25.3.23

300 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο ζητούν Διεθνές Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς

Περισσότεροι από 300 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, νυν και πρώην βουλευτές και αξιωματούχοι, νομπελίστες, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, των Γραμμάτων, των Τεχνών, και του επιχειρείν, από όλο τον κόσμο, συνυπογράφουν πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός Διεθνούς Δικαστηρίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, συνυπογράφουν οι Gordon Brown, πρώην πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, Kim Campbell, πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, Aníbal Cavaco Silva, πρώην Πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Vicente Fox, πρώην Πρόεδρος του Μεξικού, Yves Leterme, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Ricardo Lagos, πρώην Πρόεδρος της Χιλής, Juan Manuel Santos, πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας, Herta Müller (Νόμπελ Λογοτεχνίας), , Richard J. Roberts (Νόμπελ Ιατρικής), Yuan T. Lee (Νόμπελ Χημείας), Gerardus `t Hooft (Νόμπελ Φυσικής), Peter C. Doherty (Νόμπελ Ιατρικής), Aaron Ciechanover (Νόμπελ Χημείας), Antoine Kesia-Mbe Mindua, Δικαστής και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Laode M. Syarif, πρώην Επίτροπος Εξάλειψης της Διαφθοράς της Ινδονησίας, Matthew Caruana Galizia, συνιδρυτής του Daphne Caruana Galizia Foundation, γιος της δολοφονημένης Μαλτέζος δημοσιογράφου, Andrew Caruana Galizia, συνιδρυτής του Daphne Caruana Galizia Foundation, γιος της δολοφονημένης Μαλτέζος δημοσιογράφου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, που συνυπογράφει και ο ίδιος την πρωτοβουλία αυτή, συναντήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας, τον Αμερικανό δικαστή Μαρκ Γουλφ, και την ομάδα του.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοβουλίας και η ανάληψη δράσεων για την διεύρυνση της υποστήριξης της και τη συνεργασία με την Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας ο Στ. Κούλογλου είναι μέλος του Προεδρείου.

Η πρόταση για την Ίδρυση του International Anti-Corruption Court επιδιώκει να καλύψει το κενό λογοδοσίας που παρατηρείται σε διάφορα καθεστώτα, που χαρακτηρίζονται από «κλεπτοκρατία» και ασθενές νομικό πλαίσιο. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς μεγάλης κλίμακας, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, όπως επίσης και η προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Για την υλοποίησή του απαιτείται να αντιμετωπιστούν πρακτικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα, ώστε να αποτελέσει ένα διεθνή φορέα κύρους, που θα συνεργάζεται με τις εθνικές κυβερνήσεις και θα υποστηρίζει τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά του αξιολογεί και προσδιορίζει τις παραμέτρους του ζητήματος, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση του, παράλληλα με τις επιμέρους ενέργειες και εργαλεία που αναπτύσσει το ίδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.