12.5.24

Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη "Τα μονοπάτια της τροφής μας" στην 2η ημέρα των εκδηλώσεων. "Το τέλος της παγκοσμιοποίησης και η επερχόμενη «τοπικοποίηση»-locality" -30 φωτο

Με αφορμή το "Ταφικό Έθιμο" που διεξάγεται κάθε χρόνο στα κοιμητήρια Καταχά, η Δημοτική Κοινότητα Καταχά του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού & ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσαν πολιτιστικό τριήμερο που περιλάμβανε μεταξύ των άλλων την ομιλία στο πνευματικό κέντρο Καταχά, από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη και παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο "Τα μονοπάτια της τροφής μας", με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσιμπονίδη, ο οποίος υπογράμμισε την σπουδαια προσφορά του συγγραφέα "ως αγροτολόγου" και στην Πιερία.
Ξεκινώντας από τα "αυτονόητα" ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι "αγρότης είναι αυτός που ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την δασοπονία και την αλιεία"...ενώ εστίασε την ομιλία του στη μετεξέλιξη της παραγωγής και εμπορίας του πρωτογενή τομέα παγκοσμίως αλλά και την αξία του "παραγωγικού αγρότη" : πρόσφατα η ΕΕ σύνθεσε την έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» για την Κλιματική Αλλαγή.
Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (των αγροτών) και την ικανότητά τους να προσφέρουν μέσω της «οικοτεχνίας» και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή.
Αφού «σκότωσαν» οι ΗΠΑ την παγκοσμιοποίηση, με τα νέα μοντέλα «διεθνοποίησης» (Διεθνής Συμφωνία Ειρηνικού και Διεθνής Διατλαντική Συμφωνία), ενώ η πανδημία covid-19 επιτάχυνε τις εξελίξεις, σήμερα όλοι μιλούν για τις Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες (Short Supply Chain) και για την «τοπικοποίηση»-locality. Στις νέες προτάσεις, τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από τοπικές ποικιλίες και τοπικές φυλές, θα πρέπει να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός), για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά.
Αυτό το μοντέλο θα πρόσφερε ισχυρές δυνατότητες αυτάρκειας, που μπορεί σε καθεστώς ισορροπίας του περιβάλλοντος να συμβάλλει στην επιβίωση ενός τόπου, ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας και προβλημάτων".
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά κ Ευστάθιος Ακριτίδης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη, ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας κ Δ. Ρουκάς. Στο χαιρετισμό του ο τ. Νομάρχης Πιερίας κ. Γιώργος Παπαστεργίου μίλησε για την σπουδαία συνεργασία στη διάρκεια της θητείας του με τον κ. Μιχαηλίδη στα θέματα του αγροτικού τομέα. Πολύ σημαντικός ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο τέλος της ομιλίας-βιβλιοπαρουσίασης, με τους παρευρισκόμενους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας», κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο του Καταχά το 1956 είναι συνταξιούχος προσφέροντας εθελοντικά σε κινήματα και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Σύλλογοι αγροτών, Συνεταιριστικές δομές, Προσκοπικά σχήματα, Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών κλπ). Τα θέματα που κυρίως προσεγγίζονται από τον Δ. Μιχαηλίδη είναι Αγροτική Ανάπτυξη, Τοπική Ανάπτυξη, Κοινωνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα.
Το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» ISBN 978-618-84431-4-3 επιμελήθηκε η κα Κατερίνα Γκρίτζαλη, των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ και διατίθεται δωρεάν διαδικτυακά (www.stentoras.gr) ή σε εκδηλώσεις-παρουσιάσεις του συγγραφέα.

O ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΧΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ, κ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Γ. ΑΚΡΙΤΙΔΗ


" Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Δημοτική κοινότητα Καταχά & ο πολιτιστικός σύλλογος στα πλαίσια του <Ταφικού εθίμου> που τελείται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής στα Κοιμητήρια Καταχά. Ένα έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί μας πριν από εκατό χρόνια από τις αλησμόνητες Πατρίδες σύμφωνα με το οποίο μνημονεύονται οι νεκροί μας μπροστά στην τελευταία τους κατοικία με αναστάσιμες ευχές.

Η Κοινότητα Καταχά θα διοργανώνει από φέτος και εφεξής τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή το <Ταφικό έθιμο> που θα περιλαμβάνει ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και Αναστάσιμες εκδηλώσεις.

Βρισκόμαστε στην 2η ημέρα των φετινών εκδηλώσεων και έχω την τιμή να σας παρουσιάσω τον Καταχιώτη ομιλητή κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη που γεννήθηκε το 1950 στην Θεσσαλονίκη .Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στον Καταχά ( Χωριό καταγωγής της μητέρας του) από τον βραβευμένο με το βραβείο της Κοινότητας Καταχά 2020 δάσκαλο Ιορδάνη Ελευθεριάδη.

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης σπούδασε και εργάστηκε κυρίως στην Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μόνιμα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε τεχνικά θέματα στην Διοίκηση επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην περιβαλλοντολογία και στην ασφάλεια στην εργασία.
 Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα Διευθυντής δια βίου μάθησης στην γεωργική βιοτεχνική σχολή και προϊστάμενος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και εργολάβος ιδιωτικών τεχνικών έργων.

Σήμερα προσφέρει εθελοντικά σε οργανώσεις όπως ενώσεις νέων αγροτών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στην ένωση παλαιών προσκόπων Θέρμης, στο δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης, στο παρατηρητήριο των οργανώσεων της κοινωνίας των Πολιτών και στο δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ της κεντρικής Μακεδονίας.

Κ. Τσιμπονίδη σας ευχαριστώ για τον συντονισμό της σημερινής ομιλίας και θα παρακαλούσα τους ακροατές μας να προχωρήσουν μετά την ομιλία σε ερωτήσεις προς τον συγγραφέα
Παρακαλώ κ. Μιχαηλίδη μπορείτε να μας παρουσιάσετε το βιβλίο σας με τίτλο 
< Τα μονοπάτια της τροφής μας> ."