3.9.24

Η ταινία «Αχέροντας» ταξιδεύει στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η σεναριογράφος Μάτα Κούρτη μιλάει στο OlymposVoice


Μάτα Κούρτη
Φωτογραφία: Δημήτρης Γατσιός-Πεσερίδης
Λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους «Αχέροντας» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη η σεναριογράφος της ταινίας Μάτα Κούρτη έκανε μια στάση στο OlymposVoice για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

Μάτα Κούρτη, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μια συντοπίτισσά μας βρίσκεται στο φετινό Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας, τι σημαίνει για εσένα η συμμετοχή αυτή;

Η συμμετοχή μας στο Διαγωνιστικό τμήμα της Δράμας είναι πραγματικά μια σημαντική στιγμή για την ταινία μας και για όλους εμάς τους συντελεστές της. 
Το ποτάμι μας κάνει την πρεμιέρα του Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη σε ένα Φεστιβάλ που έχει πάνω από 45 χρόνια παρουσίας στα κινηματογραφικά δρώμενα όχι μόνο της χώρας αλλά και εκτός συνόρων.
 Ένα φεστιβάλ με πολλές παράλληλες δράσεις το οποίο παρακολουθώ πολλά χρόνια και από κοντά. Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για τους μικρομηκάδες και σίγουρα χαιρόμαστε ιδιαίτερα που γινόμαστε φέτος μέρος αυτής της γιορτής! 
Ανυπομονούμε!   

Πως είναι να γράφεις μια ταινία μικρού μήκους;

Κάθε φορά που ξεκινάει κάποιος να διηγηθεί μια ιστορία συναντά πολλές προκλήσεις. 
Οι ταινίες μικρού μήκους έχουν τις δικές τους. Είναι μια φόρμα πιο σφιχτή, όπου ο σεναριογράφος πρέπει να χωρέσει όλα εκείνα τα μικρά και τα μεγάλα που θέλει να πει στην ιστορία του μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. 
Πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου τι δουλεύει καλύτερα από κάτι άλλο, ποιο κομμάτι της ιστορίας σου πρέπει να φωτίσεις περισσότερο, τι θα βοηθήσει καλύτερα την αφήγησή σου μέσα σε περιορισμένο χρόνο.

 Είναι κάποιο στοιχείο ή μοτίβο που σε χαρακτηρίζει στα σενάριά σου;

Μου αρέσει πολύ το στοιχείο της έκπληξης. Συχνά επιλέγω να γράψω για μια συνθήκη γνώριμη και εύκολα αναγνωρίσιμη και καθώς η ιστορία προχωράει το γνώριμο αλλοιώνεται, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Μάλλον γιατί θεωρώ πως έτσι είναι και εκτός σινεμά. 
Οι περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα καθώς παρατηρούν άλλους ανθρώπους και τοποθετούν ετικέτες καθημερινά όμως δεν μαθαίνουν πάντα τι πραγματικά συμβαίνει στους διπλανούς τους. 
Στις ταινίες μπορεί ο θεατής να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων να βρεθεί κάτω από την επιφάνεια μιας πχ καλοστημένης εικόνας ενός ζευγαριού. 
Στην ταινία «Αχέροντας» η συνθήκη είναι πολύ γνώριμη, ένα ζευγάρι περνάει το Σαββατοκύριακό του στην περιοχή του ποταμού, όσο προχωράει η ιστορία, από την επιφάνεια αρχίζεις και κολυμπάς σε πιο βαθιά νερά αλλά δεν θα αποκαλύψω κάτι παραπάνω (γέλια). Προτιμώ να ανακαλύψουν οι θεατές μόνοι τους την ιστορία.
Σμαράγδα Αδαμοπούλου και Κωνσταντίνος Ασπιώτης 
στιγμιότυπο από την ταινία

Διαρκιτικά απέφυγες να κάνεις  spoiler αλλά ας μείνουμε στην ταινία!!! Πως σου ήρθε η ιδέα για την συγκεκριμένη ιστορία και πως ήταν η εμπειρία σου και η συνεργασία με τους συντελεστές της ταινίας;

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στον Αχέροντα. Η εντυπωσιακή φύση αλλά και ο μύθος που περιβάλει την περιοχή δέσανε στο μυαλό μου πολύ αρμονικά και άρχισα να σκέφτομαι μια σύγχρονη ιστορία που συνδέεται με τον αρχαίο μύθο. Τα κρυστάλλινα νερά αποτέλεσαν ένα άκρως ιδιαίτερο σκηνικό για την αφήγηση της ιστορίας του Νίκου και της Μαρίας, ενός παντρεμένου ζευγαριού που κάνει μια εκδρομή στον Αχέροντα. Θέλησα να αφηγηθώ μια ιστορία όπου η μυθολογία του τόπου επηρεάζει έντονα τους χαρακτήρες και τους ωθεί στο να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. 
Θεωρώ πως είναι ένα couple short movie διαφορετικό από τα συνηθισμένα και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία να συνεργαστώ σε όλα τα στάδια της ταινίας με τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου και την παραγωγό Χριστίνα Τσακμακά και να παραβρεθώ και στα γυρίσματα της ταινίας. 
Το συνεργείο και οι ηθοποιοί Σμαράγδα Αδαμοπούλου, Κωνσταντίνος Ασπιώτη και Αργύρης Μπακιρτζή γίναμε μια πραγματικά δεμένη ομάδα. 
Εξάλλου οι ταινίες δημιουργούνται συλλογικά και με την Κωνσταντίνα και την Χριστίνα πιστεύουμε πολύ στη δύναμη της ομάδας. Επενδύουμε σε συζητήσεις και δοκιμές προσπαθώντας για το καλύτερο αισθητικό και οπτικό αποτέλεσμα. 
Οι δυσκολίες σε οποιοδήποτε στάδιο (pre-production, production, post-production) μας δέσανε περισσότερο ως cast and crew και είμαι ευγνώμον που ήμουν εκεί, σε κάθε βήμα του «Αχέροντα».

 Η ταινία βρίσκεται στο Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας καθώς είστε απόφοιτοι του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, πως ήταν η εμπειρία του τμήματος;

Το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φέτος κλείνει τα 20 του χρόνια. Οι σπουδές εκεί ήταν ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον μαγικό κόσμο του σινεμά πίσω από τις κάμερες και μπροστά σε λευκές σελίδες. 
Είναι ένα τμήμα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην 7η τέχνη, συμμετέχει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και συμβαδίζει με το μέλλον του σινεμά. 
Στο πέρασμα των χρόνων πολλοί απόφοιτοι έχουν εργαστεί και καταξιωθεί στον κινηματογράφο εντός και εκτός Ελλάδος. 
Και οι τρεις απόφοιτες της σχολής η Κωνσταντίνα, εγώ και η Χριστίνα νιώθουμε τυχερές για τους καθηγητές που συναντήσαμε και ενίσχυσαν την αγάπη μας για το σινεμά την περίοδο των σπουδών μας. 
Οι γνώσεις και η εμπειρία τους μας καθοδηγούν.

Πως βλέπεις το μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου;

Αισιόδοξα! Πιστεύω πως εδώ και χρόνια κάτι αλλάζει στο σινεμά της χώρας μας. Βλέπω δημιουργούς οι οποίοι με πάθος διεκδικούν τον χώρο τους στη μεγάλη οθόνη προκειμένου να μιλήσουν για θέματα προσωπικά αλλά και παγκόσμια. Το Ελληνικό σινεμά ταξιδεύει εκτός συνόρων, συγκινεί και γοητεύει, μιλάει για ισότητα και αποδοχή.

 Να περιμένουμε επιπλέον εξελίξεις για τον «Αχέροντα» με συμμετοχές και σε άλλα φεστιβάλ;

Ναι! Η ταινία ξεκινάει μόλις αύριο το ταξίδι της από τη Δράμα και έχει ήδη ανακοινωθεί πως η επόμενή της στάση το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας στις αρχές του Οκτώβρη, στο διαγωνιστικό τμήμα. 
Μπορείτε να μαθαίνεται νέα της ταινίας στα social media Facebook και instagram Αχέροντας - Acheron (@acheron_film) • Instagram photos and videos Επίσης όσοι φίλοι δεν βρεθούν στη Δράμα μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία Online ελεύθερα στο Αχέροντας - Online Drama International Short Film Festival (dramafilmfestival.gr)
  

Η Μάτα Κούρτη είναι εκπαιδευτικός, ζει και εργάζεται στην Κατερίνη ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στο τμήμα Κινηματογράφου, με κατεύθυνση το σενάριο. 
Ασχολείται ενεργά με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης και το Φεστιβάλ Ολύμπου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ «ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ»

Η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στις εκβολές και τις πηγές του ποταμού Αχέροντα, στα χωριά Αμμουδιά και Γλυκή, με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Σμαράγδα Αδαμοπούλου και Αργύρη Μπακιρτζή. Πρόκειται για μία παραγωγή της εταιρείας ΗΟΝΕΥΒΕΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, σε συμπαραγωγή με την LIBRART PERFORMING ARTS ENSEMBLE και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Epirus Film Office.

Στην επιτυχή ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας συνέβαλαν καθοριστικά οι φιλόξενοι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των Δήμων Πάργας και Σουλίου και ιδιαίτερα εκείνοι της Γλυκής και της Αμμουδιάς. Σημαντική ήταν και η βοήθεια της Κοινοπραξίας Εκβολών Αχέροντα.

Η πρώτη προβολή της ταινίας «Αχέροντας» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στον Κινηματογράφο Ολύμπια στη Δράμα στις 17:30, ενώ θα βρίσκεται διαθέσιμη και διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (4-8 Σεπτέμβρη) στον παρακάτω σύνδεσμο Αχέροντας - Online Drama International Short Film Festival (dramafilmfestival.gr)

   
               φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας
   



Πρωταγωνιστούν: 
Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Σμαράγδα Αδαμοπούλου, Αργύρης Μπακιρτζής
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
Σενάριο: Μάτα Κούρτη
Παραγωγός: Χριστίνα Τσακμακά
Συμπαραγωγός: Δημήτρης Σπύρου
Associate Producers: Μανώλης Μελισσουργός, Δημήτρης Νάκος, Μαριάννα Ράντου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αθανασόπουλος
Σκηνογράφος: Λουκία Λιμπέρη Ωραιοπούλου
Ενδυματολόγος: Σπυριδούλα Λιαράτσικα
Ηχητικός Σχεδιασμός: Enes Achmet Kechagia
Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος & Φαίδων Γκρέτσικος
Διευθύνση Παραγωγής: Βίκυ Εδιάρογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Μαίρη Τσίτσου
Color Correction: Μαρία Τζωρτζάτου
Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Πέτρος Καλφαμανώλης
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη-Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδου
Σκριπτ: Κλαούντια Μαρία Δούλου
Α’ Βοηθός Κάμερας: Σπύρος Κοντορουχάς
Ηλεκτρολόγοι: Γιώργος Αθανασόπουλος, Δημήτρης Κόλλιας
Βοηθός Παραγωγής: Πάνος Δέδες
Casting Director: Δημήτρης Ζούρας
Make Up Artist: Μαίρη Ρόκκου