5.7.24

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην Ολομέλεια της ΚΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων

«Νέες και νέοι Έφηβοι Βουλευτές, αρχίζει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΗ΄ Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων».
Η Βουλή των Ελλήνων, το Ίδρυμα της «Βουλής των Εφήβων», αλλά και οι γονείς σας στα θεωρεία σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά.
Στη σημερινή συνεδρίαση είναι μαζί μας ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα αυτό, του οποίου είστε μέρος, είναι κατά βάση ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και γίνεται σε συνεργασία με τα σχολεία σας και με το Υπουργείο Παιδείας.

Εκτός από τον Υπουργό Παιδείας είναι σήμερα μαζί μας προσκαλεσμένος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος.

Εκ μέρους του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως είναι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σαρακιώτης Ιωάννης.

Είναι μαζί μας η κ. Αφροδίτη Κτενά ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Ο κ. Στέλιος Φωτόπουλος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης.

Ο κ. Βασίλειος Στίγκας, Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ο κ. Βύρων Πολύδωρας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Στο χειροκρότημα είστε γενναιόδωροι και ακούραστοι. Μπράβο!

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαυριάς, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής πανεπιστημίου και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, που από το 1995 διεξάγει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων αυτό τον θεσμό της «Βουλής των Εφήβων».

Να σας ξεκουράσω λίγο και επειδή ξέρω ότι είναι και μετριόφρονες οι υπόλοιποι, θα σας τους διαβάσω και θα χειροκροτήσετε για όλους μαζί απλώς πιο δυνατά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, η κ. Φλούδα, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, η κ. Ισμήνη Κριάρη, πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματός μας, η κ. Άννα Ενεπεκίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υπηρεσιών του Ιδρύματος, η κ. Αθηνά Συναρέλλη, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης, έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων.

Επίσης, παρευρίσκονται τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, η κ. Αμπατζοπούλου, ο κ. Βιρβιδάκης, ο κ. Καραβοκύρης, η κ. Κοτζιά, ο κ. Μοσχονάς, η κ. Οράτη, ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Σακελλαρόπουλος και καθηγητές σας εκπαιδευτικοί, που κάθονται μπροστά, που είναι μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της «Βουλής των Εφήβων», η κ. Δεκατρή, ο κ. Πόλκας, η κ. Αδαμοπούλου, η κ. Γκίκα, η κ. Γρηγοροπούλου, η κ. Κατσιάνου, η κ. Τέτη Σιδέρη, που είναι στέλεχος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Προϊστάμενη του Ιδρύματος της Βουλής και φιλόλογος, η κ. Ρετσίνη, φιλόλογος, υπάλληλος του Ιδρύματος, η κ. Γεωργούση, σύμβουλος εκπαίδευσης, η κ. Βορρίση και η κ. Κουφονικολάου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού.

Και μόλις ήρθε και ο Βουλευτής Λαρίσης, κ. Ρούντας, εκ μέρους του Αρχηγού του κόμματος ΝΙΚΗ.

Αφού κάναμε αυτή την παρουσίαση των προσκεκλημένων και όσων έχουν συμβάλει στη διεξαγωγή της ΚΗ΄ Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων», θα μου επιτρέψετε να κάνω μία μικρή εισαγωγή.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως ξέρετε, ξεκίνησε το 1995-1996. Τότε επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου που βοηθάει τη Βουλή σε αυτό το πρόγραμμα ήταν ο αείμνηστος λογοτέχνης -ένας σπουδαίος λογοτέχνης- ο Αντώνης Σαμαράκης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε επί προεδρίας της Βουλής του κ. Απόστολου Κακλαμάνη και συνεχίστηκε από όλους τους επόμενους Προέδρους της Βουλής και για να καταλάβετε ότι πια είναι ένας θεσμός που έχει ιστορία, τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρώτο πρόγραμμα σήμερα αισίως είναι 44 ή 45 χρονών.

Άρα, βλέπετε ότι έχει περάσει αρκετός καιρός. Αυτό κρατάει καλά και συνεχίζεται καλά. Ακόμη και την περίοδο του κορωνοϊού αντισταθήκαμε στις δυσκολίες και το κάναμε με προφυλάξεις, αλλά το κάναμε ψηφιακά. Και συνεχίζουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η ιστορία, αυτός ο θεσμός συμβάλλει στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων, των μαθητών και των μαθητριών του λυκείου, των μελλοντικών ακαδημαϊκών πολιτών, στην εξοικείωσή τους με τους δημοκρατικούς θεσμούς με την έννοια της συμμετοχής και με την έννοια των ευθυνών που συνεπάγεται η ιδιότητα του πολίτη.

Υπάρχει Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς και την αντιστοιχία τους σε ευθύνες. Γιατί αν είχαμε μόνο δικαιώματα, δεν θα υπήρχε κανείς να τα προστατεύσει. Αυτοί που τα προστατεύουν είναι αυτοί που έχουν ευθύνες. Συνεπώς, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος το δικαίωμα και η ευθύνη και είναι εξίσου γοητευτικά και τα δύο. Και δεν έχει νόημα να θεωρούμε πως η έννοια της ευθύνης, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν πολυκαλλιεργείται ή μάλλον θεωρείται σαν φόβητρο ή σαν μπαμπούλας, πρέπει να εξακολουθήσει αυτή η αντίληψη. Η ευθύνη είναι μία πολύ γοητευτική διάσταση της ζωής μας και σας καλώ να την απολαύσετε, γιατί όταν ευθύνεσαι για κάτι, σημαίνει ότι μπορείς και να το διαμορφώσεις, είτε αυτό είναι το μέλλον σου είτε η ζωή σου είτε το σπίτι σου είτε η πολυκατοικία σου είτε οι σπουδές σου είτε η ομιλία που θα κάνετε σε λίγο στο ακροατήριο, το οποίο περιμένει με αδημονία να σας ακούσει.

Στη σακούλα που σας περίμενε εδώ στις θέσεις σας σας έχω βάλει ένα βιβλίο, που έχει να κάνει με την ιστορία. Τα τελευταία χρόνια γιορτάσαμε πολλές επετείους. Γιορτάσαμε και θυμηθήκαμε -γιατί η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι να το γιορτάζεις, αλλά να το θυμάσαι- την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του ’21, ξαναθυμηθήκαμε τη Μικρασιατική Καταστροφή που συνέβη το 1922, σε λίγες μέρες μέσα στον Ιούλιο θα γιορτάσουμε τα πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση, τα πενήντα χρόνια από το 1974 δηλαδή, όταν κατέρρευσε η δικτατορία και η Ελλάδα έγινε μία σύγχρονη Δημοκρατία κοινοβουλευτική, δυτικού τύπου, ευρωπαϊκή.

Όλες αυτές οι επέτειοι δεν είναι άσχετες και με τη ζωή σας, παρά το ότι δεν ζούσατε όταν συνέβησαν αυτά. Αλλά δεν σημαίνει ότι σημασία έχει μόνο ό,τι συμβαίνει όταν ζούμε. Η ζωή έχει ρίζες, έχει βάσεις, έχει αφετηρίες, είναι το παρελθόν. Το παρελθόν συνδέεται με το σήμερα και το σήμερα οδηγεί προς το αύριο.

Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, έχει 22 ιστορίες για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το έβγαλε η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία. Είναι ένας οργανισμός ο οποίος ασχολείται με την ιστορία, ασχολείται με τα αρχεία, ασχολείται με το παρελθόν, όχι όμως το παρελθόν σαν κάτι που δεν αξίζει να το ξέρουμε, αλλά το παρελθόν το οποίο έρχεται και τρυπώνει μέσα στο σήμερα και μαζί μας πάει και προς το αύριο. Δεν υπάρχει παρελθόν αδιάφορο με το σήμερα. Όλα έχουν τις βάσεις τους στο χθες και από το χθες παίρνουμε φόρα και βαδίζουμε προς το αύριο.

Εδώ έχει 22 ιστορίες για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πιο ενδιαφέρουσα, κατά τη γνώμη μου, είναι η προτελευταία, η οποία μιλάει για το πως οι πρόσφυγες φοιτητές, δηλαδή τα παιδιά που ήρθαν πρόσφυγες από την Ιωνία στην Ελλάδα, στην ηλικία σαν και εσάς συν τρία, τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι, κατάφεραν να γραφτούν στο πανεπιστήμιο και πως το κράτος τότε φρόντισε να τους δώσει υποτροφίες, να τους βοηθήσει με βιβλία, με εξοπλισμό, γιατί τότε για να γραφτείς στο πανεπιστήμιο, έπρεπε να πληρώσεις και έπρεπε να πληρώνεις και κάθε χρόνο για να φοιτάς στο πανεπιστήμιο. Δεν υπήρχε αυτή η έννοια της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Δείχνει πως αυτά τα παιδιά, που ήρθαν από μία καταστροφή, έχτισαν τη ζωή τους από την αρχή. Και εδώ έχει σχέση με τη σύμπραξη που εσείς έχετε ασχοληθεί σ’ αυτή τη Σύνοδο και πως συνέπραξαν για να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά το πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Παιδείας και άλλοι φορείς οι οποίοι συνέβαλαν, ώστε αυτά τα παιδιά να μην αντιμετωπίσουν τουλάχιστον οικονομικές δυσκολίες.

Περιέχει 22 ιστορίες για τη Μικρασιατική Καταστροφή που νομίζω ότι θα σας δώσουν και κουράγιο για να σκεφθείτε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χειρότερες αφετηρίες στο παρελθόν από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε και για να φτάσει εδώ σήμερα πάει να πει ότι τελικά η πορεία της είναι θετική και το αύριο μπορεί να είναι αισιόδοξο, εάν ισχύει αυτό που απετέλεσε και το μήνυμα της Συνόδου σας, αν ισχύει η συνεργασία, η συμμετοχή και η σύμπραξη.

Με ειδοποιούν ότι είναι μαζί μας ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και ο κ. Μάντζος, εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Έχοντας πει αυτά και περιμένοντας για τις δικές σας ομιλίες, θα μου επιτρέψετε προηγουμένως να δώσω τον λόγο και στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πιερρακάκη για τη δική του παρέμβαση στην ΚΗ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, σ’ αυτό το σπουδαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να ευχαριστήσω στο πρόσωπό του όλη την ηγεσία, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας που τόσο μας βοηθάνε όλα αυτά τα χρόνια και φέτος για την καλύτερη διεξαγωγή αυτού του προγράμματος».