31.5.23

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. (Η φωτογραφία στο Λιτόχωρο)

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του με ανάρτηση στο Twitter. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, που επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Πέθανε σήμερα το μεσημέρι στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια και τους στενούς του συνεργάτες.

«Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη», αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο Twitter: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν πρώην βουλευτής και υπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου (7 Οκτωβρίου 2009 – 17 Μαΐου 2012) και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας την ίδια περίοδο, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μετείχε από την ίδρυσή του.
  
Η φωτογραφία είναι από στέκι του Λιτοχώρου. Η μεταμεσονύχτια συνάντηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τυχαία στο ρεπορτάζ για το περιοδικό "MUST -4 εποχές". Αριστερά μου, βρισκόταν ο δήμαρχος -τότε- Λιτοχώρου κ. Γιώργος Παπαθανασίου. 
"Κι εδώ μας ανακάλυψαν δήμαρχε...;" είχε αναρωτηθεί με έκπληξη ο αείμνηστος Υπουργός.
Παρά την πρόσκλησή τους, αποχώρησα. Άλλωστε η συζήτηση τους θυμάμαι,  ήταν κομματική...
 ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ,  Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938, αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύχθηκε το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη). Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση. Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας σε διάφορες φοιτητικές ομάδες. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που μετονομάστηκε σε Νεολαία «Γρηγόρης Λαμπράκης», καθώς και της αριστερής οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών».

Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου από τον Ιούλιο 1982 μέχρι τον Ιανουάριο 1984, οπότε ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαίκής Κοινότητας μέχρι το 1985. Τον Ιούλιο 1985 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τις εκλογές του 1989. Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο 1993 ορίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Ιούλιο 1994, οπότε ανέλαβε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Ιανουάριο 1996 ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Φεβρουάριο 1999. Τον Απρίλιο 2000 ορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού διατηρώντας το αξίωμα ως τον Νοέμβριο 2000. Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέχτηκε βουλευτής Αττικής.

Διατέλεσε συντονιστής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στον τομέα Οικονομικών Υποθέσεων και μετείχε στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Ήταν παντρεμένος με την Χριστίνα Χριστοφάκη και πατέρας πέντε παιδιών.