Μία βραδιά, αφιερωμένη στην ποίηση και συγκεκριμένα σε έναν από τους πιο σημαντικούς ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, διοργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το περιοδικό «Εντευκτήριο», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκμυστηρεύτηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ο Μανόλης Αναγνωστάκης υπήρξε ένα κομμάτι της οικογένειας του. «Υπήρξε φίλος του πατέρα μου, συναγωνιστής του και πέρασαν σημαντικές και δύσκολες στιγμές μαζί στο ίδιο κελί, καταδικασμένοι σε θάνατο, στο Επταπύργιο. Δεν μπορώ να τον δω μόνο ως έναν σημαντικό ποιητή, έναν λόγιο, αλλά και ως έναν επιστήμονα, έναν άνθρωπο που με την παρουσία του συνέβαλλε έτσι ώστε πολλά πράγματα για μένα, να έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα. Η ποίηση του, η παρουσία του πάντα για μένα θα είναι σημαντική», επισήμανε.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Δημήτρης Κόκορης αναφερόμενος στο έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη, σημείωσε πως, «σε ορισμένα πράγματα, σε κάποιες κριτικές του και σε ποιήματα του, είχε μια γόνιμη ανατρεπτικότητα. Το έργο του Αναγνωστακη είναι πολύ σημαντικό, εκπρόσωπος του μεταπολεμικού ποιητικού ρεαλισμού, με μοντέρνιστική και νεοτερική γραφή. Ο Αναγνωστάκης δεν είναι αποκλειστικά πολιτικός ποιητής είναι και ερωτικός και η ποίηση του σύνθετη».
«Ο Μανόλης έγραψε ένα έργο κυρίως κοινωνικοπολιτικό, ωστόσο υπάρχουν κάποιες άλλες διαστάσεις στο έργο του, που μας επιτρέπουν σήμερα να γυρνάμε σε αυτό έργο ξανά και ξανά», υπογράμμισε επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Μιχάλης Μπακογιάννης.
Διευκρινίζοντας πως μία τέτοια διάσταση είναι η ερωτική ποίηση, ο ερωτικός του λόγος. «Αυτό το κομμάτι εμφανίζεται με διάφορες μορφές μέσα στο έργο του, συναντάμε τον ανεκπλήρωτο έρωτα και τον έρωτα που είναι μια μόνιμη ανάγκη που πολλές φορές εκφράζεται με όρους όχι αισθησιακότητας αλλά με όρους συντροφικότητας και αυτό επιβεβαιωμένο την κοινωνική διάσταση στην ποίηση του. Το έργο του ταξιδεύει μέσα στον χρόνο, βρίσκει απήχηση στο σήμερα και διαβάζεται από τα νέα παιδιά», τόνισε ο κ Μπακογιάννης.
Προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Α.Π.Θ., διάβασαν ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και η βραδιά έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, αφιερωμένο στον ποιητή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ