Στην Ιταλία, για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, οι άνδρες δίνουν κίτρινες μιμόζες στις γυναίκες. Η κομμουνίστρια πολιτικός Τερέζα Ματέι, το 1946, επέλεξε τη μιμόζα ως σύμβολο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στην Ιταλία, επειδή ένιωθε ότι τα γαλλικά σύμβολα της ημέρας όπως η βιολέτα ήταν πολύ σπάνια και ακριβά για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στην Ιταλία. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος!
Μπορεί η μιμόζα να είναι ένα πανέμορφο άνθος που στολίζει πολλούς κήπους, αυλές ακόμα και μπαλκόνια, όμως συνδέεται άμεσα με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην Ιταλία, σχεδόν όλες οι γυναίκες αυτή τη μέρα κρατούν ένα όμορφο κλαδί μιμόζας στο χέρι.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη θλιβερή ιστορία βάσει της οποίας έγινε η 8η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Το 1908, ακριβώς στις 8 Μαρτίου, στη Νέα Υόρκη εργάτριες υφαντουργείων κατέβηκαν σε απεργία. Ζητούσαν μείωση ωραρίου (δούλευαν 16 ώρες την ημέρα), ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερες απολαβές. Ενώ διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζονταν, 129 εργάτριες κάηκαν ζωντανές στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Cotton» της Νέας Υόρκης. Κοντά στο εργοστάσιο που κάηκε υπήρχαν ανθισμένα μόνο δέντρα μιμόζας. Το 1946, η Ένωση Γυναικών Ιταλίας (Unione Donne Italiane) αναζητούσε ένα λουλούδι που θα μπορούσε να καθιερωθεί ως σύμβολο εορτασμού της πρώτης μεταπολεμικής ημέρας των γυναικών. Η επιλογή ήταν σχεδόν υποχρεωτική: η μιμόζα είναι ένα από τα λίγα φυτά που ανθίζουν στις αρχές Μαρτίου.