Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο του Τρίτου κόσμου. Στην Ελλάδα , το 7 % του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία, είναι αναλφάβητοι και το ποσοστό αγγίζει το 10% στις γυναίκες!. Ιδιαίτερα πρόβλημα έχουν και διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως οι τσιγγάνοι, οι παλιννοστούντες , οι μουσουλμάνοι και οι μετανάστες , που έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αυτά τα στοιχεία αφορούν τους λεγόμενους «οργανικά αναλφάβητους» , αυτούς δηλαδή που δεν έμαθαν ποτέ γράμματα για τη στοιχειώδη γραπτή επικοινωνία στην καθημερινή τους ζωή. Υπάρχουν όμως και οι « λειτουργικά αναλφάβητοι», τα άτομα δηλαδή που εγκατέλειψαν το σχολείο πρόωρα και δεν έχουν την ικανότητα της γραπτής επικοινωνία σε τέτοιο βαθμό , που να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1991 , ποσοτικά ο λειτουργικός αναλφαβητισμός , προσδιορίζεται με την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση . Με βάση αυτό , στην Ελλάδα , υπολογίζεται σε 48%.
Ο αναλφαβητισμός στη χώρα μας , που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αναδεικνύονται οι ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος , προσδίδοντας στο πρόβλημα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις , αφού συνδέεται με τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανισότητες των φύλων, τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών.
Η μάχη κατά του αναλφαβητισμού είναι μάχη κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι μάχη κατά της περιθωριοποίησης . Είναι μάχη κατά του αποκλεισμού...
Μάχη για την κατοχύρωση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.
Μάχη για την επικράτηση μια πιο δίκαιας, αλληλέγγυας και ειρηνικής παγκόσμιας τάξης.
Μάχη για την επικράτηση μια πιο δίκαιας, αλληλέγγυας και ειρηνικής παγκόσμιας τάξης.