15.8.24

Damon Galgut | Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ

«Με απατούσε; Ο Τζέικ κοιτάζει τη λέξη απέξω, λες κι είναι ένα παράξενο αντικείμενο. Με ποιον;Όχι, αυτό δεν το ξέρω. Φοβάμαι πως πρέπει να…
Σας παρακαλώ, πάτερ. Μισή απάντηση δεν είναι απάντηση. Πείτε μου το όνομά του.
Δεν μπορώ να σου το πω, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το γνωρίζω. Η γυναίκα σου ομολόγησε τη σχέση, αλλά δεν μου είπε όνομα. Αυτή είναι η αλήθεια, ορκίζομαι στο ιερό αίμα του Χριστού, και τώρα πρέπει να γυρίσεις σπίτι σου να ξαπλώσεις.
Η οργή στραγγίζει μέσα από τον Τζέικ και μπορείς να τον δεις να συρρικνώνεται. Όταν ο άλλος σηκώνεται όρθιος, το ίδιο κάνει κι αυτός. Η γαλήνη έρχεται με την αποδοχή, του λέει ο ιερέας καθώς τον σπρώχνει/οδηγεί έξω.
Πώς να αποδεχτώ κάτι που δεν ξέρω;
Έχει ένα δίκιο, συλλογίζεται ο Τίμοθι Μπάτι, καθώς αποσύρεται επιτέλους στον διάδρομο. Πρέπει να ξέρεις την αλήθεια πριν μπορέσεις να της υποταχτείς. Μα η αλήθεια ενδεχομένως και να σε σκοτώσει, βέβαια. Η συζήτηση έχει αναστατώσει τόσο πολύ τον ιερέα, ώστε μόλις που προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα. Κατά πάσα πιθανότητα, κανενός δεν είναι η αγαπημένη δραστηριότητα, ωστόσο είναι πολύ πιο επίπονη όταν τα έντερα είναι ερεθισμένα. Είναι περίεργο που οι άνθρωποι σπάνια μιλούν για τις κενώσεις τους, δεδομένου ότι αποτελούν καθημερινό γεγονός. Ο εγκέφαλος θα ήθελε να το αρνηθεί, παρά τις θεμελιώδεις αλήθειες που λέγονται εκεί κάτω. Κανένας ήρωας μυθιστορήματος δεν κάνει ποτέ αυτό που κάνει εκείνος τώρα, δεν ανοίγει δηλαδή τα κωλομέρια του με τα χέρια για να διευκολύνει το ξέσπασμα της δυσφορίας του. Να ένας τρόπος για να είσαι βέβαιος πως δεν βρίσκεσαι σε μυθοπλασία. Αναρωτιέμαι, ο Ιησούς καθόταν ποτέ σε καμπινέ; Είχε πρωκτό; Όχι σύμφωνα με τη Βίβλο, μολονότι δεν γίνεται να φας ένα σωρό ψωμιά και ψάρια χωρίς επιπτώσεις στην άλλη άκρη. Ντροπή σου, Τίμοθι, τέτοιες σκέψεις είναι βλάσφημες. Γιατί, δηλαδή; Δεν ξέρω, πάντως σίγουρα είναι».

Damon Galgut | Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ
Μετάφραση Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ