3.2.23

Κατερίνη – Ένα Μουσείο για την πόλη μας. Ημερίδα - Ένας σύντομος απολογισμός/ΦΩΤΟ

Όσες και όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στην ημερίδα για το μουσείο μάλλον θα συμφωνήσουν οτι παρακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ως επιστέγασμα μια έντονη συζήτηση κοινού, στο τέλος της 2ου μέρους, με αφορμή το ζήτημα της στέγασης ενός μελλοντικού Μουσείου Πόλης. Εμείς, ως Κίνηση Πολιτών, αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο και την ποιότητα των παρουσιάσεων και κάπως απογοητευμένοι από το πλήθος των συμμετοχών που κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα με προεξάρχουσα την ηχηρή απουσία των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινοβουλευτικών (εκτός του κ. Γιάννη Νταντάμη, της κ. Ελισάβετ Σκούφα και των δημ. συμβούλων Αθαν. Λιακόπουλου και Μιχάλη Γεωργιάδη ). Στη διάρκεια της ημερίδας τέθηκαν πολλά ερωτήματα από τα οποία άλλα απαντήθηκαν και άλλα περιμένουν την ανταπόκρισή μας. Πώς θέλουμε την πόλη μας; Πώς θέλουμε τους εαυτούς μας μέσα στην πόλη μας; Τι είδους κοινωνικές σχέσεις ζητάμε; Και τελικά τι είδους μουσείο χρειαζόμαστε; Έχουμε ανάγκη από έναν τρίτο χώρο όπως το μουσείο; (οι άλλοι δύο είναι ο δημόσιος χώρος της πόλης και ο ιδιωτικός της κατοικίας μας) Ποια θέα της πόλης θα δούμε μέσα από το μουσείο; Ποια θα είναι η ταυτότητα/το κτήριο/οι συλλογές/οι ιστορίες/οι αφηγήσεις/οι ερμηνείες/η κοινοτική εκπροσώπηση/οι συμμετέχοντες/οι συμπεριλήψεις/οι μέθοδοι έρευνας και καταγραφής/οι δικτυώσεις/οι συνεργασίες/οι τρόποι παρουσίασης(ψηφιακοί-υλικοί)/οι οργανωτικοί και λειτουργικοί φορείς/η διοίκηση και η χρηματοδότηση ενός Μουσείου Πόλης; Θα είναι ένα μουσείο κέλυφος ή θα έχει ψυχή; Θα είναι ένα μουσείο του αυθεντικού λόγου ή της διαλογικότητας; Και πολλά άλλα...Λίγος ο χρόνος, πολλά τα θέματα αλλά τα ενδιαφέροντα πράγματα είναι μπροστά μας! Μείνετε συντονισμένοι με τους Φίλους του Μουσείου Πόλης Κατερίνης...



Την ημερίδα άνοιξε ο Πέτρος Κώρης εκπαιδευτικός ο οποίος έδωσε τον λόγο στον Γιάννη Ποικιλίδη ιδρυματικό Μέλος των ¨Φίλων Μουσείου Πόλης Κατερίνης¨ ο οποίος είπε: «Η Κατερίνη ισχυρίζονται αρκετοί, δεν έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία, ούτε ιστορικό βάθος, ούτε ένα δομημένο περιβάλλον με ιστορικά και διακριτά αρχιτεκτονήματα».

Τονίζοντας «Θέλουμε να δείξουμε τις ιστορίες των ανθρώπων μας. Όχι μόνο των επιφανών, ούτε μόνο των ηρωικών, αλλά και των αφανών και των ταπεινών. Αλλά για να δείξουμε ιστορίες, πρέπει πρώτα να τις ανακαλύψουμε. Και ως αρχαιολόγοι να τις τεκμηριώσουμε και να τις ερμηνεύσουμε. Στην συνέχεια θέλουμε να δημιουργήσουμε αφηγήσεις για το παρελθόν της πόλης, να μιλήσουμε γι’ αυτήν μέσα από τις μνήμες των ανθρώπων. Και τις όμορφες και τις δύσκολες».

Ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Κατερίνη Γιάννης Νταντάμης, τόνισε πως ως Δημοτική Αρχή με τον κ. Κουκοδήμο, είναι υπέρ της υλοποίησης του έργου και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση

Η Μάρλεν Μούλιου, Επικ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι γενικά τα Μουσεία Πόλης, που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο επιτελούν κοινωνικό ρόλο, προβάλλοντας φωτογραφίες και μιλώντας για τα Μουσεία που έχει επισκεφθεί ανά τον κόσμο. Προσθέτοντας μικρά παραδείγματα, ως ανατροφοδότηση για την δουλειά που χρειάζεται να γίνει, ώστε να μπορέσει αυτό το έργο να υλοποιηθεί και στην Κατερίνη.

Η Αίγλη Δημόγλου, Δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π του Δήμου Βόλου, μίλησε για το Μουσείο που υπάρχει στον Βόλο, το οποίο είναι το μοναδικό Μουσείο Πόλης που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Η Ιουλία Πεντάζου, Επικ. Καθηγήτρια Ανθρ. Επιστημών & Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις ψηφιακές τεχνολογίες, δηλαδή τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών με πολιτισμικό περιεχόμενο. Και το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες για ένα Μουσείο Πόλης, με στόχο να είναι προσιτό για τους κατοίκους της πόλης. Ώστε να μπορούν να συμβάλλουν και οι κάτοικοι, δίνοντας πληροφορίες στο Μουσείο της πόλης και να αναπτυχθούν σχέσεις ανάμεσα στο Μουσείο και τους κατοίκους.

Τέλος η Μαρία Βλαχάκη, Ιστορικός, Δρ Ιστορικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης, Πανεπ. Θεσσαλίας ανέφερε τις συνεργατικές δράσεις μουσείου και σχολείου για την ιστορική εκπαίδευση και την πολιτισμική αειφορία.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η παρουσίαση έγινε από τον Περικλή Σιβρή εκπαιδευτικό. . Συντονίστρια ήταν η Βάϊα Αγγέλη, Δρ Επιστημών της Αγωγής.

Πρώτος ομιλητής ο Νικόλαος Γραίκος, Δρ Ιστορίας Τέχνης ΑΠΘ. Αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που χρειάζονται να γίνουν για το Μουσείο Πόλης της Κατερίνης: πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και εθνογραφικές ερευνητικές πρακτικές.

Δεύτερη ομιλήτρια η Μαρία Χρυσοχοΐδου, προΐστ. ΓΑΚ Ν.Πιερίας. Μιλώντας για τον θαυμαστό κόσμο των αρχείων ¨ανακαλύπτω και αξιοποιώ τις πηγές των Γενικών Αρχείων του Κράτους¨

Και τέλος η Βίκη Μανιάτη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Πιερίας. «Ένα μουσείο για την πόλη μας. Προτάσεις, δράσεις, προοπτικές”.