Ε..

Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο διέπραξε δύο σημαντικά λάθη. Προώθησε τους αδερφούς Μουσουλμάνους και ήρθε στην ρήξη με το Ισραήλ και την Αίγυπτο από το 2009 και μετά.

Σχετικά με το Ουκρανικό οι απόψεις περί αναθεωρητισμού και διόρθωσης της Ιστορίας οδήγησαν την Ρωσία και την Τουρκία σε μια σημαντική προσέγγιση μεταξύ τους.

Το πάγωμα της υφιστάμενης κατάστασης στην Ουκρανία δεν είναι λύση. Οδηγεί στην νομιμοποίηση της κατοχής, όπως έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου. Ο νέος πλανητάρχης Τράμπ ενδιαφέρεται μόνο για την λήξη του πολέμου, αδιαφορώντας με ποιόν τρόπο και ποιες θα είναι οι συνέπειες.  










Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Ευ. Γερολιόλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κ. Ι. Ντούμου κ. Χ. Μπρουσκέλης, ο εκπρόσωπος του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Φώντα Μπαραλιάκου, Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ασημίνα Στρίμπα, Ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Αν. Μυστρίδης, Ο αντιδήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Αθ. Καλαιτζής, ο εκπρόσωπος του ταξίαρχου της 24ης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Χρυσαυγή Δριστά και πλήθους κόσμου.

Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Μαρτίου με ομιλητή τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Φρέντυ Μπελέρη και θέμα: «Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Βόρεια Ήπειρο».