8.10.22

Μάρτσελ Φράτσερ «Δεν θα ξαναζήσουμε κανονικές στιγμές στην Ε.Ε.».Economist: "επιστροφή στη δεκαετία του 1970...Η αλλαγή έρχεται. Ετοιμαστείτε…"

Ξεχάστε την κανονικότητα στην Ευρώπη
«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»! Ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος, Μάρτσελ Φράτσερ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Δεν θα ξαναζήσουμε κανονικές στιγμές», λέει πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών (DIW) σε συνέντευξη στο δίκτυο RTL/ntv και εξηγεί: 
«Αυτός ο πόλεμος, αυτή η σύγκρουση, αυτή η ενεργειακή κρίση, θα αλλάξουν θεμελιωδώς τη δομή της ευημερίας μας, της οικονομίας μας, των θέσεων εργασίας». 

[...]
Τα «κορόιδα» στην Ε.Ε.
Και αν αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία, φανταστείτε τι έπεται για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όταν μάλιστα το Βερολίνο διαγράφει κάθε έννοια Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υιοθετεί μια αποκλειστικά εθνική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.«Τόσο καιρό ήσασταν κορόιδα», λέει –απευθυνόμενο στους υπόλοιπους Ευρωπαίους-το βρετανικό περιοδικό Economist, επικρίνοντας την εγωϊστική, ενεργειακή πολιτική του Βερολίνου. Με πολύ γλαφυρό τρόπο, ο Economist εξηγεί γιατί η Γερμανία αδιαφορεί αν θα «παγώσουν» νοικοκυριά και βιομηχανίες στην υπόλοιπη Ευρώπη: 
«Φανταστείτε να περιμένετε στην ουρά σε μια τράπεζα τροφίμων και να έρθει ένας εκατομμυριούχος σε μια BMW και να ανακοινώσει ότι θα αγοράσει όλες τις προμήθειες. Αυτό περίπου αισθάνεται η Ευρώπη αυτές τις μέρες», γράφει ο Economist και εξηγεί: «Εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης σε ολόκληρη την ήπειρο, οι κυβερνήσεις από την Αθήνα έως τη Βαρσοβία έχουν περάσει μήνες προσπαθώντας να βρουν πώς θα διατηρήσουν τα σπίτια ζεστά και τα εργοστάσια σε λειτουργία. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιράστηκαν τις καλύτερες ιδέες τους για την ενεργειακή αλληλεγγύη. Η αίσθηση ότι όλοι μαζί βρίσκονται στον ίδιο … βούρκο, τουλάχιστον ενίσχυε την ενότητα που σφυρηλατήθηκε ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι που, η Γερμανία στις 29 Σεπτεμβρίου άνοιξε το πουγκί με τα μετρητά, εξαγγέλλοντας ένα ενεργειακό πακέτο- έκπληξη 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσει τις δικές της οικονομικές προοπτικές».


[...]
Τι ακολουθεί;
«Τι στο καλό έρχεται μετά;», διερωτάται το βρετανικό περιοδικό Economist στο κύριο άρθρο του. 
«Ενας άμεσος φόβος είναι μια έκρηξη, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα ,έχοντας συνηθίσει σε χαμηλά επιτόκια, ξυπνά τώρα με ένα αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν με τρόμο την επιστροφή στη δεκαετία του 1970, με έναν αχαλίνωτο πληθωρισμό» γράφει ο Economist και προειδοποιεί: 
«Είναι καιρός να αρχίσουμε να τα σταθμίζουμε και τις επιπτώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα μεγαλύτερα λάθη στα οικονομικά γίνονται από τις φαντασιώσεις ότι το σημερινό καθεστώς θα διαρκέσει για πάντα. Η αλλαγή έρχεται. Ετοιμαστείτε…»

Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες στην Πράγα, οι 27 δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το χάσμα που χωρίζει τη Γηραιά Ηπειρο, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ