13.1.25

Η ζωή είναι ένα δώρο που δίνεται άπαξ. Είναι μία πολύ όμορφη περιπέτεια την οποία την κατάντησαν ένα δράμα καθημερινό (ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ)


*Απόσπασμα συνέντευξης του Χρόνη Μίσσιου στην Κική Σεγδίτσα το 1991

Απομαγνητοφώνηση, επεξεργασία και επιμέλεια Lectures Bureau
– Δεν πρέπει πλέον να μιλάμε για παιδεία. Να μιλάμε για εκπαίδευση, και μάλιστα για εκπαίδευση τεχνικών “ηλιθίων”. Δηλαδή οι γνώσεις που παρέχονται παράγουν γραναζάκια για το σύστημα, με κάποιες γνώσεις στοιχειώδους τεχνικής.

Και τα παιδιά περισσότερο συναισθάνονται το πρόβλημα. Ίσως δεν το ξέρουν, αλλά, αντιλαμβάνονται πια ότι οι επιλογές τους για σπουδές, δεν καθορίζονται από την ανάγκη εμπραγμάτωσης του εαυτού τους. Των συναισθημάτων τους, των ταλέντων τους και λοιπά. Αλλά, από τη μια μεριά από βιοποριστικούς λόγους , και από την άλλη αναπαράγοντας την ιεραρχία μέσα στο σύστημα , κάτω από την θέληση των γονιών τους.

Είμαστε μία χώρα η οποία έχει παράξει έναν πολιτισμό 2500 χρόνων, ο οποίος παραμένει αξεπέραστος.
Όλοι πήραν απ’ αυτόν.
Έχουμε μία γλώσσα συναρπαστική, πλουσιότατη, βαθύτατα ποιητική. Μία γλώσσα η οποία μπορεί να αποδώσει την πιο λεπτή απόχρωση του συναισθήματος και της σκέψης των ανθρώπων.

Σήμερα τα παιδιά μας ξέρουν περισσότερες ξένες λέξεις παρά ελληνικές. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω, δεν είναι κανένας εθνικός σωβινισμός. Είναι το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης σ’ αυτόν τον πλούσιο πολιτισμό , ο οποίος παράχθηκε σ’ αυτόν τον τόπο.

– Σε έναν νέο , σήμερα, τι θα του λέγατε;

– Κατ’ αρχήν να κάνει αυτό που θέλει.
Ένα δεύτερο, να προσπαθήσει να φτάσει στην αυτογνωσία του. Μόνος του. Τι θέλει;
Θα του έλεγα , ότι η ζωή είναι ένα δώρο που δίνεται άπαξ. Είναι μία πολύ όμορφη περιπέτεια την οποία την κατάντησαν ένα δράμα καθημερινό.
Η ζωή είναι χαρά, είναι παιχνίδι. Δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο.
Λοιπόν, αφήστε τα συναισθήματά σας και τις αισθήσεις σας και καταλάβετε, κάποτε, ότι η ζωή δεν εξαντλείται στις διανθρώπινες σχέσεις.

Ζούμε σε μια κοινωνία που παράγει σύγκρουση, ανταγωνισμό, βία.
Απλώστε την τρυφερότητά σας προς τα έξω , προς τη φύση, και θα δείτε πόση τρυφερότητα μπορείτε να αντλήσετε.

ΠΗΓΗ : youtube.com

EIKONA : Ακρόπολη, Αθήνα
pinterest.com/pin/846465692494129323/