9.7.24

Θεσσαλονίκη: Κόπηκε η κορδέλα του 43ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου. Την Έκπληξη που ετοιμάζει στους βιβλιοφάγους ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης!!!

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε σήμερα το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καθώς το βράδυ της Δευτέρας τελέστηκαν τα εγκαίνια με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο να κάνει τον αγιασμό. 
Την κορδέλα της τελετής έκοψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλαδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, την ώρα που εκατοντάδες κόσμου συνέρρεε στα περίπτερα της Νέας Παραλίας ψάχνοντας τα αγαπημένα του βιβλία. 
Η φετινή γιορτή του βιβλίου είναι αφιερωμένη στα Κυπριακά Γράμματα και την Κυπριακή Ποίηση που θα συνδέεται με ποιητές από τη Μεγαλόνησο.  
Συμμετέχουν 400 εκδοτικοί οίκοι, 500 συγγραφείς και θα πωλούνται χιλιάδες τίτλοι βιβλίων. Με αρκετό κόσμο να δίνει το παρών στην τελετή εγκαινίων, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος είπε ότι «εκδηλώσεις όπως η αποψινή αποτελούν ουσιαστικές ευκαιρίες για όλους και ταυτόχρονα προβάλουν την πόλη μας με τον τρόπο που θα έπρεπε στο πανελλήνιο».

Από τη δίκη του πλευρά ο κ. Μπαρμπουνάκης είπε στην τελετή των εγκαινίων πως «ξεκινήσαμε δυναμικά με ένα πολύ ζωντανό τριήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν το Φεστιβάλ Βιβλίου».

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια και ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος τόνισε ότι «επιμένοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου να διοργανώνεται υποδειγματικά, όπως διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στέλνουμε το μήνυμα ότι στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε εμείς θελουμε να διαβάζουμε βιβλίο, να το μυρίζουμε και να το ξεφυλλίζουμε.
Το βιβλίο δεν γερνάει ποτέ, οι συγγραφείς γερνάνε και πεθαίνουν, ενώ το βιβλίο παραμένει αγέραστο και ταξιδεύει στους χρόνους».


Τον λόγο έλαβε έπειτα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης που τόνισε ότι «το ελπιδοφόρο μήνυμα που θα θέλαμε να φτάσει παντού βλέποντας την εντυπωσιακή ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο Φεστιβάλ είναι πως το βιβλίο που αγαπήσαμε στη χάρτινη του μορφή δεν πεθαίνει».
Ο δήμαρχος μάλιστα τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μια έκπληξη στους βιβλιοφάγους της Θεσσαλονίκης.

«Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση ενός εκ των περιπτέρων στη νέα Παραλία, στον Κήπο των Γλυπτών, με τη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης. Εκεί οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα βιβλίο με θέα τη θάλασσα, το Θερμαϊκό, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν ιδέες, σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα», είπε συγκεκριμένα.

Οι ομιλούντες εκθειάσαν τον ρόλο του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, τονίζοντας ότι έχει καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ βιβλίου.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης με φόντο τον Θερμαϊκό ξεκίνησε την περασμένη Παρακευή, 5/7 και θα διαρκέσει έως τις 21/7. Η λειτουργία των περιπτέρων θα ξεκινά στις 19:00 και θα τελειώσει στις 23:00.



https://www.voria.gr